• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    FLAD
    FLAD --- ---
    _BENNY: Ty ještě žijou? Já myslel, že už skončili.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nekdo nejake zkusenosti?

Žlutý meloun
    https://www.zlutymeloun.cz/
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    TYCHOVRAHE:
    MARMESS:
    Bez BB taky neinvestuji. Zatím vyčkávám a ani to neposílám na sekundní trh. Nicméně jsem zvolniv v dalších vkladech a uvidím, jak se to vytříbí.... Jinak CZK jsem v peněžence měl také dlouho, ale nakonec jsem, ač nerad, provedl směnu měny v rámci Mintosu a zainvestoval to...
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    TYCHOVRAHE: Na mintosu jsem cca 2 měsíce a bez BB taky neinvestuju a i s BB toho je randál po splatnosti, otázka je, jak to přesně funguje, třeba ten dlužník zaplatí včas, ale ten organizátor to tam nechá po splatnosti, místo aby danou půjčku splatil a vypsal si další půjčky k prodeji, aby měl funding... Nicméně vzhledem k tomu počtu z toho mám i tak trochu strach a fakt si nejsem jistý, jestli bych tam svěřil statisíce...

Co je na hovno je český trh, kde mi v peněžence leží prachy a není je do čeho investovat, co se týče ZŁ a EUR, tak tam v pohodě.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    CERMINEK: Mám cca 18 procent po splatnosti. Když vezmu půjčky bez buyback garance, tak je po splatnosti cca 25% (ale zatím žádný default). U půjček s buybackem to nemá smysl moc řešit.
    Nicméně, pokud investuješ do půjček s BB tak tě to trápit moc nemusí a podrobnou selekci bys měl řešit především na úrovni Originatorů. Nějaké hodnocení třeba tady: http://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/, nebo Finlordi dělaj recenze.
    Pokud investuješ do půjček bez BB, tak selekce neselekce diverzifikuješ hodně málo. Když máš tisíc EUR, tak to rozlož do 100 půjček po 10. Nejlépe ještě u různých originatorů. (určitě bych to doporučil i pro půjčky s BB, ta garance tam nemusí bejt navždy).
    Zonky nedávno dělalo analýzu, od jakého počtu půjček funguje u nich diverzifikace dobře a vyšlo jim tušim 122. Pod tento počet je to poněkud gamble..
    Jinak vhledem k rozdílům mezi úroky u půjček s BB a bez (nějakých cca 13 vs 15%) do půjček bez BB na Mintosu už vůbec neinvestuju, co vy?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Investujete někdo na Mintos? Zaregistroval jsem se i tam. Mám tam cca 15 půjček za cca 1000€, ale i přes poměrně podrobnou selekci je toho většina po splatnosti.. Máte někdo tuhle taky podobnou zkušenost?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    _BENNY: já jich mám cca 100 a po splatnosti 4, ale stejně nevim jestli tady dostaneš lepší statistiku než z newsletteru: Default 15 z 217 pujcek (starsich nez 90 dni), 27 z 277 je opozdenzch o 10 a vice dni, 15 z 265 je opozdenych o vice nez 30 dni a 15 z 243 je opozdenych o vice nez 60 dni
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    _BENNY: Mám 4 a všechny splácejí OK.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    vy co mate nejake Decka, jak moc spatne splaceji?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    PSYKO: tak jsem neco nacetl a zda se, ze je to zpusobeny tim, ze za prve se splaci malo pujcek a pribylo defaultu, sice jsou jisteny nemovitostma ale prodej trva dlouho - takze investorum se malo vraci a nemohou kupovatna sekundaru, dale jsou z toho nervozni a nechteji nalejvat novy prachy, a za druhy Lendy ziskava cim dal vetsi objem uveru takze ten prebytek nabidky je jeste vetsi
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    GASPODA: podle me je podle vyse uroku a doby splatnosti (remaining term).
    TYCHOVRAHE: nevim, proc je toho na sekundaru tolik.. Kazdopadne se tam skoro neda nic prodat.. Skoncilo mi nekolik pujcek a jsou v prodleni tyden.. Trochu me to znepokojuje, spolecne s poklesem libry :(
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    FRONEMA: Koukal jsem na to, je to uplně nový, půjček je tam pár (dvanáct právě teď), 5-15%, zajištěno často nějakou nemovitostí, nebo třeba i traktorem. Některé půjčky jsou hypotéky a na dlouho (až třeba 18 let), ale sekundární trh není. Všechny půjčky zatím poskytuje ACEMA, ale myslím že se připravují i další poskytovatele, taková trochu kopie mintosu. Vzhledem k tomu jak je to mladý a není možnost rychle utéct kdyby něco, tak za mě zatím ne. Jinak CEP Invest do toho nalili 22mega, takže nějakej kapitál na rozjezd tam je, uvidíme.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    znate nekdo https://www.bondster.com/cz/jak-to-funguje ? ted jsem to nove objevila
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    PSYKO: jsem si to nahodil a dobry, jen nechapu klic k obarveni nekterych radku na modro v Available Loans
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Zonky chce vetsi reklamu a nema na ni & zaroven ho trapi ze musi doplacet nejmene rizikove pujcky, takze si vytahnete penezenky:

TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    LINKOS: bud investujes v korunach a zisk dostavas v korunach nebo v eurech a pak zisk dostavas v eurech. muzes investovat i v obojim klidne, problem je ze ty pujcky v korunach tak vicemene nejsou
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRONEMA: a kdyz investujes v korunach jak se to prepocitava na eura v kterych vyplácí pujcku,nebo jak je tohle.
    Nejaka doporuceni ohledne mintosu?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    PSYKO: jojo libra, dneska zase zářez..

jj já to znám a používám taky, ale napsal jsem si i vlastní věc protože jsem chtěl mít ty filtry pod kontrolou, navíc mě to třeba notifikuje do mobilu pokud je volná půjčka ve který nemám zainvestováno.. což teď moc není problém, půjček se tam válí hromada, ale třeba ještě měsíc zpět tam těch volných tolik nebylo.

btw nevíte proč se tam toho na tom sekundáru najednou válí tolik? je to sice dobře když chce člověk něco rozinvestovat, ale na druhou stranu to dost výrazně zhoršuje likviditu.
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    TYCHOVRAHE: pro tento ucel existuje doplnek do chromu/firefoxu.. pouzivam to asi mesic ke spokojenosti.. co me trapi vic je klesajici libra.
    Lendy browser extensions - "filter loans" and "my loans" | P2P Independent Forum
    http://p2pindependentforum.com/thread/7539/lendy-browser-extensions-filter-loans
    1. "filter loans":
    With lots of features, this extension helps you buy loans. It sorts the loans based on remaining terms, hides the bad loans, highlights the good ones, and even opens a new buying window when a loan you want to buy becomes available.

2. "my loans"
    With this script, it's easier to study your loans portfolio.
    The original loans page doesn't show LTV, interest rate or size of the loan, for example. Now you have all these and others columns and they are all sortable.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    TYCHOVRAHE: za nevýhody bych spíš označil investice v GBP a dost nepřehledné tržiště - nelze filtrovat a řadit, kvůli čemuž jsem si musel napsat vlastní prográmek na tento účel.

Jinak kromě Lendy a zmíněného Mintosu (který taky můžu jenom doporučit), tak minoritně invsetuju ještě na Twino(EUR), FundingSecure(GBP), Swaper(EUR) a rozjíždím teď i Viainvest a RoboCash, obojí EUR
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam