• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: ale myslet si, že majitel restaurace to jede bez daní čistě jen v zájmu hostů a zaměstnanců, je taky omyl. jsou podniky, které pocitvě daní a fet neprodávají .o) problém zaměstnanců hospod je klasický problém nabídky a poptávky. problém cen hospod je také otázkou nabídky a poptávky (stejně jako kadeřnice a opraváři). budou muset zdražit, to ano, radost z toho nemám velikou, resp by byla větší, kdyby to šlo skutečně do daní a ty daně se poctivě použily dál.

    bych až řekl, že by se to tady nemělo omezit pouze na hospody.
    NMA
    NMA --- ---
    ATOMIKS: účtenky dostávám jen v restauracích, jejichž majitélé krátí daně na úkor svých zaměstnanců a jinými způsoby...a v barech kde se vydělává stěžejně na něčem úplně jiném než na chlastu-na fet účtenky vydávat nebudou...jen si myslím, že vše souvisí se vším a netýká se to jen vesnických hospodských. Ono to zní jednoduše ať jde pracovat jinam...v praxi to tak jednoduché není.
    NMA
    NMA --- ---
    ATOMIKS: ok..
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: v pojmu "veřejná služba" si pleteš pojmy .o) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_slu%C5%BEba
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: to mícháš několik věcí dohromady.
    bych řekl, že barman, který dělá 13k měsíčně (a ještě beze smlouvy), by měl jít pracovat raději někam jinam.
    já osobně mám pochopení pro nedaněnou vesnickou hospodu, kde majitel sedí co večer a obsluhuje svých pět stálých štmgastů a může doufat, že max letní měsíce, jeden dva plesy a silvestr mu dají nějaký lepší profit. v tomto případě se skoro jistě stane průšvih a to i z hlediska sociálně-kulturního.
    na druhou stranu je mnoho hospod, které účtenky již nyní vydávají, takže bych se toho nemít kam jít na pivo úplně nebál. stejně jako že by začali zavírat kadeřníci a opraváři atd. ty už teď jedou známý mimo systém a tak to i zůstane.
    NMA
    NMA --- ---
    njn, a budeme si říkat soudruhu/soudružko...a veřejné služby budou podpultovým zbožím
    SARF
    SARF --- ---
    NMA: a pak se dočteš, že v Německu se z cinklejch zásobníků Viktoriagruppe ztratila státní nafta za 1,5 miliardy ... bych se posral. Tomu hostinskýmu bych se neodvážil říct, že je podvodník. Jeho neúčetnictví bych zfleku uznal jako nutnou sebeobranu. Ale až ho systém donutí přestat krátit tržby a jít na pracák, bude všechno olrajt. A vesnický balíci si holt nakoupí v Lidlu lahváče, tam bude EET fungoval příkladně.
    NMA
    NMA --- ---
    ATOMIKS: to jestli se majitel podniku nechá obírat od barmana je jeho pitomost-to se dá pohlídat i bez EET...co nato barmani, kteří jsou svými pány a jsou v práci každý den, jelikož si vydělají s bídou na sebe...dělají to, protože je to pro ně přijatelnější než být zaměstnaný s psaným platem 6000,- čistého a reálným 13000,-. Jeho zákazníci jsou spokojený, má dobrý "levný" pívo a je knim milý-protože dělá na svým. Ale pak přijde EET, která v první řadě jde po jeho pár nezákoně natočených pívech a co udělá on? Radši se na to vysere páč zato už mu to nestojí...ještě pak přesně markovat každý pívo zvlášť kůli nějakýmu přiblýmu losu...věř tomu, že do roka od zavedení EET nebudeš mít kam jít na pivo :) Ale jak se říká KDO CHCE VÍC NEMÁ NIC...pak začnou zavírat kadeřníci, opraváři už budou opravovat jen známým a úřady práce budou přeplněný bývalými podnikateli, kteří sic odváděli málo, ale aspoň něco...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    SARF: ... nebo dokonce nabízejí zákaznicím KÁVU!!!
    SARF
    SARF --- ---
    ATOMIKS: přesně tak - a na celý EET je nejhorší ten kontext celý státní legislativy v oblasti daňový a fiskální. Ano, stát má vybírat daně, má na jejich odvádění dohlížet, má ho kontrolovat. Ale místo toho zavádí jedno opatření za druhým, kterým si svojí úlohu ulehčuje na úkor poplatníků - není schopnej /bohužel zřejmě ani ochotnej/ si došlápnout na velký ryby a tak jde cestou nejmenšího odporu buzerováním těch malých. V oblasti DPH /která je pro stát principiální/ je to v poslední době např.
    - přenesení daňové povinnosti - naprosto šílená komplikace, která působí jen zmatky, nabourává samotný princip DPH tím, že znamená částečný návrat k socialistický dani z obratu /která by snad byla už lepší než tenhle hybrid/.
    - 20 mil. kauce pro distributory pohonných hmot. Tj. na trhu zůstanou vedle gigantů jen ty, co si stihli nakrást.
    - institut nespolehlivého plátce DPH - proč já mám ručit za to, že stát někoho nedožene aby od něj vybral daň? Od toho je finanční úřad, co otravujou mě? Proč mám prolejzat nějaký seznamy?
    - kontrolní hlášení DPH - další úplný zvěrstvo, který se bohužel schovalo pod mediálním nánosem EET. Navíc přináší dost zmatky při tom párování, protože je to prostě hovadina. Další opruz, kterej nutí podnikatele řešit něco jinýho než předmět svojí činnosti. Další stohy papíru, terabajty dat. Navíc zákon má debilně brutální sankce za každou pitomost. To uznal už i Babiš, v jeho 300 firmách s tím asi taky nejsou nadšený.
    - EET - krásně zapadá do schématu. Prostě stát už nemá co rozkrást, tak se musí utáhnout šrouby, aby zase bylo.
    SARF
    SARF --- ---
    K thematu ... a teď si posvítíme na ty svině kadeřníky. Představte si, že jsou mezi nima takový hajzlové, který prodávají šampóny!

    EET má letos platit i pro některé kadeřnice a kosmetičky
    http://zpravy.e15.cz/...icky-1313819#utm_medium=selfpromo&utm_source=newsletter&utm_campaign=e15news
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: ale to, že by daně platili všichni bez rozdílu je srovnáním podmínek pro podnikání (to není můj výmysl, to říká i předseda HK Dlouhý), stejně jako je neplacení daní jednou z nepoctivostí, které podnikatelé/podnikavci provádějí.
    čekat, že jednou přijde šťastná doba, kdy všichni budou poctivě platit daně a stát je bude poctivě utrácet, je absurdní.
    myslím, že to byl KOC256, který psal, že účtenky přinesou to, že barmani nebudou okrádat své zaměstnavatele. tam už je třeba otázka jen v tom, jeli barman skutečně zaměstnancem .o) ...
    obecně si myslím, že se neschopnost státu vybírat daně (řešit švarc systém atd) řeší jen složitějším/byrokratičtějším způsobem, ale praxe zůstane stejně impotentní, jako je dosud.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KOC256: Nechapes. Kaslu na to.. :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SOLDIK:
    já to chápu, ale ty chápeš že se bude více prodávat na doklad? Nikdy to nebude dokonalé... :)
    NMA
    NMA --- ---
    ono taky pan Babiš si svý prachy vydělal určitě děsně poctivě...a když vidim co nebo teda kdo, kandiduje u nás za Ano...tak ANO, věřím, že bude ještě hůř...
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KOC256: Ja se tesim na ten moment az ty pochopis, ze se nic jako lepsi vyber dani konat nebude a nemuze. Nakoupit a prodat se bude vzdycky dat udelat bez dokladu, EET neEET. Chapes to? Chces priklady?
    SARF
    SARF --- ---
    NMA: hlavně stát z lidí a firem vyrazí daně, aby mohli ty správný lidi podstatnou část rozkrást /či nechat rozkrást/. Českej stát je v roli privilegovanýho lupiče se zákoníkem v zádech.
    NMA
    NMA --- ---
    přijde mi to celé jako stavět barák od střechy :( proč asi ti malopodnikatelé "kradou" ? nebude to tím, že kdyby měli vše dělat poctivě, nezbyde jim ve výsledku ani na chleba? Nejdřív by se měly srovnat podmínky pro podnikání a pak teprve se dožadovat poctivosti...stát obírá lidi-lidi obírají stát...fér play
    TOFI
    TOFI --- ---
    Nesmysly v EET spropitným nekončí, absurdity nastanou i ve směnárnách a jinde | Svobodné fórum
    http://svobodneforum.cz/...ysly-v-eet-spropitnym-nekonci-absurdity-nastanou-i-ve-smenarnach-a-jinde/
    HARALD
    HARALD --- ---
    KEIKIN: Vývoj odběru dph máš v jiných datech - hlášeních pro dph, které se teď taky pilotuje a kde je vidět nejen částka, ale i od koho a za co.
    HARALD
    HARALD --- ---
    KEIKIN: Ano. A navíc, podle zadávací dokumentace, nebudou přístupy k datům ani logovány.

    Osobně vidím spíš následující problémy:
    1) velmi citlivá data nebudou pořádně zabezpečena (útoky zvenčí)
    2) přístupy k těmto datům nejsou logovány (útok zevnitř), takže firma nebo podnikatel nemá možnost se dozvědět kdo s jeho daty jak nakládal (což už funguje v Estonsku)
    3) část podnikatelů a dalších osob přestane podnikat. To bude znamenat jednak propad daní a nedostatek odborníků. Třeba zubařů.
    4) nucení všech pořídit si na vlastní náklady online systém s tiskárnou; třeba u uměleckých fotografů to je absurdní
    5) netransparentní přidělení předem vybranému zájemci
    6) ohromný prostor k úřední šikaně, viz např povinnost dávat samostatnou účtenku na dížko v restauraci, popřípadě na mince vhozené do klobouku pouličního umělce, pokud k tomu má živnosťák - v kombinaci s ohromnými pokutami a možností uzavřít provoz, když částka v pokladně nesedí na účtenky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam