• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: Ok rozumím. Ale pokud firma již dneska má řidiče, které vybírají peníze tak již musí nějakým způsobem vydávat stvrzenky. Pokud to již firma děla teď, tak často má již pokladnu který EET umí, protože je napojena na internet. Popřípadě je možnost odeslat data později po přípojení na internet. Tedy zaškolování by mělo být v minimálním rozsahu. Certifikáty jsou již dneska běžně používané a musíš platit za různé SW a tedy nejedná se o něco extra nového a majetek zařazuješ i bez EET.
    Nechci tvrdit, že to je jak mávnutím proutku, ale stát bude vydávat neustále nové zákony protože se tržní prostředí furt mění a tedy se nevyhneš se neustále nevzdělávat a získávat si informace. Ani u zavedeni KH finační uřád nerozdává pukuty jak na běžícím pase ale nechává podnikatelům dobu na to si zvyknout.

    Já se s tím taky musím babrat a vytvářet různé prezentace pro klienty, ale tohle už jsem dělal i pro jiné věci, s kterými stát přijde a bude přicházet.

    A upřímně, dělal jsem hodně projektu a nikdy není správná doba na nic. Pokaždé se něco pokazí, to je život a nevyhnutelné překážky když zavádíš něco nového.

    Pohybujeme se v prostředí, které se neustále mění, nejde proto mít stabilní pravidla ale neustále je přizpůsobovat. Třeba jednou EU přijde s tím, že všude budou stejné účetní předpisy a zase se budeme znovu učit. A třeba tento směr vede k tomu, že dnešní učetnictví již nebude potřeba protože si stát zjistí informace elektronicky a online a podnikaní tím bude snažší a průhlednější.
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    LISTIKUS: Všechny zaregistrovat. Certifikát bude předpokládám platný jen po omezenou dobu, takže hlídat a prodlužovat. Zaškolit lidi, kteří s něčím takovým dosud nepracovali (obchodní zástupci, řidiči vybírající peníze, atd.). Evidence majetku, kam to bude cenou pořízení spadat. To je co mě jen tak v mžiku napadne. Ale bude toho víc.
    Tvrdit, že EET nezatíží daňové poplatníky další prací i náklady, je stejná hloupost, jako bylo tvrzení, že kontrolní hlášení nepřidělá práci, protože už stejně všechny údaje evidují...

    Čím netvrdím, že EET je z principu špatná věc v každém ohledu. Jen jako člověk, který se s tím bude babrat hodně, nejsem zrovna nadšená z přístupu a podmínek finanční správy. Stejně jako u KH s tím bude řada mrzení, nejasností a dodatečných zjišťování a vysvětlování. Nemluvě o tom, že 2. fáze startuje naprosto "geniálně" v době daňových přiznání (k dani z příjmu).
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: měl ale asi nedělá
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: 10 zařízení, co k tomu máš pocit že je třeba? V čem vidíš tak šilenou byrokracii?
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    LISTIKUS:
    No, tak tady moc pravdu teda nemáš.
    - stáhnout apku, certifikát a někde evidovat je hodně zjednodušený pohled
    - větší živnost - to znamená třeba nákup (nebo dovybavení) 10-11 zařízení , které k tomu cirkusu budou potřeba. To není zrovna malý výdaj... takže zatíží.
    - Sleva na dani za pořízení vybavení na EET se bude týkat jen fyzických osob.
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    LISTIKUS: To by měl i bez EET.

    ENDER: Když spadne do DPH, tak bude mít zároveň i nárok na odpočet z nákupů. Ve skutečnosti pak bude odvádět DPH jen ze svého zisku. To uvedené procento je hrozně přemrštěné a nereálné. Pokud ovšem tak brutálním způsobem nekrátí tržby. Jenže to by pak byl živoucím důkazem, proč EET vůbec zavádějí.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    pánové děkuji za příjemný rozhovor. Asi to nikam nepovede. A pro vaše štěstí doufám, že se s tím jak stát hospodaří vyrovnáte se zdravou myslí =o)
    SARF
    SARF --- ---
    LISTIKUS: nemělo by to oproti dnešku žádný nevýhody, kromě tak dvouměsíčního výpadku DPH pro stát. Byrokracie by se omezila tím, že všechny ostatní hovadiny by se mohly zrušit.
    Ty tvoje otázky jsou úplně mimo. Že někdo vystaví fakturu a ten druhej ji záměrně nezaplatí, ale započte si daň na vstupu je právě to co funguje teď jako karusel /ty firmy jsou samozřejmě v řetězci/.
    BURAN
    BURAN --- ---
    btw jdu spat. zdar.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: nevim, proc bych se mel odstehovavat. ja nejsem ten, kdo porusuje dohodu, kterou jsem se statem uzavrel tim, ze jsem se v nem narodil :) ja delam vsechno, co po mne stat chce. stat je ten, kdo nedela to, co slibil.
    napriklad umoznuje existenci konkurence, ktera krati dane, a nedokaze si s ni poradit bez toho, aby neomezil ty, kteri dane nekrati.
    takze kdyz uz, je to stat, kdo by se mel odstehovat.

    LISTIKUS: hele, vis, ze to tvoje vecne "precti si neco, zjisti si neco" neni argument? jsi vzdelany, takze bys to mel vedet.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: no doufám, že tohle je spíš vtipná vsuvka než že to myslíš vážně. Jinak si opravdu trochu něco přečti o makroekonomice.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: jen v tom rozdílu, že představitele státu si volíš i ty. A protože jsem ve svobodném státu, tak máš možnost říct, že se ti tyhle pravidla nelibí a změnit je a nebo se odstěhovat.
    Přístup, že musíš platit daně je trochu krátkozraké. Protože díky těm daním tě stát chrání, zajištujě nějaké základní sociální a zdravotní služby, udržuje infrastrukturu a pod.
    BURAN
    BURAN --- ---
    BURAN: nebo jeste lip:

    ten pekar by od cele vesnice vybral penize, ze upece pro vsechny chleba.
    pak by ale pekar rekl, ze potrebuje drivi. kdo by nesel na drivi, a dovolil by si kritizovat, byl by alibista.
    pak by pekar rekl, ze potrebuje mouku. kdo by nedonesl mouku, a dovolil by si pekaruv postup kritizovat, byl by alibista.
    pak by pekar rekl, ze na to, aby upekl chleba pro celou vesnici ma moc malou pec, a ze potrebuje aby lidi poskytli sve pece. kdo by neposkytl svoji pec, a dovolil by si pekaruv postup kritizovat, byl by alibista.

    :D
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: no jiste ze budu v klidu kritizovat. proc by ne.

    byl to muj napad, ze se budou vybirat dane? nebyl!
    ptal se me nekdo, jestli chci platit dane? neptal!
    budu potrestan, kdyz nebudu platit dane? budu!

    platim poctive vsechno, co mi stat nakazal, ze mam platit? platim!
    muzu za to, ze nekdo jiny to poctive neplati? nemuzu!
    komplikuje mi stat zivot, protoze nezvlada kontrolovat system, ktery si sam vymyslel? komplikuje!

    takze to, ze nemam zajem delat za stat jeho praci, to neni alibismus, ale naprosto prirozeny postoj.

    to je jako pekar, kteremu by cela vesnice musela povinne platit za chleba, a na ten chleba by si kazdy musel donest svoji mouku, a pak si ho upect ve vlastni peci na vlastnim drivi. :D

    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: tedy se stavíš do pozice toho, že ať si stát děla co chce ( i když jsi jeho součástí ) a ty budeš ten co to jen v klidu bude kritizovat? To potom můžeš kritizovat byrokracii i ta co je bez EET. Krom, že takový postoj je trochu alibistický.

    Myslím, že pokud existují lidi co nedodržují pravidla, potom ti nic jiného nezbude než přistoupit k nějakým restrikcím, aby jsi ochránil především sám sebe.

    Nebo muže stát nabrat nepřeberné množství úředníku a každý rok provést nespočetně množství finančních kontrol. Ale jen jednou takovou projdeš a budeš šťastný za trochu byrokracie.

    Neříkám, že by stát také měl udělat pořádek jak vybrané daně používá, že by měl zjednodušit daňovou problematiku a zákony, zprůhlednit státní zakázky a vyžadovat od vlastních pracovníku efektivitu atd. Ale pořád bude muset najít způsob jak kontrolovat zda mu všichni odvádějí daně.
    BURAN
    BURAN --- ---
    proc bych neco takoveho mel chtit zajistovat? to absolutne neni moje prace. od toho je tu statni aparat, aby to zajistil. stat si vymyslel, ze se budou vybirat dane, tak at zajisti, at je to spravdlive. ale bez toho, aby obtezoval ty, kteri to poctive uz delaji!
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    tak aby vsichni měli stejné přiležitosti
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: dobrá a jak by jsi chtěl zajistit, že vsichni budou odvádět spravedlivě daně. Nebo se k tomu co nejblíže přiblížil?
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: ne, to nejsem ochoten pripustit. to co rikas je populisticky nesmysl.
    nemyslim, ze nekdo by byl schopen podvadet v takovem rozsahu, aby to vyradilo z provozu okolni podnikatele, a nikdo si niceho nevsiml a dotycnemu to prochazelo. pokud se ovsem nejedna o korupci, ale tu EET nevyresi.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: tedy byl by jsi ochoten připustit to, že si někdo naproti tobě otevře stejný eshop jako ty ale bude prodávat za sakra nízký ceny tak že si od tebe nikdo nic nekoupí, protože se na jeho ceny nedostaneš? A to je díky tomu, že pude podvádět a neodvádět daně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam