• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: tedy byl by jsi ochoten připustit to, že si někdo naproti tobě otevře stejný eshop jako ty ale bude prodávat za sakra nízký ceny tak že si od tebe nikdo nic nekoupí, protože se na jeho ceny nedostaneš? A to je díky tomu, že pude podvádět a neodvádět daně?
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: byl bych radeji kdyby nebyla zadna EET!
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: tedy by jsi byl raději kdyby žádné daně nebyly a tedy ani žádná byrokracie?
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: ja nejsem ten, ktery tvrdi, ze vi, jak to funguje. to jsi ty. proto zadam tebe, abys mne, zjevne nevzdelanemu a remcajicimu zivnostnikovi, trochu osvetlil.

    jedine, co jsi zatim byl schopen rict je, ze EET ma minimum byrokracie, ale na to ja namitam, ze je to porad vic nez zadna byrokracie - a zadna byrokracie je pro mne idealni stav, kdy se mohu pohodlne venovat svemu byznysu, uspokojovat potreby zakazniku, a tim vydelavat penize, ktere pak utratim jakozto zakaznik u jineho podnikatele. to je podle mne to, co roztaci kolecka ekonomiky.
    oproti tomu naprosto nechapu, jakym zpusobem ekonomiku podporuje hromadne vybirani penez a jejich prerozdelovani.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    popřípadě ještě někdo nějaký chytrý nápad jak zefektivnit výběr daní?

    Nakonec bychom úplně mohli zrušit výběr daní, když mají ty peníze zůstat v rukou lidu =o)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SARF: aha a jak by jsi zajistil, že ti budou všichni na všechno vystavovat faktury?a jak to, že si vystaví faktury a záměrně je nebudou platit ale přehodí se peníze po černu z ruky do ruky.
    Kde přesně bude ta efektivita? a snížení současné byrokracie?
    SARF
    SARF --- ---
    LISTIKUS: přenesená daňová povinnost a kontrolní hlášení jsou taky dvě největší píčoviny co jsi mohl jmenovat. Všechna opatření kolem DPH jsou podvod. Přitom by se to dalo vyřešit triviálním způsobem, že DPH by se měřila a odváděla ne z vydaných, ale ze skutečně zaplacených faktur. Jenže to by pak Babiš nemohl bojovat s karusely, protože by neexistovaly.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: potom jeslti špatně přerozděluje peníze není chyba EET.

    Zkus přemýšlet a nebo si to zkus načíst jak funguje ekonomika.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: problem je ve zpusobu, jakym stat mezi lidi ty penize prerozdeluje. v praxi neni moc pripadu, kdy by penize od statu dostali ti schopni a produktivni. to jsou prave ti, kterym stat bere. logicky - tem neschopnym a neproduktivnim nema co vzit - tem naopak dava.

    LISTIKUS: popis prosim jakym zpusobem efektivnejsi vyber dani zlepsuje ekonomiku. myslim, ze to zajima nejenom me.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LUKEH: no tak uplně to pravda není, jak se už tady i zminovalo lidi dostanou strach a začnou přiznávat své příjmy. Ne všichno to je fakt. Pak tu jsou kontrolní nákupy, které bude provádět FU a tím se taky zvýši pravděpodobnost že se začně odvádět. Nepodaří se ti to ohlídat na 100%, ale každé zlepšení je plus.

    Náklad na SW a HW není zas tak překotný. Jednak část jsi schopny dostat od státu zpět.

    A byrokracie? Co je podle tebe přijatelná byrokracie a co je už moc? Protože zrovna EET má minimum byrokracie. A jestli jsi někdy zažil kontrolu z FU, tak potom budeš mluvit o byrokracii a budeš rad za EET, že tě FU nechá na pokoji.

    Ono stát de facto žádné peníze nemá, protože co vybere to jen přerozdělí a zase se to dostane mezi lidi. Tedy argument u koho maj zůstat peníze je taky trochu mimo
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: Neboj nejsem státní zaměstnanec a bohužel mám dokonce par zkoušek z makroekonomie a tedy vím jak to funguje. Neočekával jsem však, že bych tady musel popisovat celý proces jak se zlepší ekonomika při efektivnějším výběru daní. Kdo chce tak to pochopí, kdo chce remcat tak i kdybych tady popsat celou diplomku tak bude remcat dal.


    SARF: psal jsem, že ne všichni skonči nezaměstnaný a že podpora není doživotní. Ale jak píšu Buranovi, nemá cenu o tom vést debatu. Remcat budete furt.


    Když se to vezme kolem a kolem, všichni remcali když se zavaděla přenesená daňový povinnost a nebo kontrolní hlášení a žádná katastrofa ne nekonala a naopak se to prostředí narovnalo a zprůhlednilo.
    Pro ty nejzákladnější živnostníky stáhnout apku, certifikát a někde evidovat tržby zas takový zátěž není a pokud ano ,tak nejspíše zkrachují do pul roku i bez EET. Pro ty co mají větší živnost to taky není takový problém, protože již mají často pokladny, který EET umí a jsou připojení na net. Krom stát případné náklady bude z části dotovat, tedy drobné živnostníky by měli být nákladově úplně v pohodě a ty větší to zas tak moc nezatíží. Všem to pomůže v rámci konkurenceschopnosti, když budou mít všichni stejný podmínky.

    LUKEH
    LUKEH --- ---
    LISTIKUS: peníze ve státním rozpočtu posílej ekonomiku??? Podle mě by posílilo ekonomiku, kdyby peníze zůstali v rukou lidem, ne že podnikatelům ztížím byrokracii a přidám náklady na HW a SW. Peníze v rukou státu nic extra nepřinesou...

    Hlavní problém je v tom, že ten kdo to doteď dělal bez papíru to bude dělat dál bez EET. Přijde mi elektřikář na chatu, udělá tam co potřebuju, já mu dám prachy na ruku a pár lahváčů k tomu a máme vyřízeno.... Takže poctiví budou pořizovat pokladny a nepocitví pojedou stejně jako tedˇ, čímž budou ještě víc zvýhodnění. To zvedne ekonomiku?
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    SARF: jeste do toho zahrn to zdrazeni ;)
    SARF
    SARF --- ---
    LISTIKUS: bingo! EET přinese víc peněz do státního rozpočtu, a ty budou věnovány na podporu v nezaměstnanosti pro bývalé živnostníky, kteří se ocitnou na úřadu práce kvůli zavedení EET. Začínám výhody EET konečně chápat.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: takze primo to podnikateli zadny zisk neprinese.

    btw ty musis byt statni zamestnanec, jinak bys nemohl vypustit takovy blabol, ze vice penez do statniho rozpoctu posili ekonomiku. jestli neco posiluje a zrychluje ekonomiku, je to vice penez v _soukromem_ sektoru.

    myslenka, ze vice penez ve statnim rozpoctu znamena vyssi obrat, je zalozena na stejnem principu, jako kdybych prisel do obchodu a prodavacovi rekl: "Dejte mi z kasy 50 korun a ja je utratim u vas - budete mit vetsi obrat!" - protoze stat sice dela neco jako zakazky, ale plati je z penez, ktere pred tim vybral od tech samych firem, kterym je vyplaci... oh wait! :D
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    PJGEPR: to bych řekl, že je příliš zjednodušený pohled na situaci. Ne všichni přijdou o živnost a spotřeba by se neměla měnit, tedy do státního rozpočtu se odvede více a tedy část může jít na nezaměstnanost a i ta není placena doživotně.


    BURAN: záleží na to jak se na to díváš. Pokud to přinese část peněz do státního rozpočtu, tak to posílí ekonomiku a tedy to zpětně pomůže podnikatelům, ať už ve snížení daní nebo zrychlení ekonomiky a tedy vyššího obratu.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: vis co tadyten argument "neni to 20-30%" je lichy. imho je uplne jedno, kolik procent to je. i kdyby to bylo 1%, je to spatne, protoze to zvyseni ceny nijak neznamena zvyseni kvality sluzby/produktu.

    popis prosim jakym zpusobem nakup vybaveni potrebneho pro provoz EET zvedne zisk firmy - protoze zvyseni zisku je podle meho jediny duvod, proc do podnikani vrazet dalsi penize.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    LISTIKUS: jo to ja taky znam par firem a restaurateru, ktery nejedou cernotu a jsou radi, ze to postihne konkurenci, ale jednim dechem dodavaj, ze az to konlurence zabali a budou z ni nezamestnani, zaplati to zase jen ti poctivci...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: no pořízení si pokladny nezpůsobí navýšení ceny o 20-30% a to že mu nic nepřinese je taky uhel pohledu.
    A jinak znám par živnostníků, který EET docela vítají.
    ENDER
    ENDER --- ---
    MIREILLE: protoze spadnou do dph a budou danit zisky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam