• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BURAN: Ale defakto jde o zaplaceni podpory (upravy kodu v pripade zmeny posilani, pomoci pri reseni problemu), pokud si je tohle clovek schopen zajistit v dostatecne kvalite sam, tak neni nutne si na to zadnou reseni kupovat. Jen to chce kriticky zhodnotit, jestli ty zchopnosti clovek ma (jak casove, tak programatorske znalosti).
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BURAN: Jo a jinak to 1000 mesicne jsem bral jako 'rozumne' maximum vcetne internetoveho pripojeni pro hospodu ktera treba ted net ani nema (ale je to dano tim, ze nevim jaka je cena internetoveho pripojeni napric republikou). Za samotne EET mne osobne prijde pricetna cena tak do 250 mesicne.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BURAN: ak je mozny, ze nekdo udela reseni pro worpressu (jako plugin). Pak jen musis si dat pozor aby jsi aktualizoval v pripade, ze se zmeni zpusob posilani (snad to nebude casto, v testovacim rezimu menili strukturu dat uz asi 3x, pry ale jen drobne upravy, co rikal kolega). Takze nutne dodavatele nepotrebujes, jestli mas neake programatorske znalosti (dostatecne na to si v pripade problemu/zmeny poradit do 48 hodin), tak jsi v pohode. Z technickeho hlediska se (zjednodusene) jedna o poslani xml dat na jejich server a zpracovani xml odpovedi, takze pokud mas eshop, tak uz ted pouzivas vsechny technologie co potrebujes.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ONDRA_99: napr muj eshop neni od nikoho, udelal jsem si ho sam na wordpressu s pluginama. Easy. S tim je ted ovsem konec, ze? Bez dodavatele eshopu se tedy neobejdu pokud chci pokracovat. Nebo ano?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BURAN: Tak to zalezi od koho mas ten eshop, tak je to o doprogramovani funkcionality do nej, nepotrebujes dalsi system nutne. Nevim jak je na tom paypal (snad dobre), ale je potreba aby ihned jakmile probehne platba dal tomu eshopu vedet, protoze EET se musi posilat neprodlene a uctenka v danem pripade poslat mailem.
    BURAN
    BURAN --- ---
    Kolik muzou byt naklady pro lidi s malym eshopikem, ktery prijima platby vyhradne pres PayPal (protoze 98% zakazniku je ze zahranici) a ma mesicni prijem 10-15 tisic? Je pro ne nejake reseni? Platit 1000 mesicne za nejaky EET system je prece uplne bizarni.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SARF: Tak jako jestli neco nepriznavali, tak ale to neni omluva zejo (jestli ted nepriznava vsechno, tak je to podvnodnik a i diky nemu se povedlo tenhle system prosadit). Jinak jako ty mesicni naklady (ciste financne na soft a net) tak hrozny nebudou (hadam, ze do 1000 mesicne se musi vejit kdekoli snad, nevim jak je to v ramci CR s cenama 'rozumneho' pripojeni, ale 1000 mesicne je 233 jidel cca coz je neco pod 8 denne, takze pohoda). Ale blba je ta byrokraticka (hlavne pro ty, co ted zadny system nemaji) cast prace.

    Ale to se bavime jen o restauracich zejo. Hotely ulevu mit nebudou na pravidelnych nakladech, obchody a podnikatele v tech dalsich vlnach taky ne.
    SARF
    SARF --- ---
    ONDRA_99: no na jídle za stovku ten rozdíl dělá 4,30 Kč, což nevím, jestli je dostatečná kompenzace, plus doteď hospody taky vydávaly jídlo s sebou v 15% sazbě, takže velká hitparáda to není, jestli budou muset všechno přiznat, což zatím nedělali ... docela mě překvapilo, že u nás v blízkým okolí se otevřely v poslední době /kdy už EET byla na stole/ dvě nový hospody, já bych se na to v dnešní době vykašlal /obě teda taková trochu vyšší kategorie, ale žádná Modrá kachnička/.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SARF: Tak zase realne by ta cena nemusela jit o tolik nahoru, protoze v restauraci se ted danilo 21% a jak tu bylo zmineno, tak se bude danit 15% (takze vlastne o 6% zisku navic). Ale spis jim nezavidim tu casovou narocnost (hlavne tem, co jedou papirky).
    SARF
    SARF --- ---
    ONDRA_99: počítám že ten frmol asi trochu opadne, pokud se zvednou ceny a zpomalí obsluha. Teď mě napadá, že jestli budou muset někde v hospodě nasadit do polední směny kvůli těmhle zlepšovákům člověka navíc, tak se provozovatel teprve prohne ...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    LONESTAR: To si poridil O2 eKasu (tablet zasazeny do plastoveho krytu). Jako restaurateru mne je z te prvni vlny lito asi nejvic. Pres obedy nebo ve vecerni spicce tam personal uz ted nema cas na nic jaky maji frmol...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Tak jsem včera testoval EET tržbu z dílny fašistických komunistických pohrobků … | Pravý prostor
    http://pravyprostor.cz/...sem-vcera-testoval-eet-trzbu-z-dilny-fasistickych-komunistickych-pohrobku/
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    TUILE: EET se bude do budoucna vztahovat na všechny platby, mezi příjemcem, který má IČ a mezi plátcem, který IČ nemá a to v hotovosti nebo plat. kartou. Pokud provozuješ Airbnb, měla bys mít IČ na ubytovací služby. Tak to chápu já, ale třeba je to jinak:)
    MIISHA
    MIISHA --- ---
    Když zde pominu hádku mezi SA213 a ONDRA_99, je tu někdo s konkrétní zkušeností se zavedení EET do provozu hudebního klubu, kde cca 6x do roka projde 400 lidí a jinak je relativně klidněji. Potřebuji, aby to bylo uživatelsky jednoduché, rychlé, spolehlivé a abych měla k dispozici 4 kasy s tiskárnou, z nichž jedna by se přenášela do prostoru dalšího baru v mimosezóně. + další provoz, který je mimo zmíněný prostor, ale ve stejném objektu. Zatím mám dosti rámcový návrh, který počítá cca 60.000,- pořizovací cenu. Nějaký zajímavý nápad? Tip na zprostředkovatele? Zkušenosti? Případně do SZ. Díky
    BURAN
    BURAN --- ---
    TUILE: sak to je skoro stejny jako PayPal ne? a i kdyz mi platbu zakaznika nakonec PayPal posle prevodem, tak to z nejakeho duvodu neni brano jako bankovni prevod, a musim to EET.
    TUILE
    TUILE --- ---
    posledni dobou se na netu rozmaha strasak, ze eet podleha i ubytovani v soukromi (tedy napriklad Airbnb).
    Pokud sem cetla vsechny materialy spravne, mam za to, ze platby prevodem pod evidenci nespadaji a Airbnb vyplaci poplatky za ubytovani prevodem (je zprostredkovatel, kartou to zaplati klient a Airbnb si platbu pozdrzi az do doby, nez u me klient stravi prvni noc, pripadne klientovi vraci penize, pokud svuj pobyt vcas zrusi.
    ja tedy s penezi fakticky nakladam az po zaplaceni od firmy, coz muze byt treba i rok po rezervaci.
    je moje uvaha spravna, tedy ze se EET na Airbnb nevztahuje, a nebo v tom nevidim nejaky zakladni zadrhel a Airbnb je jen platebni brana a EET se na me vztahuje?
    diky za podnety.
    SA213
    SA213 --- ---
    AXTHEB: Pokud ti něco vadí, můžeš to otevřeně říct, jinak ho ze sebe děláš sám.
    SA213
    SA213 --- ---
    ONDRA_99:

    S ExtJS sice nepracuji, ale vím toho o něm asi více než ty:

    - https://www.sencha.com/legal/ (Zde je zmínka o "Open Source (GPLv3) License")
    - https://www.sencha.com/legal/GPL/ (Zde je ke stažení SDK pod "Open Source (GPLv3) License")

    U hostingu netvrdím že je to špatně, uvádím jen pro zajímavost.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SA213: Teď už ze sebe děláš šaška.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ONDRA_99: prosimte uz toho prihrejvani polivcicky nech.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    A nebojte se pouzivat open source. Ja ho nehanim, je dobre, ze existuje. Jen jsteli podnikatel resici EET, zajistete si radny support (chyby a zmeny musi byt opraveny do 48h), to reseni jako takove muze zajiste byt open source.

    A jeste ke zdejsimu majiteli diskuse. Udelejte si obrazek z jeho jednani, kdy porad jen hazi stupidni pry fakta s jedinym cilem nas ocernit. Naproti tomu ja proti nemu nerekl nic zleho (ani proti jeho reseni).
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SA213: Je rozdil pouzivat open source v dilcich castech a neco jineho kdyz si nekdo nasadi opensource EET reseni primo bez podpory (jsou toho podnikatele svhopni).

    Nette vazne nepouzivame, to neni seriozni framework

    ExtJS rozhodne neni opensource. Kdyz si nezjis ani to, nez tohle vyplodis, jakou vahu ma pak cokoli dalsiho od tebe?

    A ano data mame samozrejmne u poskytovatele, ktery se o nase servery stara. Mame tam serverhousing, je totiz bezne a rozumne nechat starost o serverovou cast na nekom, kdo se na to specializuje. Takze tvuj posledni odstavec je bezvyznamny canc akorat.

    Jak rikam celou dobu davas pouze "fakta" tak aby nas to ocernovalo. Nastesti vim, ze kazdy klient co je u nas je s nama spokojen. Cilova cena to je, protoze si muze pouze nechat svuj hotel nabizet na hotel.cz (cesky booking v podstate) a za 190/mesic k tomu dostane EET reseni. V pripade, ze krom EET bude chtit i recepni system, tak bude platit vic a zaplati i neakou jednorazovou platbu.
    SA213
    SA213 --- ---
    Ještě k otázce open source - nebojte se ho: společnost PREVIO s.r.o. ke svému podnikání také používá open source, z toho co jsem zjistil, tak je to zatím:

    - HTTP server Nginx
    - Programovací jazyk PHP (backend + nejspíše famework nette)
    - JavaScript Front end framework ExtJS
    - JavaScript nástroj jQuery
    - CSS framework Bootstrap u kterého nejspíše porušuje MIT licenci
    - Obrázkový font Font Awesome u kterého nejspíše porušuje MIT licenci
    - Operační systém Linux na serveru
    - + několik dalších drobností (také vydaných pod svobodnou licencí nebo open source)

    - pro zajímavost hosting nejspíše od společnosti stable.cz - tam tedy asi skutečně "leží" data zákazníků

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam