• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    BURAN
    BURAN --- ---
    SOLDIK: ja zas rikal ze se to principielne nelisi.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    BURAN: Ja odpovidal na paypal.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SOLDIK: mozna nechapu, jak funguje airbnb. Kdyz pronajmes byt, je tvym zakaznikem airbnb nebo ta osoba co si to pronajima? Komu fakturujes?
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    BURAN: Neni
    BURAN
    BURAN --- ---
    KEPASO: a jako kdyz mi nekdo zaplati pres PayPal a PayPal to vyinkasuje a pak mi to posle tak to neni ucet->ucet ?
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ONDRA_99: nechytej se voucheru, voucher neznamena nic, je to jen car papiru, kterej dokladuje, na co najemce narok. seda zona je mozna pro cechy co nedani svoje prijmy, jinak airbnb jiste dane odvadi radne ve sve zemi. kazdej, kdo pronajima kvartyr pres airbnb urcite ma ve svym uzivatelskym uctu u kazde vyplaty vygenerovanou selfbilling fakturu.

    SOLDIK: srovnavas hrusky s jabkama a uplne dezinformujes. paypal je sice prostrednik, ale jeho zapojeni vubec nesouvisi s puvodnim plnenim "ty vs. zakaznik".

    EET ma vnaset kontrolu nad financnim tokem, to byste si meli uvedomit.

    -

    HONCKA: presne tak, ale vskutecnosti airbnb asi EET neresi, teda zalezi, jaky jsou zakony v jeho zemi.

    HONCKA: tohle jsem taky videl. jako ja airbnb nepouzivam, tak jen vychazim z podobnych systemu, co pouzivam. pokud je na fakture hostitele prijemce plneni firma airbnb, tak je to jak rikam. pokud je ale kazdej pronajem na zvlastni fakture a prijemcem plneni je host, pak je situace komplikovanejsi a samozrejme EET podleha.

    dokud sem nekdo nenahodi fakturu hostitele, asi se budem dohadovat do nekonecna, protoze dulezity je to, kdo komu poskytuje plneni a az potom je mozny premejslet o tom, jestli se na nej vztahuje EET nebo ne.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEPASO: dle tohodle dostava ucet od airbnb
    Kde najdu svůj dnový doklad? | Airbnb centrum nápovědy
    https://www.airbnb.cz/help/article/438/where-do-i-find-my-vat-invoice
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEPASO: imho jestli zakaznik resi vsechno pres airbnb, tak pronajimatel ma pouze bezhotovosti obchodni styk s airbnb a eet by si melo resit airbnb s kterym zakaznik uzavira smlouvu
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KEPASO: Jo tak vouchery se do EET nevztahuji, tak pak tezko rict. Airbnb je "seda zona", tak se asi bude jeste upresnovat. Kazdopadne plati, ze evidovat vic je ok, evidovat mene je problem.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ONDRA_99: dulezity je, kdo komu poskytuje plneni. pokud ho pouzivas, musis prece vedet, kdo je tvou protistranou a figuruje na fakture.

    podle tohoto https://www.airbnb.cz/help/article/425/how-do-i-check-my-payout-status vyvozuju, ze pronajimatel poksytuje plneni airbnb, jednoduse receno, pronajima airbnb, ne primo najemci. najemce prijede jen s voucherem, kterej pronajimatel zkontroluje. klasickej zprostredkovatelskej prodej tri stran.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ONDRA_99: samozrejme, ale bavime se o airbnb. mozna se pletu, ale je to firma, ktera funguje jako prostrednik v retezci (odhaduju, protoze takto funguje adsense, affil site, ruzny trziste spojujici prodejce a kupujici):

    najemce si objedna ubytovani a zaplati airbnb (penize odecteny z uctu najemce, transakce platebni kartou) -> potom, co skonci pronajem jednotky, airbnb prenese prislusnou castku na virtualni ucet (balance) pronajimatele -> jakmile pronajimatel dosahne vyplatniho minima dochazi k vystaveni faktury pronajimatelem za prislusny plneni (predpokladam, ze fakturu vystavuje airbnb v ramci selfbilling) -> pronajimatel prijima na svuj bankovni ucet sumu z bankovniho uctu airbnb.

    mozna nema vyplatni minima a posila vsechny castky zvlast, tomu ale neverim. tak to proste nechodi. a nemuzete srovnavat airbnb s paypalem.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KEPASO: Prave co pises ty neni pravda. Kdyz ma nekdo platebni terminal (nebo platebni branu), tak penize jdou na technicky ucet v bance a z nej se ty penize poslou na ucet teprve. Takze muzes namitnout ze pro tebe to jsou penize ucet > ucet, coz jsou, ale EET se na ne vztahuje. Protoze je jedno odkud ty penize prisly k tobe, ale jakym zpusobem jdou od klienta.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    SOLDIK: no pises co ja a ja jen vyvracim buranovo tvrzeni, ktery proste neni spravny. TUILE dostava penize cestou "ucet > ucet" od airbnb, tudiz s ena ni EET nevztahuje.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    H_U_N_T_E_R: Tam kolega prej psal 6 dotazu a dostal odpoved na 3 (prumerne cekal asi 1.5 mesice na odpoved).
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    TUILE: zkusil bych napsat přímo na finančák, ať se snažej, když vymejšlej p*čoviny. Navíc tam mají krásnej formulář na otázky k metodice http://www.etrzby.cz/cs/kontakty
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TUILE: Zeptam se ti v praci az prijedou z prezentace (takze asi zitra). Ale co jsem tu tak zachytil, tak EET se posila ve chvili, kdy klient zaplati (takze ve chvili, co se to pripise na airbnb). A ano tohle je presne jeden ze zadrhelu na ktere upozornujeme at si u svych dodavatelu zjisti. Proste budes potrebovat, aby jsi od Airbnb dostala zpravu ve chvili co probehne platba, protoze v tu chvili musis evidovat a vystavovat doklad (ktery napriklad poslat emailem).
    TUILE
    TUILE --- ---
    SOLDIK: jasny, diky za nazor. ja se snazim cist ruzny clanky k tomu a prave v tom nemam absolutne jasno.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    TUILE: jak to mam vedet? ja jen pisu jak to je v manuale, jak mi to pretlumocila i ma ucetni.
    TUILE
    TUILE --- ---
    SOLDIK: a teda v jaky chvili to mam do eet poslat? kdyz se pripisou na ucet airbnb (tedy ja k nim nemam zadny pristup, sluzba z nich jeste neco ukroji, muze se stat, ze mi je vubec neposle nebo posle az treba za rok, az hosti prijedou) a nebo v momente, kdy na uctu pristanou me?
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KEPASO: vsechny transakce vyjma primeho prevodu z uctu na ucet podlehaji eet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam