• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    SUK
    SUK --- ---
    Infrastruktura pro EET je jiz plne pripravena!
    SARF
    SARF --- ---
    SOLDIK: každou první středu v měsíci by se to dalo celostátně shodit díky sirénám.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    me tak napadlo, ze jednoho hezkeho dne, po spusteni eet se domluvit jako restaurateri, a v poledne poslat co nejvic operaci behem dvou minut a opakovat to treba kazdou stredu :D zlomyslne, ja vim :)
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    tak podle toho, co jsem videl, mel BURAN a SOLDIK asi pravdu. airbnb se povazuje za inkasniho agenta, takze funguje asi jen jako poskytovatel technologie, pomoci ktere pomaha hostiteli vymahat pohledavky. sypu si popel na hlavu a omlouvam se :).
    SARF
    SARF --- ---
    KEPASO: nebo se bude obědvat na etapy, bude na to vyhláška.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    SARF: zajimalo by me, jestli IT odbornici na ministerstvu uz ladi kompjutr HAL9000. ale vazne, fakt by me zajimalo, jestli je vubec mozny zvladnout takovy mnozstvi transakci. musi byt miliony denne. kdyby jichy bylo 10 mil, tak na 1 sekundu pripada 116 transakci, jednim smerem. a mame dva smery, takze 232. sranda bude pres obedy.
    SARF
    SARF --- ---
    KEPASO: doufám že jim to celý lehne a druhý vlny už se to nedožije. Že se to má týkat i platebních bran a karet, tedy plateb, který jsou stejně evidovaný přes banky, není nic jinýho než zkurvená zlomyslnost.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ONDRA_99: aha, sry. no protoze buresova banda vidi vybrany chechtaky, ale jinak je to banda diletantu, co neco okopcila od chorvatu, ale vskutocnosti jsou uplne mimo realitu. rozumi maximalne EET ve vecerkach a hospodach. to, ze existuje dalsich x obchodnich modelu vubec nevidi. gumy.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KEPASO: Ja ted nemyslel seda zona jako nelegalni. Airbnb se casto dela legalne. Ja myslel seda zona z pohledu EEt, ze se poradne nevi kdy a jak vo evidovat, protoze je to "jine".
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    SOLDIK: co je z uctu na ucet? co ted presne myslis?
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KEPASO: tak jeste jednou. ze to ve skutecnosti je z uctu na ucet je fakt, nicmene EET to tak nebere. proc? to se zeptej urednika FU.
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    BURAN: jde o retezec bankovni ucet zakaznika -> virtualni penezenka -> bankovni ucet obchodnika. paypal nijak nefiguruje v tom obchodnim procesu dvou stran. obchodnik plni nejakej zavazek vuci zakanzikovi. az potom (respektive hned ve chvili prevodu) si paypal nauctuje poplatky, za vyuziti sluzby prevodu penez mezi dvema stranama, dnes jen na strane obchodnika.
    BURAN: principielne by se nelisil, pokud by airbnb fungoval jako virtualni penezenka pro transfer plateb, ale tak urcite nefunguje. je to trziste, prostrednik spojujici turisty jako najemce a pronajimatele nemovitosti. podle odkazu, co se tady objevily, funguje podobne jako fotobanky atd. ale je pravda, ze vim o nejakych trzistich, ktery se obchodu ucastni jen jako poskytovatel technologie a uctuje si jen poplatky. jdu se zeptat vedle.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SOLDIK: ja zas rikal ze se to principielne nelisi.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    BURAN: Ja odpovidal na paypal.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SOLDIK: mozna nechapu, jak funguje airbnb. Kdyz pronajmes byt, je tvym zakaznikem airbnb nebo ta osoba co si to pronajima? Komu fakturujes?
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    BURAN: Neni
    BURAN
    BURAN --- ---
    KEPASO: a jako kdyz mi nekdo zaplati pres PayPal a PayPal to vyinkasuje a pak mi to posle tak to neni ucet->ucet ?
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ONDRA_99: nechytej se voucheru, voucher neznamena nic, je to jen car papiru, kterej dokladuje, na co najemce narok. seda zona je mozna pro cechy co nedani svoje prijmy, jinak airbnb jiste dane odvadi radne ve sve zemi. kazdej, kdo pronajima kvartyr pres airbnb urcite ma ve svym uzivatelskym uctu u kazde vyplaty vygenerovanou selfbilling fakturu.

    SOLDIK: srovnavas hrusky s jabkama a uplne dezinformujes. paypal je sice prostrednik, ale jeho zapojeni vubec nesouvisi s puvodnim plnenim "ty vs. zakaznik".

    EET ma vnaset kontrolu nad financnim tokem, to byste si meli uvedomit.

    -

    HONCKA: presne tak, ale vskutecnosti airbnb asi EET neresi, teda zalezi, jaky jsou zakony v jeho zemi.

    HONCKA: tohle jsem taky videl. jako ja airbnb nepouzivam, tak jen vychazim z podobnych systemu, co pouzivam. pokud je na fakture hostitele prijemce plneni firma airbnb, tak je to jak rikam. pokud je ale kazdej pronajem na zvlastni fakture a prijemcem plneni je host, pak je situace komplikovanejsi a samozrejme EET podleha.

    dokud sem nekdo nenahodi fakturu hostitele, asi se budem dohadovat do nekonecna, protoze dulezity je to, kdo komu poskytuje plneni a az potom je mozny premejslet o tom, jestli se na nej vztahuje EET nebo ne.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEPASO: dle tohodle dostava ucet od airbnb
    Kde najdu svůj dnový doklad? | Airbnb centrum nápovědy
    https://www.airbnb.cz/help/article/438/where-do-i-find-my-vat-invoice
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEPASO: imho jestli zakaznik resi vsechno pres airbnb, tak pronajimatel ma pouze bezhotovosti obchodni styk s airbnb a eet by si melo resit airbnb s kterym zakaznik uzavira smlouvu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam