• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SUK: aha obávám se že do EET spadnou, ta kavárna je sice vedlejší a určitě je víc jak 5 procent. Děkovala.
    SUK
    SUK --- ---
    SHEALA: Prolitni tohle: http://www.jaknaetrzby.cz/eet/zakladni-informace/plati-eet-i-pro-spolek-nebo-soukromy-klub/

    A pozor na ruzny vedlejsi cinnosti a ja nevim co jeste - muze se stat, ze nejakou drobnosti do EET spadnete a pak EET plati na vsecko ostatni. I kdyby to byla sebevetsi blbost...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Musí mít příspěvková organizace (zapsaný spolek, zapsaný ústav) který provozuje kavárnu (zaměstnává postižené) mít EET? Podle ředitelky ano, ředitelka je účetní a má ve zvyku spíš udělat něco navíc, než aby měla problém.
    TOFI
    TOFI --- ---
    Dan Přibáň: Problém EET nejsou peníze, ale ztráta svobody. A lidé to nechápou | Svobodné fórum
    http://svobodneforum.cz/...priban-problem-eet-nejsou-penize-ale-ztrata-svobody-a-lide-to-nechapou-2/
    SUK
    SUK --- ---
    NEVADA_: Za to by bylo hnizdo a kousek!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    URZA:
    cetl jsem tedy jen od bodu "a ted EET"...

    Andrejův systém bez výběrového řízení za miliardu nám přesná data dodá nejdřív za 30 dnů
    U nás to teda řeší kolega přes stůl, ale ukazoval mi ten portál, kde jsou sumy za pokladnu a den a teda nám to zatím všude sedí. A pokud bych chtěl rozpad na účtenky, tak to na nějaký request zašlou do 24 hodin v excelu.
    Jak jsem koupil, tak prodávám. A nezabarvuji to nijak.

    Místo jedné denní tržby musí účetní zaevidovat do účetnictví cca 200 účtenek denně.
    Co to je za blbost?

    Jsme zodpovědni za chyby svých zaměstnanců
    To je snad normální ne?

    Ale hlavně, PLATÍTE TO VY, ZE SVÝCH UŽ JEDNOU ZDANĚNÝCH PENĚZ!
    ono to je někde jinak? Nebo se to jen hodí jako obvyklá skandalizující věta. On je ještě někdo kdo si to neuvědomuje?

    Zato my jsme spočítali, že na jeho produkci salámů by měl být asi desetinásobek masa a spotřeba mouky u jeho chleba odpovídá asi pětině výroby.
    Umíte to někdo podložit a nebo jste nuceni tomu věřit a bnemít to ničím podložené. Alespoň nějaký rádoby blog, kde budou nějaké, klidně nepodložené, čísla. Máte?
    URZA
    URZA --- ---
    Toto by si měli přečíst všichni zdejší obhájci EET. Resp měli by si to přečíst všichni.

    https://www.facebook.com/...lley/photos/a.406563292358.206948.215507497358/10154724366042359/?type=3
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DOKKTOR: Jojo Vrteti psem (http://www.csfd.cz/film/5959-vrteti-psem/prehled/) za me doporucuji kdo nevidel at si to pusti a kdo uz zapomnel at si to zopakuje. Je to krasna ukazka toho, jak kdyz potrebuji neco protlacit, tak staci vyvolat dostatecne silne tema aby se odklonila pozonost jinam.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    přesně. je o tom i celkem srandovní film s dustinem hoffmanem o nejakých skautkách a americkém prezidentovi aneb kdo se dneska rozčiluje nad tím, kolik zbytečných peněz kde zahučelo (třeba zrovna kolik stálo EET státních peněz - šak na to se vybere ždímáním drobných podnikatelů) a kerý potentát za to nese vinu? dneska kradnú všetci, hlavně ti nejmenší. naprosto jednoduchá a stále překavipivě efektivní metoda přesunutí pozornosti. win win pro všetkých
    SARF
    SARF --- ---
    DOKKTOR: hlavně stát chce z lidí vyrazit daně /aby moh část prošustrovat nebo vytunelovat/ a přitom je od vydělávání peněz zdržuje.

    SA213:
    KOC256:
    Kolik vesnických hospod je potřeba aby vydělaly například na naftu, kterou odklonila Viktoriagruppe? Nebo na dvacet let načerno pálenýho lihu, na prachy poslaný Šťávovi, na předražený gama nože? Je jich v Česku vůbec tolik?
    A může vesnickej hospodskej zbotatnout, když vytočí dvacet piv za večer, i kdyby nepřiznával nic a pivovar mu zapomínal posílat faktury? Je obhajitelný z obyčejných lidí ždímat prachy po desetikorunách a nechat si tunelovat stamiliony?

    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    KOC256: chápu, že je to celkem neuvěřitelné, pro někoho, kdo je zvyklý denně prolézat internetem, pro někoho, kdo je zvyklý řešit problémy a ne jako tato generace, která je zvyklá problémy obcházet, protože kdo nekrade, okrádá rodinu. netvrdím, že to doted dělal poctivě, tím spíš to nebude dělat poctivě dál. jak píšeš, kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. taky si dnes nedovedu moc představit mechanika bez internetu, to může fakt dělat tak max favority. co se ale snažím, možná trochu nešikovně, shazovat, je systém eet jako celek, jako nástroj primárně určený k udávání. tento styl "muklové se hlídají sami" dozoru nad poddanými je starý ČK vynález, který zanedlouho oslaví 100 let spolehlivého fungování. fungovaly tak nejenom gulagy ale vlastně celá sovětská společnost celkem do nedávna. vlastně i u nás si člověk nebyl tak uplně jistý, kdy ho nějaký osobní nepřítel pod jakoukoliv záminkou označí za nepřitele naší socialistické společnosti. a dost by mě překvapilo, rozhodně víc než tebe fakt, že dnešní předdůchodová generace neumí s počítačem, že by to bývalý stb agent neznal. neméně mě překvapuje, že toto zatím nikdo nezmínil, a navíc, že skoro 30 let od revoluce si to necháme líbit, ba dokonce to ještě budem obhajovat, někdo dokonce oslavovat. opravdu se chceme vydat znovu touto cestou? a nakonec jenom taková úvaha v podobě hesla: pokud chceš lidi motivovta, dej jim bonusy a ne malusy a (sociální) teror. pravda, trochu afektované, ale snad je to srozumitelné.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    KOC256: ".v dnesni dobe, kdy vsichni predpokladaji, ze internet uz vynalezli."

    Teď jsi konečně trefil podstatu problému. Ten předpoklad je jen teoretický. Spousta starších lidí na internet prostě sere, nezajímá je, nepoužívají ho, nechtějí ho používat. A je jich víc, než si ministerští úředníci myslí.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    ano, řešení je elixír mládí
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LUKEH:
    KEPASO:
    Dokazu si to predstavit v dobe, kdy byly "jen" skodovky a ziguliky...

    Ale dneska kdyz jsem si chtel neco nechat vymenit, tak nasledovalo sahodlouhe listovani v katalogu a nasledne v PC naklikavani auta, typu, rocniku -> nalezeni dilu, dohledani alternativ, nacenovani atd. Takze ano vsechno je mozne vyriodit klidne i postou, ale nevim zda takovy clovek je schopen opravovat desitky typu aut... ...v dnesni dobe, kdy vsichni predpokladaji, ze internet uz vynalezli.

    PS: jak funguji starsi lide s PC vim, kupoval jsem otci v 60ti letech pocitac a "ucil" ho...
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    KOC256: parkrat jsem hledal dily na svoje auto a zabralo mi to dlouho, nez jsem nasel ty spravny. na druhou stranu pokud bere od dodavatelu, kterym staci telefonicky nahlasit cislo motoru a oni mu poslou spravnej dil a plati za hotovy, fakt pocitac potrebovat nemusi.

    a to ovladani kompu muze byt drama. 60letym rodicum unika spousta veci pri ovladani kompu (samostatne ho pouzivaji asi 5 let), ktery jsou pro nas uplne samozrejmy, pro ne to jsou abstraktni pojmy a postupy. tezko si pamatujou jak na jednotlivy operace a ze jich je. verim, ze uceni ovladani smartphonu nebo tabletu by jim zabralo spoustu casu, nakonec by to vzdali.

    nedavno jsem sedel u ubuntu, chvili jsem nechapal, jak ho mam ovladat, kde najdu nastaveni atd. a ted si predstav 50letyho cloveka, kterej u kompu nesedel, snad ani neumi jezdit mysi. btw ovladani mysi pro pravaky pro me levaka bylo nepredstavitelny, kdyz jsem se na stredni s kompem zacal vic seznamovat. zadnej cit v ruce. zkratka mezi clovekem a it technikou muze byt moc prekazek.
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    KOC256: to jsi jako nezažil že týpek na vesnici má autoopravnu a nemá ani mobil, protože mu stačí pevná linka a paír s tužkou? Proč by na objednávky nebo záruky potřeboval PC? To jako předtím než byly kompy tohle nešlo dělat? Nebo u nás třeba prodej dřeva - chlápek nemá ani telefon, musíš si k němu prostě dojít, má tam sešítek s objednávkama, vypíše ti paragon a to je celé. Lidi nad 50let takhle často pořád ještě fungujou.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOKKTOR: To je zase inteligentni argument!

    Jiste vsechno doted delal vsechno poctive. Ano verim tomu. Bez PC objednaval, bez PC vedl zakazdy a vedel kdy kdo ma taruku, opravoval nekolik desitek znacek. Atd. Hej to je fakt uveritelne ze to zle EET za vsechno muze. Argumenty o 20k uz tu padly ty rozvijet nebudu.

    Aneb nehledame vymluvy ale reseni!
    SA213
    SA213 --- ---
    BURAN: No, kolik přinese 6% ? Přesně celkem 6%. :) Záleží na konkrétním případu. Takové malé kavárničce, to může i jednoduché EET řešení přeplatit. A nealko je v restauracích většinou dražší než velké pivo.

    Nejde o to, těch 5 000 Kč vyčerpat, jsou to jen věci, které mají zavedení EET maximálně zjednodušit a zamezit tak dopadu na hospodaření podniků.

    Malý živnostník použije malé řešení, které může být i zdarma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam