• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LUKEH:
    KEPASO:
    Dokazu si to predstavit v dobe, kdy byly "jen" skodovky a ziguliky...

    Ale dneska kdyz jsem si chtel neco nechat vymenit, tak nasledovalo sahodlouhe listovani v katalogu a nasledne v PC naklikavani auta, typu, rocniku -> nalezeni dilu, dohledani alternativ, nacenovani atd. Takze ano vsechno je mozne vyriodit klidne i postou, ale nevim zda takovy clovek je schopen opravovat desitky typu aut... ...v dnesni dobe, kdy vsichni predpokladaji, ze internet uz vynalezli.

    PS: jak funguji starsi lide s PC vim, kupoval jsem otci v 60ti letech pocitac a "ucil" ho...
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    KOC256: parkrat jsem hledal dily na svoje auto a zabralo mi to dlouho, nez jsem nasel ty spravny. na druhou stranu pokud bere od dodavatelu, kterym staci telefonicky nahlasit cislo motoru a oni mu poslou spravnej dil a plati za hotovy, fakt pocitac potrebovat nemusi.

    a to ovladani kompu muze byt drama. 60letym rodicum unika spousta veci pri ovladani kompu (samostatne ho pouzivaji asi 5 let), ktery jsou pro nas uplne samozrejmy, pro ne to jsou abstraktni pojmy a postupy. tezko si pamatujou jak na jednotlivy operace a ze jich je. verim, ze uceni ovladani smartphonu nebo tabletu by jim zabralo spoustu casu, nakonec by to vzdali.

    nedavno jsem sedel u ubuntu, chvili jsem nechapal, jak ho mam ovladat, kde najdu nastaveni atd. a ted si predstav 50letyho cloveka, kterej u kompu nesedel, snad ani neumi jezdit mysi. btw ovladani mysi pro pravaky pro me levaka bylo nepredstavitelny, kdyz jsem se na stredni s kompem zacal vic seznamovat. zadnej cit v ruce. zkratka mezi clovekem a it technikou muze byt moc prekazek.
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    KOC256: to jsi jako nezažil že týpek na vesnici má autoopravnu a nemá ani mobil, protože mu stačí pevná linka a paír s tužkou? Proč by na objednávky nebo záruky potřeboval PC? To jako předtím než byly kompy tohle nešlo dělat? Nebo u nás třeba prodej dřeva - chlápek nemá ani telefon, musíš si k němu prostě dojít, má tam sešítek s objednávkama, vypíše ti paragon a to je celé. Lidi nad 50let takhle často pořád ještě fungujou.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOKKTOR: To je zase inteligentni argument!

    Jiste vsechno doted delal vsechno poctive. Ano verim tomu. Bez PC objednaval, bez PC vedl zakazdy a vedel kdy kdo ma taruku, opravoval nekolik desitek znacek. Atd. Hej to je fakt uveritelne ze to zle EET za vsechno muze. Argumenty o 20k uz tu padly ty rozvijet nebudu.

    Aneb nehledame vymluvy ale reseni!
    SA213
    SA213 --- ---
    BURAN: No, kolik přinese 6% ? Přesně celkem 6%. :) Záleží na konkrétním případu. Takové malé kavárničce, to může i jednoduché EET řešení přeplatit. A nealko je v restauracích většinou dražší než velké pivo.

    Nejde o to, těch 5 000 Kč vyčerpat, jsou to jen věci, které mají zavedení EET maximálně zjednodušit a zamezit tak dopadu na hospodaření podniků.

    Malý živnostník použije malé řešení, které může být i zdarma.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SA213: srsly jako kolik ti prinese 6% snizeni DPH na nealku, kor kdyz nevaris? LOL :D

    Sleva 5000,- na dani se samozrejme tyka jen tech, kteri by platili dan z prijmu alespon 5000,-
    Sleva tak jako tak je nejakych 8-9k, k tomu tedy 5k za EET vybavicku.
    Kolik potrebuju rocni prijem, abych z toho byla dan alespon 13000,- ? Odhadem 350k-400k?
    Pokud ma nekdo zivnost, ktera mu vynese do 20k mesicne, vejde se do slevy a tudiz nemuze usetrit onech 5000,-
    Takze paradoxne ti zivnostnici, co vydelavaji nejmin, na to doplati nejvic.
    SA213
    SA213 --- ---
    SARF: Je to (překvapivě) ze směrnice EU, kde se rozlišovalo poskytnutí služby a dodání zboží.
    SARF
    SARF --- ---
    SA213: spíš než úleva je to odstranění naprostý debility, která nikdy neměla vzniknout, a to byl rozdíl v DPH u jídel zkonzumovaných v podniku a jídel, který si někdo odnese v menuboxu.
    SA213
    SA213 --- ---
    BURAN: Ten kdo nevaří, tak podává aspoň nealko. Ono to nebylo myšleno jako oficiální kompenzace, jen jako další úleva. Oficiální kompenzace je 5 000 Kč na dani pro pořízení pokladny a tuto výhodu už má každý, koho se EET týká.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SA213: protoze se to proste tyka jen nekoho. ten, kdo nevari, zadnou takovouhle ulevu nema. proto je to tak maximane vyhoda/drzhubne pro nejakou danou skupinu podnikatelu, ale urcite ne kompenzace nakladu za EET pro podnikatele v pohostinstvi.
    a spravne nechces mluvit o jinych podnikatelich nez restaracich, protoze ti utrou nos uplne.
    SA213
    SA213 --- ---
    BURAN: Mluvím nyní jen o restauracích a jejich stížnostech. Jde o šesti procentní úsporu na dani u jídel a nealkoholických nápojů. Čím to tedy není kompenzace ? Jedině pokud jde o někoho, kdo daně neplatil.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SA213: proc by nekdo o snizeni DPH mel mluvit? je to snizene jen pro nekoho, a jen na neco. tedy se to neda povazovat za nejakou kompenzaci, v ktere souvislosti se to casto zminuje.
    SA213
    SA213 --- ---
    LUKEH: Neřekl bych že jde o obětování. Myslel jsem to tak, že pokud nebudou podmínky stejné pro všechny subjekty, bylo by složité stanovit, do které kategorie spadá. Pokud přizná jen polovinu a zařadí se tak do kategorie "bez EET", tak to celé bylo k ničemu.
    SA213
    SA213 --- ---
    SUK: Ano existuje řešení, kterému stačí pouze SMS. A pokud souhlasí zákazník s předáním dokladu přes SMS není ani třeba nic tisknout.

    PETRPEDROS: To jsou pěkné dramatické pohádky, jak má mechanik ponořené ruce v oleji a proto nemůže zmáčknout dvě tlačítka na mobilu. Když tu účtenku bude vypisovat na papír, tak si ty ruce taky musí umýt.

    Pivo sice neprošlo, ale snížení DPH ano, ale o tom nikdo z restauratérů raději nemluví.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    SA213: Ano, mechanik který opravuje vozidla si nevybírá dle značky, ale dělá co mu příjde pod ruku. Dal jsem jen příklad, ale pořád jsme u problému že musí vzít ten telefon a do něho "ťukat" klikat když má ruce od oleje... Neměl by se jen spíš soustředit na svou práci? Jen tak řecnický otázka.

    Jsem živostník a jen jsem uvažoval, jestli pan Babiš nekope jen za svůj osobní team, nebo v tom je opravdu nějaký přínos. Určitě jste si všimli jak mluvil o zlevnění piva a spíš mi příjde že po zavedení tohoto systému se zdražilo nejen pivo... Budem si muset kupovat jen lahváče protože velké firmy a řetězce ty to neohrozí, ale malé hospody nedejbože pivovary které budou muset zdražit. Díky tomu bude menší obrat lidi nebudou tolik nakupovat atd... atd... Jedno z druhým. Pokud se zdražilo točené pivo je to opravdu tragédie!
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    +taky kvuli reklamacim atd...
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    SUK: chytra kalkulacka tiskne pouze cisla, nikoliv polozky. to se da dohnat treba paragonem, ostatne je to povinnost, pokud budes mit chytrou kalkulacku, tak musis vydat i druhy doklad, kde bude jmenovite napsane, co jsi nauctoval a poslal do eet.
    SUK
    SUK --- ---
    SOLDIK: Jinak jsem reagoval na to, že "mobilu je pošle do EET celkovou částku a vytiskne účetenku".
    SUK
    SUK --- ---
    SOLDIK: A pokud teda už bude mít takovou "eet kalkulačku s tiskárnou", tak co teda bude psát ručně? Btw, pokud je mi známo, tak na certifikáty pořád potřebuješ počítač. A na připojení k netu připojení k netu...
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    SUK: ten paragon je do ucetnictvi ty hlavo :D kalkulacka je snad pripojena k netu a posila cisla...
    SUK
    SUK --- ---
    SOLDIK: A s tím paragonem budeš běhat na MF osobně nebo pošleš poštovního holuba?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam