• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAPINA: tak v IT narážíme i na fakt, že ne že firma nechce zaměstnávat na HPP, ale na některé vývojářské pozice narazíme tak na jednoho ze čtyřiceti, který chce spolupracovat na klasický pracovní poměr a ne na IČ

    nepočítám, kolikrát jsem si na pohovoru vyslechla klasiku: "Chci odejít, protože mi firma nechce umožnit práci na IČ a nutí mne makat na pracovní smlouvu..."
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SARF: Švarcsystém by odbouralo především to, kdyby zaměstnanec dostal na ruku superhrubou mzdu a bylo na něm, jak si zaplatí pojištění a podá daňové přiznání, jako to je třeba v USA. Dokud bude zaměstnavatel mít pocit, že má povinnost zaměstnanci i utírat zadek (na vlastní náklady, ono to účetnictví není zadarmo), tak bude každý radši najímat "externisty na ŽL", i kdyby jim měl zaplatit o trošku víc.
    SUK
    SUK --- ---
    KOC256: Jak jsem rekl - demokracie neni jenom o papiru v urne jednou za 4 roky. Koneckoncu volim jine, dokonce presvedcuji volice (akorat jich v me socialni bubline presprilis neni).

    A oznacovani zidu neni mimo - vsak to byl zakon a my se prece "bavime o tom, ze pravidla hry jsou stanoveny a maji se dodrzovat..."
    2MEK
    2MEK --- ---
    KOC256: Neni to trochu mimo, je to naprosto presny, pouze pripad je extremni.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    2MEK:
    SUK:
    Jasne chapu jak to myslite. Ale pokud nejsou pravidla OK, tak je treba bojovat proti tem co je vymysleji (volit jine, presvedcovat o volbe jinych, ...).

    2MEK:
    Tvoje prirovnani s oznacovanim zidu mi prijde uz trochu mimo. Je to jako s rcenim: "Kdo lze ten i krade a muze i zabit."
    SUK
    SUK --- ---
    KOC256: "Zakony/pravidla se maji dodrzovat" je neco, s cim nesouhlasim - pokud jde o zakony statu, jehoz jsem obcanem. Nebo mame tancovat, jak panstvo piska? Kdyby bylo nelegalni nadavat na prezidenta, prestanes? Az se zavede EET i do rodin na kapesne, budes evidovat dvacku na sladky pro decka?
    Ja ne. Bojkot taky patri k demokracii, ne jen jednou za 4 roky hodit papir do urny...
    2MEK
    2MEK --- ---
    KOC256: Nezda se mi treba ze "stanovene pravidla se maji dodrzovat". Protoze za chvili v tech pravidlech muze bejt, ze zidi musej chodit ven oznaceny hvezdou. Ty neresis, jestli jsou pravidla dobra nebo spatna, nekteri lidi ale jo.

    Ty si nemyslis, ze podnikatele jsou "spasiteli statu", ale je to tak. Bez nich by nebylo nic. A ted uz nemusime chodit v historii tak daleko, "fungovalo" to tak pomerne nedavno.

    A do tretice tvoje uvaha, ze kdo to nezvlada, tak at se necha zamestnat.
    Protoze o tom to cely je - ze nekdo nezvlada, protoze mu stat hazi klacky pod nohy a kdyby to nedelal, tak si mensi zivnostnik vpohode zije spokojenej zivot (podle svoji volby) a je tim padem spolecnosti mnohem prospesnejsi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SARF:
    SUK:
    Nerozporuji, ze existuje system jak to delat jinak/lepe. Bavim se o tom, ze pravidla hry jsou stanoveny a maji se dodrzovat...

    BURAN:
    jiz nekolikrat jsem psal ze nic z toho nemam. Co se tyce SW na kterem delam jako zamestnanec, tak EET resime jako legislativu a legislativu maji nasi zakaznici v ramci platby zakladni podpory.

    2MEK:
    Co se ti nezda konkretne prosim te?
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    BURAN: Teď si nejsem jistý, zda je to pokročilá ironie, nebo to myslíš vážně.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    2MEK: začali by makat
    SUK
    SUK --- ---
    KOC256: "Okradani statu a jeho obcanu" neplacenim dani je sice hezka myslenka, narazi ale trosku na to, ze stat z principu nefunguje efektivne - a tedy vic vybranych penez - vic penez skonci v kapse politiku a spratelenych firem. Sluzba statu obcanum bude +- stejna.

    Dalsim problemem je, ze EET se snazi resit diru v kapse s desetnikama, zatimco petitisicovky nese v otevrenym baglu ve vetru.

    Dalsi veci k zamysleni je, k cemu je teda EET, kdyz se stejne muselo nabrat stovky novych uredniku na kontroly - nemohli teda delat kontroly rovnou?

    Posledni k zamysleni je, jaktoze stat ma mit moznost online (EET) nebo temer online (KH) sledovat obcany, zatimco obcane moznost kontroly nemaji/maji jen malou (registr smluv). Tenhle smer, ktery to nabira by se dal s klidem oznacit za fasismus ;)
    2MEK
    2MEK --- ---
    SARF: No prave :)
    SARF
    SARF --- ---
    2MEK: přestali by být úředníky. Stát by tolik lidí nezaměstnával, což by byla úspora potřebná vzhledem k výši daní. A ekonomika by šlapala a bez problémů ty lidi absorbovala.
    2MEK
    2MEK --- ---
    SARF: Pockej, ale co by pak delali vsichni ti urednici, kdyby to bylo takhle jednoduchy?
    SARF
    SARF --- ---
    KOC256: já bych si boj proti daňovým únikům ze strany státu představoval takhle:
    - totální zjednodušení účetnictví a předpisů vůbec
    - jedna sazba DPH, jednotné inkasní místo
    - rovná, ale opravdu rovná daň /i tzv. pojištění je ve skutečnosti daň/, která by automaticky odbourala švarcsystém, protože by se nikomu nevyplatil
    - přijatelně nízké daně
    - a především, aby stát používal vybrané peníze ve prospěch komunálu a aby je politici nerozkrádali po stamilionech.
    Až budou splněny tyto podmínky /zejména ta poslední/ tak ať stát chodí a kontroluje a zavírá živnosti těm, kteří i za takových okolností budou chtít daně šidit. Zatím to vypadá jen že politici už všechno rozkradli tak musí utáhnout šrouby, aby zas bylo z čeho.
    2MEK
    2MEK --- ---
    KOC256: To je jedna perla vedle druhy.
    Jen je hodit svinim...
    BURAN
    BURAN --- ---
    To, ze ridice kontroluje policie na obsah alkoholu v krvi jen tak preventivne a bez toho, ze tento napr. zpusobem jizdy zavdal k podezreni, ze je pod vlivem, tak to je presumpce viny.
    Stejne jako EET, ktere kontroluje i ty podnikatele, kteri nikdy nepochybili a jsou poctivi.

    Ale to nekomu, kdo na EET byzbysu profituje, tezko vysvetlite, zejo KOC.

    SLICKYONE
    SLICKYONE --- ---
    nojo vod tedka prestanou podnikatele okradat stat, zamestnanci zamestnavatele a v bazaru nebudou stoceny tachometry.

    Realita je takova, ze proste spousta dodavatelu konci, nebo nemuzu sehnat urcite zbozi... Jinej dodavatel je zase v duchodu a nechce uz EET, radsi to polozi. Vsechno tohle ma vliv na moje podniikani a to sem jeste neudelal nic spatne!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Napíšu to bez okolků... Podnikání má svá pravidla (neřeším jestli jsou dobrá nebo špatná, ale jsou) a dokud budou podnikatelé, kteří se je budou snažit porušovat, tak budou snahy o to aby porušovat nešly.

    Takže někdo řekne že v Mostu někdo udělal zátah. Ale byl neoprávněný? Bylo tam všechno dle legislativy v pořádku? Mám to tedy vyhodnotit, že ti zlí úředníci tam udělali neoprávněnou razii a nic nenašli a nebo že tam našli spoustu "podnikatelů", kteří porušují zákon (=okrádají stát, =okrádají ostatní občany)?

    Osobně si nemyslím, že když někdo podniká, tak je spasitelem státu. Všechno má svá pravidla a ty by se měly dodržovat. Kdo není schopen mít takový model, který vydělává v zákonných mezích, tak ať jde pracovat jako zaměstnanec...

    ---

    Samozřejmě všechno není takto černobílé a uvědomuji si i spoustu souvislostí o tom jak optimálně se nakládá s prostředky atd. Ale to už úplně nesouvisí s tím co jsem napsal výše...
    EDISN
    EDISN --- ---
    ... nechtěl jsem tu rozvinout takovouto diskuzi, spíš jsem se chtěl zmínit o tom čeho si všímám, a jistě mohou být zajímavé postřehy ostatních co pracujií/prodávají s EET.

    Kupříkladu jsem slyšel o nějakém trhu někde asi v Mostě, že prý to tam kontroly brali jako zátah, fotili všechny prodejce a rozdávali pozvánky ke správnímu řízení, ale to mám jen z doslechu...
    SLICKYONE
    SLICKYONE --- ---
    je to smutny smiritt se stim ze kdyz podnikas ses jednou nohou v kriminale. Tak snad uz jen ten link na antiEET program nemate nekdo...radsi do posty dik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam