• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NIENNAPatchwork a Quilting
    Pod názvem PATCHWORK se dnes rozumí sešívání různých tvarů látek podle určitých vzorů, které byly vytvořeny v průběhu staletí. QUILTING znamená prošívání a pevné spojení tří vrstev látek. Hotové dílo, které uvedenými postupy vzniká, se nazývá QUILT. (citována Simona Šujanská; Patchwork)

    Ráda bych, aby tento klub sloužil jako setkávání všech, kteří propadli kouzlu patchworku, chtějí se s ním seznámit nebo jeví jakýkkoli jiný zájem o toto téma. Věřím, že by se tento klub mohl stát místem nejen pro rady, konzultace a sdílení těch co tvoří, ale i místem pro inspiraci a galerií krásy a různorodosti, které patchwork a quilting nabízí.

    Doufám, že tady budeme sdílet zajímavé obrázky, návody, finty a zlepšováky, odkazy na látky, materiály, knihy, časopisy... co koho napadne...
    A samozřejmě věřím, že se to tady brzy zaplní fotkama různých výrobků....

    Takže - co kdo máte, sem s tím... :-)
    rozbalit záhlaví
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PPM QUILT SHOW BRNO
    21.-23.4. 2023

    15. mezinárodní textilní výstava

    PPM Brno - Veletrhy Brno
    https://www.bvv.cz/ppmbrno/
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Krásné zamyšlení
    IHLA A NIŤ....: KOĽKO BY MAL STÁŤ QUILT?
    https://ihla-a-nit.blogspot.com/2022/08/kolko-by-mal-stat-quilt.html?m=1
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Mám ráda práci Jitky Chumchalové a vypadá to, že bude vydávat novou knihu...tak jen kdyby to někoho zajímalo... ;-)

    Tady její stránky a knihy, co "jdou za ní"
    JITKANITKA - Moje knihy
    https://jitkanitka.estranky.cz/clanky/moje-knihy/
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PRDELOID: mráz ho má na stránkách s tím, že v e-shopu ho nemají... Tak je zkus obvolat - prodejny mají jiné věci než on-line shopy....(takhle jsem si už vytelefonovala hodné věcí, co na e-shopu nebyly)

    Bavlněné rouno š.228 cm | DůmLátek.cz - látky, metráž, galanterie
    https://www.dumlatek.cz/produkt/bavlnene-rouno-s-228-cm/
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    NIENNA: Praha co nejrychleji,tedy osobně
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PRDELOID: Já ho třeba beru odsud (velká spokojenost)... Ale nevím, jestli to je to, co hledáš.... tak kdyžtak upřesni... :-)

    Vatelín bavlna, šíře180cm, silnější: 250g na m2 | Bernina Centrum Andrea Votrubcová | šicí stroje | látky | patchwork
    https://www.berninacentrum-av.cz/cz/e-shop/997281/c48058-vlizeliny-a-vateliny/vatelin-bavlna-sire180cm-silnejsi-250g-na-m2.html
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PRDELOID: on-line / osobně - lokace?
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    Ahoj, prosím kde bych honem rychle sehnal bavlněné rouno?
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Na začátku ledna jsem byla na kurzu u Aji Votrubcové a kromě toho, že jsem si užila celý den šití (!!!), tak jsem odešla domů s taškou...
    Už s ní 14 dní chodím po světě a funguje suprově... ;-)

    NIENNA
    NIENNA --- ---
    CYLAH: Ahoj...

    Není možné, že je to už tak dlouho - čtyři roky - ale kopíruju svůj tehdejší postup....

    ************************************************************
    [ NIENNA @ Šijeme si sami - šicí stroje, střihy, látky, techniky ]

    Ptala jsem se v šicím klubu a dostala jsem doporučení, kde se ptát od KIA, MOIRAIN...
    odpověď přišla od obou a vzácně obdobná (tj. hodnocení více méně stejné - jiná slova). Takže jsem se dozvěděla, že:

    Pfaff nedoporučují - bývala to dobrá značka, ale už není... Navíc mnou uvedený kus už se pár let nedělá, takže to je nějaký zapomenutý skladový kousek a čert ví kde byl a co zažil... :-)

    Bernina - to je to nejlepší, co je na trhu. Ale aby to mělo to, co potřebuji + k účelu, který potřebuji je cena mimo můj dosah (pán velmi galantně napsal "než jste chtěla investovat" pravda ovšem je "než si můžu dovolit"...i mnou daná hranice je na hranici našich možností - podle mého spíš za...ale i "zázraky se stávají" aneb mám báječného muže, který mě i po deseti letech manželství umí šokovat a rozplakat štěstím). Jen pro vaši zajímavost - to co linkoval pán je kolem padesáti tisíc a výš... (pro zájemce dodám konkrétní link)
    Bernina je super. Na kurzech jsem na ní šila. Dokonce na nějaké vysoké... Ale je to zcela mimo mé možnosti... Můžu o ní tak maximálně snít... stejně jako o mnoha jiných věcech... :-)
    Aurora se stále vyrábí...je to - prý - velmi oblíbený stroj - myslím, že se dá pořídit už od 46,5 tisíce Kč (ale to je myslím bez té laserové patky). Tady například je i s tou patkou... http://www.berninacentrum-av.cz/...rora-450-qe-s-bsr-patkou-sici-stroj-span-zauceni-zdarma-span.html (nejen já můžu snít, že ;-D )

    Elna "jsou Švýcarské stroje velmi dobré kvality s výborným příslušenstvím. Tyhle stroje se velmi dobře hodí právě na quiltování neboť mají dlouhé rameno a tím pádem se snadno dostanete i na velké quilty. Příslušenství které je ke stroji je velmi obsáhlé a pro šití patchworku dostatečné."

    A oba - opět svorně - uvádějí jako svůj nejoblíbenější Brother.
    "Brothery mám ze všech značek nejraděj, protože jsou spolehlivé, nekazí se a jsou uživatelsky velice příjemné na ovládání."
    "Můj nejoblíbenější je Brother ať už zmiňovaný NV 1300 nebo NV 1800Q jsou stroje s nejširšími možnostmi, velké rameno, vynikající osvětlení, precizní stehy, a jako jediný výrobce používá systém obdelníkového posuvu látky pro dokonalé podávání a posuv látky do boku což u patchvorku velmi dobře využijete."

    V rámci pátrání jsem při odhalení zmíněného Brother Innov is 1300 s quiltovací sadou zaplesala... byla to láska na první pohled...Jde do toho i zmíněný Bobbin work... Paní konkrétní model nezmínila (pán ty dva). Tak jsem se jí ptala konkrétně na tento model - odpověď:
    "Brother 1300 v kombinaci s Quilt setem je výborná volba. Ten Quilt set je přesně to, co mu běžně když není akce šíleně chybí. Umí už i široké stehy, mám ho osobně vyzkoušený – stroj je tichý, dobře se čistí a je opravdu silný – levou zadní zvládne i vysoké vrstvy."
    Neuvěříte, ale v rámci PPM 10 je momentálně akce na některé Brother šicí stroje - a na ten NV 1300 zrovna taky a k šicímu stroji je jako dárek přibalena ta (děsně drahá) quiltovací sada... :-)
    Nejpřehledněji asi tady: http://eshop.brother-czech.cz/ (sloupeček uplně vlevo pod menu - výčet akčních nabídek); má to více prodejců (někteří to naopak ignorují). I to jsem v případě zájmu schopná dodat (např. v Brně prima obchod; další v Prostějově).

    Takže po tom, co jsem přečetla na netu kde co, ptala se kde koho jsem se rozhodla, že to je láska dlouhodobá a trvalá a že do toho půjdu... :-)
    Těším se jak malá holka... a všem tady hrozně moc děkuju za pomoc... :-) Dám pak vědět, jak jsem spokojená... a jak mi to jde... :-)
    ****************************************

    Má spokojenost se šicím strojem přetrvává... A značce bych ráda zůstala věrná.
    V létě jsem měla díky TRISSIE možnost vyzkoušet overlock a byla jsem z něj unešena (a můj dobrý muž mě opět dohnal k slzám neb už u nás tento overlock bydlí a já jsem nadšená).
    A ke kulatinám za pár let si budu přát ještě jeden šicí stroj... Už jsem to konzultovala s LENKA Nej Šicí Stroje a vypadá to, že jsem vybrala dobře, s ohledem na to, k čemu ho potřebuju... :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    CYLAH: A teď jsem narazila na informaci, že do ubrusů je nejlepší Sakon.... :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    CYLAH: To teda fakt nevím!!!A přitom bych tak ráda šila (a tak moc bych to potřebovala pro zachování psychické kondice)....
    Pokaždé, když mi vyjde čast, tak už mi nevyjde energie a nebo je ho tak málo, že bych ze 30 minut využila 30 na rozložení a složení šití... :-(
    Připadám si fakt marná...
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    NIENNA: NIENNA: Moc děkuju za rady a tip na ten termolín :-)
    Výstavy jsem bohužel propásla, ale někdy bych opravdu měla na nějakou vyrazit. Pokusím se si to líp hlídat. Dlouho jsem tu nebyla, k patchworku jsem se pořád nedostala. Vždycky mi ta volná chvíle u šicího stroje vyjde na něco jinýho, co zrovna spěchá víc. Ale už se chystám připravit si vzor na něco menšího. Kam ten čas tak běží? :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    CYLAH: Včera jsem se dívala na výstavě... a:
    Některé ubrusy byly jen top - spodní látka.
    Jiné v sobě měli takový tenoučký Termolin SLIM - 60g. To mi přišlo ideální... :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA: Tady je hezký text myslím.... :-)

    ************
    Je to  vrchní sešívaná vrstva,  výplňový materiál  a spodní látka. Tyto tři vrstvy se ručně, nebo na stroji  najednou prošijí méně či více ozdobnými vzory - další krásná tvořivá chvíle, která může trvat několik hodin, ale i měsíců... Na rubové straně tak vznikne jedinečná výšivka. Místa mezi prošitím nesmí být větší než otevřená dlaň, protože prošití není jen krásnou podívanou, ale hlavně zabrání namáhání švů mezi malými díly a tak prodlouží životnost celé práce. Navíc  vzor prošitím vystoupí a práce dostává třetí rozměr- hloubku, která je našim očím tak přirozená.
    NIENNA
    NIENNA --- ---


    NIENNA
    NIENNA --- ---
    CYLAH: Ok, tak super... :-)
    CYLAH: Pořád přemýšlím, jak naformulovat odpověď...
    Určitě se dá udělat top - hodně tenký mezikus - spodní vrstva (takže hodně tenký sendvič) a z toho pak udělat povlak...

    Samozřejmě, že se dá top použít místo jedné strany deky (i bez podšití), ale strašně to snižuje životnost celé práce - protože prostě je to víc namáhané a méně zpevněné..Co jsem viděla takhle ušité (tj. top použit místo celého sendviče), tak to bylo vždycky k ničemu...

    Možná něco takového?
    Vatelín tenký | DůmLátek.cz
    https://www.dumlatek.cz/produkt/vatelin-tenky/

    Když jsem koukala na výstavách, tak mi přišlo, že tam skoro žádný vatelín není (a byl, ale takhle tenoučký - aby se to dobře prošívalo a nekrčilo).

    A jinak o víkendu jsou dvě výstavy...tak jestli se tam pojedeš podívat, tak se určitě dozvíš spoustu zajímavostí... ;-)



    CYLAH
    CYLAH --- ---
    NIENNA: To je nádhera, tak precizní! :)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    NIENNA: Ahoj, vlastně jo, protože jsem se k tomu ještě pořád nedostala :))
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    A jinak - konečně jsem dokončila další projekt... Je to na přání, takže podle představ toho, kdo to bude mít... :-)
    Snad budu mít polštář i nafocený v interiéru...

    Tady jsou topy:


    A tady hotové povlaky... Na polštář 45cm x 45cm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam