NIENNA: FUJ, nesmírně se stydím... "spotřebovat"...samozřejmě...
NIENNA: Tak jsem si dala práci a našla jsem to i ve své oblíbené patchworkové "bibli"... :-)
Zde:
https://www.kosmas.cz/knihy/202024/patchwork-a-quilting/
A tam se píše (pro zvědavce - jsou tam i obrázky - str. 53):
"Po každém kroku díly vyžehlete a sežehlete přídavky na švy. Sežehlováním švů střídavým směrem dosáhnete toho, že záložky na sebe budou navazovat. U vzoru typu Srub žehlete švy směrem ke krajům bloku. Sežehlování švů k jedné straně vychází ze starého amerického postupu ručního sešívání u švu rozžehleného do stran by vatelín mohl prolézat ven. Dnes už tak velké riziko nehrozí, protože strojový steh je pevnější než ruční, navíc moderní vatelíny jsou také jiné, než jaké se používaly před sto lety. V případě, že by vznikala příliš tlustá vrstva látek, je vhodné rozžehlit švy do stran.
Žehlete raději na sucho nebo jen s mírným napařováním, aby se látka nezdeformovala, sežehlujete, nežehlíte!"
A vlastně jsem narazila poprvé na cílené rozžehlování až v tom článku, co jsem nedávno linkovala... a tak jsem hledala a zjistila, že někdo rozžehluje...
Po zamyšlení jsem dospěla k závěru jako
LEOPARDACZ - tj. zámečky... a že všechno stojí jen na tom jednom ušití... :-) (díky za tento příspěvek
LEOPARDACZ - doufala jsem, že se k tomu vyjádří někdo, kdo už má ty zkušenosti... )