• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NIENNAPatchwork a Quilting
    Pod názvem PATCHWORK se dnes rozumí sešívání různých tvarů látek podle určitých vzorů, které byly vytvořeny v průběhu staletí. QUILTING znamená prošívání a pevné spojení tří vrstev látek. Hotové dílo, které uvedenými postupy vzniká, se nazývá QUILT. (citována Simona Šujanská; Patchwork)

    Ráda bych, aby tento klub sloužil jako setkávání všech, kteří propadli kouzlu patchworku, chtějí se s ním seznámit nebo jeví jakýkkoli jiný zájem o toto téma. Věřím, že by se tento klub mohl stát místem nejen pro rady, konzultace a sdílení těch co tvoří, ale i místem pro inspiraci a galerií krásy a různorodosti, které patchwork a quilting nabízí.

    Doufám, že tady budeme sdílet zajímavé obrázky, návody, finty a zlepšováky, odkazy na látky, materiály, knihy, časopisy... co koho napadne...
    A samozřejmě věřím, že se to tady brzy zaplní fotkama různých výrobků....

    Takže - co kdo máte, sem s tím... :-)
    rozbalit záhlaví
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DAGLU: Pořád žádná reakce...a já se na to uplně necítím kompetentní, ale zkusím to a třeba mě někdo opraví...doplní...

    Pravidlo ruky se pro quiltování uvádí poměrně hojně... Uplně nevím, co znamená "příjemná jak si představuju". Osobně si myslím, že bys měla nejjednodušší se zajít podívat na některou z výstav (třeba tady NIENNA ) a tam uvidíš, jakého dojmu a příjemnosti lze dosáhnout. Nebo se zajít podívat někam, kde se deky běžně vyskytují - např. http://bellus-gallery.com/kontakt.php a nebo tady http://www.patchwork-aja.cz/cz/page/26288/kontakt.html (a určitě jsou mraky dalších míst). Na obou uvedených místech to s tebou určitě rádi proberou (a na výstavách taky).

    Za mě - prošívá se hustě, ale ne tak pevně (na šicím stroji se nastaví menší pevnost / pnutí stehu...jmenuje se to tak? - prostě tolik neutahovat) a stehy jsou delší... Tím se všechny tři vrstvy můžou (v omezené míře) pohybovat proti sobě a to asi dělá tu "přiléhavost" - pokud jsem dobře pochopila, co tím myslíš... :-)

    A jestli odpovídám na něco co ses neptala, tak se omlouvám... a jestli tam mám bludy, tak prosím o uvedení na pravou míru... :-)
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Už se nemůžu dočkat až to došiju, dala jsem si totiž závazek, že další věc začnu až po došití té první, je to těžký. Obzvláště, když šiju skutečně velkou deku.
    Jen mi furt není jasná jedna věc. Jak je to s tím quiltováním. Takové ty krásné, hodně proquiltované deky, to je asi jen na parádu. Na přikrytí to teda rozhodně není. A když chci deku na používání, přikrytí, příjemnou měkkoučkou, a zároveň musí být dostatečně, a to poměrně hodně, prošitá (kvůli praní) tak jak to pak mám udělat. Prošitá, ale ne prkenná, tvrdá?
    Tu černobílou jsem prošila co nejméně, na velikost ruky, tak jak to tu někdo radil, ale stejně je taková nepoddajná, nepřilehne, není prostě tak příjemná jak si představuju.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DAGLU: Pro mě vlastně taky... ale dost se k tomu upínám...a moc se tam těším... Tak snad to klapne a opravdu budu moct (zatím aktivně zajišťuju hlídání pro děti a tak...).
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Fotka pro lepsi predstavu, jeste by to melo byt jednou takove. Je to z charmpacku, takze slozeny ctverecek ma cca 9 cm.

    DAGLU
    DAGLU --- ---
    TAk šiju, šiju deku a musím zase přiobjednat látky - už podruhý :-)
    Tzn, už to bude celkem 7 charm packů. Jojo, když se šije z těch drahýh balíčků, tak taková deka přijde pěkně draho. Nakonci to spočítám. Ale snad se mi bude poprvé fakt něco líbit, ještě to nezkazit výběrem spodní látky. Možná tam dám jen jednobarevnou, aby vynikla ta vrchní strana.
    Meeting je pro mě daleko :-(
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    A na pinterestu jsem našla užití tohoto http://www.lizadecor.com/...quiltovaci-pravitka/quiltovaci-pravitko/quiltovaci-pravitko-circles/250/ a podobných...a moc mě to zaujalo... Máte někdo praktickou zkušenost?
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA:
    Tak k Prague Patchowrk Meeting se přidal i Festival textilu a quiltu... Tak jeden souhrný odkaz, když už to je v jednom termínu... :-)



    Chystáte se tam někdo?
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    JAJITA: to je moc pěkný, a pravdivý ..... jsme všechny trošku na jedný lodi :-) a ostatní nám nerozumí :-)
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    MAR_TINA: no ještě mě napadlo, jednotlivé dílky pokládat na prostěradlo, no a pak dát navrh další prostěradlo a zamotat a příště by to šlo znova rozložit aniž by se dílky pohnuli
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    JAJITA: Jo tak to je podobný, když jsem dneska ukazovala deku tchýni, tak říkala, jo jo pěkný,....... no a pak nakonec řekla .. a tebe to fakt baví?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIENNA: nemám. viděla jsem to kdysi u někoho, kdo na tom měl modelovou železnici :)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    JAJITA: To je vlastně uplně přesné!!! :-)
    MAR_TINA: To je zajímavé...Máš další takové super vychytávky?

    DAGLU: To zní super... :-)
    Já mám takový mini prostor...a když mám šít, tak musím všechno uklidit, vybalit a pak zase uklidit a zabalit..a to je frustrující a často mě to odradí... když mám třeba jen málo času...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DAGLU: :-) Protože jsem se tě nechtěla dotknout... :-)
    Taky jsem začátečník...nadšený...chtěla jsem tě jen podpořit v tom "jít do toho" a krom nešťastného vyjádření jsem zjevně uplně blbě pochopila, z čeho máš obavy... :-)

    Jsem moc ráda za všechny příspěvky tady... Mám toho naplánovaného na ušití hrozně moc, ale nějak se mi nedaří se k tomu dostat... Ono to bude časem určitě lepší a lepší (děti porostou), ale takhle mám pocit, že tu radost z patchworku můžu s někým sdílet... a to je hrozně fajn...
    Těší mě, když vidím, jak se plánuje, šije, ukazují se hotové výtvory...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DAGLU: až teď jsem pochopila zděšení jednoho pána, který nás na patchwork. pobytu pozoroval ve 2 ráno přes okna u strojů a ráno u snídaně vykládal, jak viděl asi chovanky nějaké léčebny, které rozřežou látky na kousky a ty pak zase sešívají dokupy... :D
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Dílničku už mám. Sedím na otočný židli, vpravo mám overlock a vytahovací šuplík, kde mám řezací podložku, před sebou mám stroj, a hnedka vlevo žehlicí prkno, jen se otáčím na židli, je to super příjemný, a za žehlicím prknem sedačku s dětma a TV, No prostě ideál :-).
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    MAR_TINA: obrazek ukaze vse



    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DAGLU: rozjela ses tak, že přemýšlet o zařízení domácí dílny má smysl ;)

    ty trojúhelníky se teda sešívají v diagonálách? není mi to moc jasné. ale vypadá to pěkně
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    MAR_TINA: diky, jsem zacatecnik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DAGLU: jestli šiješ tolik a máte doma pevné (panelové ) stropy, šla by zavěsit pod strop velká deska, kterou si pustíš dolů podle potřeby a zbytek času bude u stropu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DAGLU: líbí se mi ty barvy i vzor, šij rychle ;) :D
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Právě ono ani moc nejde vypočítat konečné množství potřebných čtverců. Kdyby se dalo spočítat třeba 15 sloupců a 30 řad, tak se to dá spočítat a šít snadno, ale tohle je pro mě pomalu nespočítatelný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam