• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CYANKlub Čtenářů a Spisovatelů
    REINITA
    REINITA --- ---
    CYAN: byl by nějaký link? :)
    CYAN
    CYAN --- ---
    Pro zájemce - v dubnu proběhne jedna taková vedlejčí akce naší oblíbené listopadové taškařice, a to konkrétně Camp NaNoWriMo. Jde v podstatě o to, že vás (když se přihlásíte na webu) hodí do "chatky" s několika dalšími účastníky, vybranými podle vámi zadaných parametrů, a máte měsíc na to dostat se do cíle.
    Co že ten cíl je, ptáte se?
    To si vybíráte sami! Potřebujete editovat? Potřebujete napsat patnáct stránek? Jak je komu libo! Jsou tam nějaké minimální nastavitelné cíle, aby to byla trochu výzva, ale stejně si myslím, že to stojí za to.
    Takže dejte vědět, jestli se přidáte - třeba se tam potkáme ;)
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    Přihláška | Literární cena Knižního klubu
    http://lckk.cz/prihlaska.html
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    WIZARDY
    WIZARDY --- ---
    Měli byste číst komiks "Kill Six Billion Demons" protože tam jsou v popiscích nejlepší filosoficko-teologické pasáže z in-universe svatých textů. ( https://killsixbilliondemons.com/comic/kill-six-billion-demons-chapter-1/ )
    -
    “Here is a quandary, Ogam,” said YISUN once, “Which has the greater weight, a mighty stone, or a man?”

Ogam was intelligent, but was frequently found in his cups during the nightly debates at YISUN’s speaking house. He was very fierce and had little patience for little aside from combat, of which he was the undisputed master. In his Red Aspect, he had once bloodied fifty five thousand gods of war and ended the feud between the Lunar Solace and the House of Year Turning. He knew only sword law and gambling, and thought often with his spear. It was because of this that his answer was short, but very well-shaped.

“Cleave a stone to pieces, and you only make smaller stones. Cut down a man and cut down a great many people. To start, you slay all his former selves. You kill a enemy and a comrade, a son and a father, a mentor and a student. Then the great net of his life drags its hooks out and sinks all he was attached to, tearing a terrible hole in the web of being,” replied Ogam. “Men have a great many attachments, and a great many former selves. Manflesh is very dense, in the grand scheme of things. It makes war difficult.”

“Ogam is observant,” said YISUN.

– The Song of Maybe
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Poprosil bych.
    Nemohu nalézt pohádku:
    Chalupník spáchá dobrý skutek a za odměnu porozumí řeči zvířat. Pokud to ovšem někomu prozradí, na místě zemře. Tak se dozví o zakopaném pokladu a zbohatne. Jenže žena je zvědavá a stále dotírá, aby jí tajemství prozradil. Nic nedbá, že ho to bude život stát. Když už muž rezignuje a chystá se všechno vyklopit, zaslechne jak se mu ptáci posmívají, že radějí umře, než by hloupou ženu vyprášil. Muž ženu zbije a žijí šťastně až do smrti.

Neví někdo kde to roste? Nebo alespoň název?
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Tak to zkusíme demokraticky :) pokud se někde sejdou alespoň tři hlasy, tak to spácháme.
    Doodle
    https://doodle.com/poll/fpuw5qqg23ndrw55
    KOUMES
    KOUMES --- ---
    RAHUF: středy jsou pro měl nejlepší, nebo pak pátky. Ale 28. mám RPG, takže lépe o týden později.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    CYAN: jiné dny?
    CYAN
    CYAN --- ---
    RAHUF: ve středy mám nově přednášky, tedy leda beze mě :/
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    CYAN: beru to jako zájem :)

Hodila by se vám třeba středa 28. února?
    Asi v klubovně, pokud to půjde, pokud ne, seženu jiné prostory.
    CYAN
    CYAN --- ---
    RAHUF: ano! :)
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Zhruba před rokem jsem nabízel malou přednášku na téma psaní o zraněních, nemocech, lékařství a lékařích. Tehdy na to nedošlo, ale protože mám teď zase trochu volného času, říkal jsem si, že bych tomu dal druhý pokus :)
    [ RAHUF @ Klub Čtenářů a Spisovatelů ]

Pokud bude zájem, nadhodím nějaké termíny.
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    WIZARDY: obecně mu ta promluva nedrží pohromadě, míchá tam různé vstupy, jako by chtěl jen vyplnit čas;
    a způsobem, jakým tu studii cituje, zní, jako by se s ní ztotožňoval - takže - nope, neberu :)
    jsem trošku alergická na neustálé paušální degradování "žánrové literatury" :) potkávám moc často :)
    WIZARDY
    WIZARDY --- ---
    SOMBRA: Asi jsme to oba pochopili jinak, každopádně ať je to jakkoliv tak to není tvrzení autora, ale citace studie.(kterou si můžeš najít v odkaze v popisku videa)
    A ty příklady dystopických děl, které uvádí, jsou ukázky toho, proč by pro totalitní režim mělo smysl se snažit zakázat četbu (a tu empatii s ní spojenou) a ne příklady děl, které obsahují charaktery vyvolávající empatii. Naopak v rámci popisu Brave New World uvádí jako empatii-vyvolávající četbu Shakespeara, tedy Literární fikci (z velké části).
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    WIZARDY: ale za TOHLE u mě autor umřel - tvrzení, že žánrovky - SF a F - mají (vždy) příliš mělké postavy a neposkytují čtenáři postor, aby o nich přemýšlel, přičemž zároveň mluví o Brave New World a 1984, což jsou dystopická scífka? vážně? ten člověk si nevidí do huby

Dystopian Fiction: How Stories Transform Your Mind
    https://www.youtube.com/watch?v=4K-_ccYsBI0
    WIZARDY
    WIZARDY --- ---
    Našel jsem fajn kanál o psaní:
    How MacGuffins Can Ruin Movies
    http://www.youtube.com/watch?v=cih9kj6ZPdg
    WIZARDY
    WIZARDY --- ---
    SOMBRA: S podobným tématem pracuje UNSONG, který už nečtu protože ho mám dočtený. Basically Apollo 8 narazilo do nebeské klenby, poškodilo ji, a všechny metaforické věci z Bible, Talmudu atp. začaly být (opět) reálné. Boží jména mají magickou moc ale fungují jen pokud je vysloví někdo s duší. Velké korporace zaměstnávají miliony lidí, aby nahlas pročítali seznamy vygenerovaných permutací možných božích jmen a objevovali ty, které fungují.

Plus je tam spousta geniální teologie a filosofie. Doporučuju! - http://www.unsongbook.com
    ALRIKA
    ALRIKA --- ---
    SOMBRA: Ve skutečnosti jsem se tak daleko ještě nedostala. Je to sborník povídek a ta, podle které je to celé pojmenované, je až někde ke konci. Ale je to neuvěřitelně nápadité. Moc se mi líbila povídka, která pověru o lumících skákajících do moře vysvětluje přes roj vesmírných parazitů :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam