• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOTRYTISTurris Omnia
    HONZA117
    HONZA117 --- ---
    Nabízím Turris 1.x modrák. Kdyby měl někdo zájem.
    BEZDA
    BEZDA --- ---
    STEMBUS: Bo v Londyne uz 5G pokryti mame a muj operator ho podporuje, tak bych to rad vyuzil :)
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    BEZDA: muzu se ze zvedavosti zeptat k cemu?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Nechce někdo Turris 1.0? Mám tu jeden nevyužitej kousek.
    BEZDA
    BEZDA --- ---
    Nemel by nekdo tip na 5G modem pro turrise?
    HANZO
    HANZO --- ---
    Mohl by někdo poradit, jak můžu na Turrisu zjistit, co mám za odchozí trafik? Podle ISP jsou to desítky GB, přijde mi to divný.
    díky
    ADAM
    ADAM --- ---
    video o MOXu a Omnii

Týden Živě Speciál: Unikátní český síťový počítač MOX a projekt Turris – Živě.cz
    https://www.zive.cz/...unikatni-cesky-sitovy-pocitac-mox-a-projekt-turris/sc-3-a-201666/default.aspx
    ADAM
    ADAM --- ---
    mel bych tu rozbaleny kus turris omnia (zakaznik vratil do 14ti dnu).

za 5500kc. pri platbe bitcoinem 5000kc.
    (verze wifi, 2GB ram)

SKAUT
    SKAUT --- ---
    VEEHELL: Me funguje v podstatě v defaultu s mým nastavením. Smb4 je krom nuly problémů i rychlejší. Výměnu jsem dělal dle návodu na TO fóru.
    Mám ho z kampaně a ze začátku jsem se v tom hodně vrtal ale dneska už není čas. Je potřeba aby fungoval což se teď daří.

Jen jsem se těšil na novou verzi OS ale ta je ještě taková beta do které nemám čas ani chuť se pouštět.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    SKAUT: ja jsem se sem lognul po dlouhe dobe a nevsimnul jsem si datumu, ale jelikoz jsem na tom turis foru kolem toho tak trosku lital, mel jsem pocit, ze bych mel odpovedet.

smb4 jsem radsi jeste nezkousel :), a tak nejak presne turris je v "default" nastaveni super, s jakymkoliv user zasahem exponencialne roste moznost, ze se neco jebne pri dalsim TOS update :) ...ja uz mam pra mini scriptu, ktere poustim po updejtu abych fixnul par neduhu co porad nikdo nefixnul.

Ted me dosti trapi ten divnej autoreboot, kdy to po rebootu 3x-10x provede jakoze "restart" a clovek se jen modli, aby to fakt naskocilo. (a reseni od TO teamu temer zadna, jen nadhozeni "pouzij schnaps ljuku" :)

Ale uz jsem s nima od puvodniho projektu (nekde tu mam fotku teamu a hafo nalepek a tricko :), takze se v tom v podstate porad "rad" rejpu :)) Bejt normalni user "asusu" ci "netgearu" tak uz to leti :D
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    VEEHELL: Ano to byl muj dotaz tam. A ano neměl jsem guest ( to nepovažuji za moc bezpečné dát zápis všem ), stejně jako vse ostatní co píšeš bylo zapnuté.
    V default konfigu je to i tak pozapínané tuším.

Problém vyřešil přechod na sambu4 s v
    podstatě stejnou konfigurací která byla na smb3.
    Což se dalo čekat když se to rozbilo až po nějakém updatu samby ( ale to jsem psal )

Ale i tak děkuji že se někdo ozval i po takové době. Takhle dlouho bych to ale nedal a turris by letěl oknem ( no minimálně bych koupil zas nějaký NAS protože to byl problém obecně u přenosu dat)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    SKAUT: sekani videa se resilo na foru https://forum.turris.cz/t/samba-sekani-hd-videa/7520
    Ono po nejakem update od MS doslo k tomu, ze na Windows je jakoze novejsi verze samby, ktera je sice kompatibilni, ale rekneme urcite "session" z non-win stroju (se starsi verzi samby) zpracovava v modu "guest" a ten je takovej rekneme ne uplne idealni.
    Takze pokud mas security SHARE menil bych ji na USER a vytvoril si dedikovany ucet (na server a i client strane) (pak se to rozhodne chova rozumnejc). Taky bych s klidem nastavil "yes" u "preffered master" , "domain master" , "local master" ciste pro jistotu (aby se nahodou nestalo ze nejake widle v siti vyhrajou elekci na mastera)

Mam dojem, ze v tom vlakne jsou i odkazy na zmeny v smb.conf resp /etc/config/samba ...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Ahoj, potřeboval bych radu seka se mi Turris Mux (a mikrotik to delal taky ale nestihl ani nic vyblejt do logu) z Turrisu vypadne

Oct 24 08:18:30 turris kernel: [118204.692191] br-lan: received packet on lan3 with own address as source address (addr:d8:58:d7:00:bb:75, vlan:0)

A na nějakou dobu odpadne lan rozhranní vytižení CPU +/- 15% v logu nic dalšího a za chvíli 2-4minuty se to normalne rozjede. Trochu nevim jak odhalit kde je problem.
    HONZA117
    HONZA117 --- ---
    Měl bych navíc Turris 1, jestli má někdo zájem.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    TEAPACK: Jako hd-idle? To má delší interval nečinnosti.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SKAUT: neuspávají se ty disky?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Přeji hezký večer / den.
    Mám s Omnií takový zlý nepěkná problém a tak nevím si s tím rady.
    Mám NAS perk, na SATA řadiči jsou 2x 3TB disk ( oba zvlášť, jeden je v /srv, druhý vedle/mnt ).
    PC kabelem ( cca 2m dlouhy). Disky dle smartu ok.
    Sdíleno přes sambu, kabel omina - pc, vždy bez problému. Přibližně půl roku zpět se mi začalo HD / FHD video při přehrávání v PC sekat. Kus jde zcela normálně ( cca 10 minut, je to random ) a pak jako kdyby došly data v nějakém bufferu, video se začne sekat. To se po nějaké době uklidní a zas jede v pohodě. Nejsem schopen nic kloudného dohledat a dle sledování vytižení není asi taky nic špatně ( jak na straně PC tak routeru ).
    Nic jsem neměnil, vše je tak jak jsem to kdysi nastavil ( krom nějakých SW update na obou stranách - router i PC ), kdy to všechno fungovalo bez potíží.
    Nesetkal se někdo s něčím podobným? Či by mě mohl nasměrovat?

Děkuji za případné nakopnutí / rady .
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    SPIKE411: Mám volnej v černé barvě... klidně přihodím i řadič...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Neprodává třeba někdo přebytečnej NAS box k TO? JInak koupím u Emka no.

Říkal jsem si, že už bych se mohl vykašlat na svůj archaický Netgear ReadyNAS Duo v1 (SPARC), protože na Turrisu to horší nebude (spíš lepší, protože tam mám šanci dostat aktuální Sambu, a taky z toho ReadyNASu jsem vymačkal přenosový rychlosti tak na úrovni 100 Mbps, ačkoli to má mít gigabitovou síťovku a mám to v gigabitovym switchi). A v koupi Synology nebo vlastní NAS teď moc velkej smysl nevidím. Alespoň se zbavím extra krabice navíc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam