• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOTRYTISTurris Omnia
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    ADAM: pokud nemas NAS perk tak tam normalni sata disk nepripojis. Kazdopadne jde vyjmout jeden radio modul a misto nej dat sata radic a na ten uz se da pripojit asi cokoliv (jen je otazkou jestli se to vejde do kejsu a jak to bude topit)

Amazon.com : B00W8XWPIW
    https://www.amazon.com/...inkId=9762d0c2faba3834a05715b783abe415&tag=mina86-20&ref=as_li_qf_sp_sr_tl

nebo
    https://www.aliexpress.com/item/32490996065.html?spm=2114.13010608.0.0.lW1Cmw

idelane ten radic musi umet ASM106 nebo ASM106+ aby si nemusel resit ovladace/moduly/balicky...., na Turris foru je k tomu par vlaken.
    ADAM
    ADAM --- ---
    prosimvas, chci vlozit do omnie SSD disk (kvuli bitcoin node - na mechanickem to je jak metalovy koncert...)
    jsem trochu zmaten z moznosti, ktery vybrat.

ve specifikaci se pise mSata.
    koukam na CZC a je tam nulovy vyber. v me kapacite tam je jediny mozny disk. cena je OK, ale rychlost cteni/zapis je 6x pomalejsi nez nasledujici moznosti.

tady se pise o tom, ze by tam mohly jit M.2 disky. jenze mi neni jasny, jestli to ma byt M.2 SATA, nebo PCIe. a jaky adapter potrebuji (a zda vubec)
    (dalsi vec je, ze se tam nevejdou 60 a 80mm disky, je treba vybirat jen z 42mm).

umite mi nekdo poradit k tem M.2 diskum? 

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ADAM: Tak tímhle směrem jsem problém nikdy neměl ( asi naštěstí ).
    ADAM
    ADAM --- ---
    problem vyresen, problem byl na strane klienta win10.

vlastne u ty samby ta nepredvidatelnost win klientu je asi uplne nejhorsi... fuj.
    no, hlavne ze uz to funguje.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ADAM: Ja měl problemy se SAMBou dokud jsem nedal ručně verzi 4. Od ty doby je naprostý klid ( měnil jsem i SATA řadič, jen tak mimochodem ).
    Nextcloud jen zkusil a zas tak pryč. Chtěl jsem místo do google synchronizace posílat věci jen domů, jenže to úplně tak hezky nefunguje. Konfigurace taková meh a hlavně pro droida nějaký slušný klient. Ten oficiální se tváří že pracuje jen s cloudem u nich ( nepřišel jsem na to jak ho používat s vlastním cloudem ).
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM: musel jsem cely modem dat do tovarniho nastaveni, protoze jsem nebyl schopen rozjet printserver...

nicmene od ty doby mi (zase) nefunguje samba. tvl, ja se z ty samby fakt poseru...

pribyla tam ted nova moznost Nextcould - si rikam, jestli bych tim nemohl obejit sambu navzdycky. ma s tim nekdo zkusenosti?
    ADAM
    ADAM --- ---
    turris mi pise:
    Updater failed:

[string "backend"]:1195: [string "backend"]:277: attempt to concatenate local 'pkg_name' (a nil value)

chapete to nekdo? pise to i vam? 
    ADAM
    ADAM --- ---
    je potreba dat si u te samby pozor na dve veci.
    1. jak pise ZUTROY, samba se po rebootu nestartuje automaticky
    2. a to je horsi, po updatu se zmenil hostname omnie. predtim jsem mel turrisNAS, ted je tenhle text puze "description" a hostname se sam od sebe zmenil na "turris".
    ADAM
    ADAM --- ---
    DEFILA: me tam právě krom samby neběží nic. Leží vcelku nevyužitá. Tak jsem si říkal, že by stálo za to ji nějak využít.
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    ADAM: protože mi přijde lepší mít dedikované zařízení, tudíž bych si pořídil(třeba) malinu, naforwardoval port a nechal to řešit jen ji. a výkon turrisu bych nechal na věci spojené přímo s turrisem (nevim, co vše tu tam běží)
    ZUTROY
    ZUTROY --- ---
    ADAM: me po restartu zase ne. samba4 byla zakazana, nevim proc. po povoleni a nastartovani sluzby ok. :/
    ADAM
    ADAM --- ---
    DEFILA: proc? 
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    DEFILA: ale zapomněl jsem dodat, že osobně bych k tomu nevyužíval Turris:)
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    ne, ale neměl by v tom být snad žádný problém pokud ti to poběží v LXCcku a budeš zapisovat na nějaký externí disk
    ADAM
    ADAM --- ---
    jako dalsi task bych chtel zkusit rozjet primo v turrisu bitcoin node.
    nahodou se o to nekdo z vas nepokousel? 
    ADAM
    ADAM --- ---
    ha. tak dnes prisel update turrisu, zkusil jsem to a samba uz najednou funguje....

(tydle zkusenosti se sambou mam, proto jsem radeji vyckaval, nez to cely rozvrtat...).
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SMB v4 jsem daval kdysi na TOS 3 kdy jsem měl příšerný problém s rychlostí ( viz. o kus níže ).
    Přejít sem musel ručně ale od té doby to zas šlape bezúdržbově.
    Na vyšší verze OS jsem se zatím neodvážil přecházet protože tam pořád nějaké problémy jsou.
    ADAM
    ADAM --- ---
    diky za info. snad najdu silu se v sambe zase vrtat. pro me to je snad prokleta zalezistost.

prave jsem si pochvalolval, jak to slo v turrisu snadno, oproti drivejsim zkusenostem s ubuntu..

bude to tim prechodem na verzi 5. to je vlstne dobra zprava, aspon vim, ze se to nepodelalo samo od sebe. to by bylo jeste horsi. takhle mam nadeji, ze to pujde rozject.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ADAM: po updatu na jaku verzi? Ted s verzu 5 presli na sqmbu 4 tak tam muze byt nejakej problém a konfiguraci pri prechodu na novější verzi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAM: ZUTROY: hadam, ze za tim bude upgrade z TurrisOS 4 na 5...
    Vyšel Turris OS 5.0 založený na OpenWrt 19.07 - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/vysel-turris-os-zalozeny-na-openwrt-19-07/

Jako jo, v ty Sambe zmeny jsou...
    ZUTROY
    ZUTROY --- ---
    ADAM: pres vikend mi to taky nejelo. Kdyz jsem se dnes dostal domu a zacal se v tom stourat, tak se to samo nejak rozjelo.
    Netusim, proc to neslo a nic moc jsem tomu nedelal, ale objevila se mi tam samba 4, coz asi predtim nebylo(?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam