• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERBAffinity Designer / Photo / Publisher
    Profesionální grafický software
    rozbalit záhlaví
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Affinity 1.9.2 je venku, changelog zatím ne :))
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: odpovím si sám, v indesignu se to jmenuje Story editor a Affinity jej z nějakého důvodu neobsahuje.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj,

asi budu mít v průběhu času nějaké dotazy k Publisheru, snad to nevadí..

V Indesignu jsem rád používal klávesovou zkratku CTRL + Y, což mi u textového rámce tento zobrazilo v jednoduchém textovém editoru. Při sázení časopisu pak byla práce s textem přehlednější a pohodlnější..

Nevíte jak podobnou věc, jestli vůbec lze, vyvolat v Publisheru?

Díky!
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    BLACKX: Pracuji jen v Designeru, a vcelku to drží. Dávám mu dost zabrat a myslím že ho ženu až do krajnosti a dělám v něm ilustrace s více než 300 vrstvama. Každou novější verzí se ta práce zrychluje, ale je pravda že ho někdy musím restartovat aby se vzpamatoval. Základní věcí ale je že v něm nedělám ve více plátnech. To si myslím že mu dělá hodně problémů.
    SYKES
    SYKES --- ---
    BLACKX: aha, ani jsem netušil že umí sám o sobě panorama. Zkusil jsem ve verzi 1.8.5 panorama z pár desítek fotek, výstup přes 18k na šířku, hraju si s úpravami a zatím drží. Štve mě, že neumí (nebo já neumím?) měkký eliptický výběr a gaussian blur nad 100 px šíře... ale šlape to hezky. Chtěl jsem mu vytknout, že nevytěžuje CPU na 100% jako třeba AutoPano, ale i tak to zvládl velmi svižně... takže za mě dobrý. Dřívější verze padaly fest, tohle mi přijde OK. Ale nedělám v tom denně, stále nejsem schopen odpoutat se od Photoshopu :/
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Taky vám ty programy tak padají?

Affiniy Designer mám koupený a už mně párkrát pomohl, ale na složitějších importovaných dokumentech padá.

Affinity Photo jsem teď zkoušel jako trial verzi: Focus stacking mně vyplivl nějaký výsledek (nepovedl se, ale byl to extrémně složitý případ a asi to ani reálně nejde), chvilku jsem si klikal a pak žuch. Pak jsem zkoušel panorama z jiných fotek, to se ani nedokončí a už to spadne při Render panorama.

Mám smůlu nebo je to normální?
    G_TAURUS
    G_TAURUS --- ---
    Affinity Photo 1.9 New Features:
    tady
    Affinity Photo 1.9 New Features
    http://www.youtube.com/watch?v=0Rfs_-frEmY

Affinity Designer 1.9 New Features:
    tady
    Affinity Designer 1.9 New Features
    http://www.youtube.com/watch?v=ecpd4lvPJsc
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    We are pleased to announce an update for the Windows release of Affinity Designer, version 1.9.0

New Features:

Powerful contour tool to create abstract objects or increase the width of single open curves (learn more)
    Select Same to efficiently match attributes such as fill colour, stroke colour, stroke weight, transparency, blend mode or shape type (learn more)
    Select Object to select all objects of a certain type within your document to make editing even easier (learn more)
    Windows hardware (GPU) acceleration (for users running Windows 10 (April 2020 update or later) with a Direct3D feature level 12.0 capable card)
    Studio presets for the UI layout to save your favourite workspace setups for different tasks, explained here Studio panel combinations (also learn more)
    Linked images and Resource Manager (learn more)
    PDF passthrough option added
    Save As Package feature to collate your document alongside all used image and font resources into a folder (learn more)
    Divide blend mode added
    Placed scale for all placed files, which allows scaling to be reset to 100% (learn more)
    Added hierarchical antialiasing control - accessed from the Blend Ranges dialog in the Layers Panel
    Curves numeric field controls
    Blend modes for mask layers
    Added export preview to export dialog (for raster types)
    Create brushes from current pixel selection (learn more)
    Content sync of store purchases (requires registration).
    This feature is explained in more detail here Sync your Affinity Store resources with your Affinity 1.9 apps

Fixes & Improvements:

Elliptical marquee automatically creates from centre
    Added option for Designer to be able to show/hide overflow text - particularly useful for text on a path
    Snap to pixel selection bounds
    Configurable bleed and margin guide colours
    When creating a global colour from an object also apply it
    Filter effects now work properly with global colours
    Original file name no longer saved as "Title" in PDF, after renaming the file
    Fixed inability to change document dimensions while aspect ratio was unlocked
    When items copied as SVG they could not be pasted as text
    Fixed Tools getting stuck in the hand tool cursor after using spacebar + alt and click to zoom out
    Added Canvas Rotation option to Preferences
    New Samples
    Various stability improvements
    Help and Localisation improvements
    Performance improvements
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SYKES:
    1) pokud vím, tak ne — ale RegEx v hledání/nahrazení zvládá, takže třeba jednoznakovky se tam dají řešit stejně, jako přes GREP v InDesignu. Jen, bohužel, zatím neumožňuje ukládat hledání (ač si poslední hledání/nahrazení pamatuje, jaký je limit „posledních“ netuším).
    2) na toto by možná pomohlo toto — ale musíš mít připravený master pro oba layouty: https://affinity.help/publisher/English.lproj/pages/Pages/migrateMasterPages.html

SYKES
    SYKES --- ---
    Zdravím! Když jsem kupoval AdobeCS, tak jsem dostal k InDesignu licenci "TypoSkript" pluginu, který hojně používám na automatické typografické korekce českého textu. Existuje nějaké náhrada pro Affinity Publisher? Bez něčeho takového si už moc nedovedu představit práci... (a to ani nemluvím o "preptext" pluginu, co mi vytvoří styly z importovaného Word dokumentu, abych to mohl hromadně nahradit za své...

A druhý dotaz: lze v Affinity Publisheru dělat liquid/fluid design (alternativní layout dokumentu pro portrait/landscape)? Nějak se mi to nedaří vygooglit, asi se to jmenuje jinak.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    1.8.3
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    MVEK: Bohužel. Zkus nějaký on-line PDF->epub converter nebo něco podobného...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Koukám správně, že Designer zatím neumí žádné e-booky, jen PDF (a obrázky)?
    KERB
    KERB --- ---
    a slevy, jestli ještě někdo nemáte všechno...
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    1.8.2 venku
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    mne se 1.8.1 nenabizi ke stazeni a ani na webu po zalogovani tu verzi nevidim :-(
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    YESSS!!

BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    BINARY_PARANOIC: fixnuto v 1.8.1
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    A drobný, leč nepříjemný bug Designeru (přinejmenším na MacOS) — po instalaci se automaticky nastaví Undo limit na 0, jinými slovy pak funkce Undo vůbec nefunguje. Je třeba jej v Preferences → Performance zpět nastavit na nějakou rozumnou hodnotu (implicitní je tuším 1024).

[AD 1.8.0] No undo after update - Designer Bugs found on MacOS - Affinity | Forum
    https://forum.affinity.serif.com/index.php?/topic/107763-ad-180-no-undo-after-update/
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Verze 1.8 jsou venku.

Welcome to Affinity 1.8
    https://affinity.serif.com/en-gb/1-8/

Photo: import PSD smart objektů
    Publisher: import IDML, preflight, na poznámky pod čarou si však bohužel stále musíme počkat :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam