• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DWAYAlien universe - Romulus v kinech
    40 let. Juchuuu

    Vše o Alien universu:
    Alien, Aliens, Alien 3, Alien: Ressurection, Prometheus, Alien: Covenant, Alien vs Predator, Alien vs Predator 2

    Ale také knihy, komiksy, hry, prostě cokoli, co by mohlo zajímat fanoušky Vetřelce. Aktuálně hádám diskuse o Covenantu.

    Alien covenant evolution (img)
    rozbalit záhlaví
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MARTIK: Pravda že byl. Kořenová příčina jeho šílenství je porucha kryolůžka ;)
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    JVMLOK: asi se ptám blbě, ale kdyby tam byl ten šílenej člověk místo aliena, tak by to bylo pořád sci-fi?
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    BRENDY: já ho viděl v sedmi letech. Byl to asi první sci-fi film, který dávali v telce po revoluci. A schválně píšu sci-fi, protože takhle to tuším inzerovali. Já se na to těšil týdny. Čekal jsem vesmírné lodě, akci a samozřejmě nějakou obludu, která bude zabíjet lidi, ale asi takovým způsobem, jakým to dělala Gappa.
    Fakt nevím, proč jsem to tehdy dokoukal, byť mi bylo brzy po začátku filmu jasný, že to není pro mě. Byl jsem z toho posranej řadu let. Dá se říct, že ten film stál za všemi mými dětskými nočními můrami a děsy.
    DWAY
    DWAY --- ---
    MARTIK: jo ale o tom byla cela debata. Obe strany seznaly, ze to ma jednak scifi a jednak hororove prvky. Ale nemohli sme se shodnout na tom co je hlavni zamereni.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    DWAY: kdybys dal možnosti:
    1) sci-fi
    2) horror
    tak vím hned jak hlasovat.

    Ale jestli je to horror ve sci-fi kulisách, nebo sci-fi s horrorovými prvky, tak to nevím .. :) Řekl bych, že je to obojí.
    Vlastně obě možnosti se de facto rovnají "sci-fi horror", takže..
    Clever girl!
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    JVMLOK: kdyz jsme u toho skatulkovani - co je na event horizontu satanistickyho?. o satanovi nepadne jediny slovo - jedina reference na "peklo" je "ex inferis" - jinak se divak dozvi pouze to, ze lod byla v jine dimenzi, kde by se mu rozhodne nelibilo:)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JVMLOK: to bude asi ten rozdíl no. Pro me je to film v prve řadě o vetřelci, až v druhé o Ripleyove. Coz je jeden z hlavních důvodů proč mě zklamal prometeus a proc me mi tak nevadil covenant jak jinym.
    KEB
    KEB --- ---
    JVMLOK: páč predátor nemá děsit, ale je to akčnák! :D
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: uz jsem si na to taky vzpomenul behem tehle diskuze :-) Moje volba uz je touhle dobou asi dost jasna :-) sf.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DWAY: jen at nedojde k mylce, pro me je tam vetrelec jen kulisa, zmenenej parametr reality, a vsimam si zachyceni lidskyho chovani v tehle situaci. I kdyz je ta Gigerovska mrcha pekne impresivni stvoreni, hraje pro me spis zastupnou roli, protoze si tam uplne klidne dokazu predstavit typka, kterymu se pokazilo kryoluzko a rychly probuzeni mu odmazlo vsecky vrstvy superega, ega a intelektovejch schopnosti, a zustal jenom na kost ohlodanej clovek podlehajici instinktum snazici si zaopatrit potravu uprostred ocelovyho bludiste plnyho blikajicich svetylek, kde se pohybuje par "soft" dobre chutnajicich zdroju proteinu :-)
    KEB
    KEB --- ---
    akorát si říkám, kam patří predátor? :D
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: a pokud se ti pri tom podari vyhnout jakymkoliv nadprirozenym mocnostem, hybatelum a motivum, klidne z toho muzes udelat science fiction.
    Akorat z principu jde demonum v 99,999% o lidskou dusi, takze good luck :-)
    Krasne to ilustruje napriklad rozdil mezi Zjevenim svateho Jana a Cizincem v cizi zemi, jedno je fantasy ktera to dotahla na mainstream, a mozna i trochu horror, druha je cistokrevna sf, a pritom obeotviraji otazky lidske viry:-)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JVMLOK: Ale jo, co se definice tyce tak souhlasim. Jen se proste neshodnem v tom, na co byl hlavne zamereny Vetrelec. Ja v tom vidim hlavne to vrazedne monstrum a boj posadky o preziti, a nejake poznavani vetrelce jen jako vedlejsi zapletku (a pravda spise rozvinutou az v dalsich dilech), a ty to mas spise na opak. Takze na tom se holt neshodnem :)

    To co ty vidis ve vetrelci ja vidim treba v Jurskem Parku. Tam sice dinosauri papaji lidi, ale hlavni pointa je prave to klonovani a budovani parku ktere se zvrtlo.
    KEB
    KEB --- ---
    JVMLOK: stavba příběhu je stejná i u toho démona ti můžu vědecky rozebrat jak vznikl.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DWAY: uz zmineny Event Horizon je nicmene dobrej priklad hororu, kterej sice mel scifi kulisy, ale jinak to byl paradni satanistickej masakr, takze se SF nemel v oodstate nic spolecnyho. Viz. Demoni
    DWAY
    DWAY --- ---
    KEB: tak on scifi horor vetsinou je poradny scifi film, jen proste hlavni pointa je aby se lidi bali.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    A MZ mimic vs. Demon mi vubec neprijde to samy :p
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: asi to citim jinak; pokudnjde jen o konfrontaci rytire s mimozemstanem nebo astronauta s drakem nebo jedna ze dvou dalsich moznych kombinaci, klidne tomunmuzem rikat fantasy nebo space fantasy nebo whatever. Ale pokud je obsahem hlubsi analyza puvodu mzaku, je rozkryvana geneticka linie draku, kteri nesouzi jenom jako mytologickej adversary ale konkurencni organismus s opodstatnenym ekologickym backgroundem a souvisejicim chovanim, klidne se priklonim ke science fiction i u toho rytire a draka :-)
    KEB
    KEB --- ---
    JVMLOK: Mezi kosmonautem co jde ve skafandru na mimozemšťana a rýtířem co jde v brnění na draka není žádný rozdíl. Stejně jako by nebyl rozdíl mezi démonem co posedne lidi a nevíš kdo je posedlý a věcí, která lidi imituje. Je to jen jiná forma.

    Jinak ten rozdíl mezi jednáním postav v Alienovi a Věci o proti jednání postav v Covenantovi je evidentní. To je prostěscénáristická ignorance.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: Věc je za mě taky čistá science fiction. Jo, je to strašidelnej film, ale zase u mně vyhrávají ty "racionální" parametry, mimic organismus, bez ohledu na to odkud priletel, dokonala interakce s lidskou rasou,. Asi stejne jako u Aliena to na me mozna pusobi proto, ze ty lidi o ktery v obou folmech slo nejednali prvoplanovite dementne, veci ktery se jim dely byly obektivne logickym dusledkem situace, v niz se ocitli. Narozdil od Covenanta, kde je pro me extremne citit sroubovani scen az na uroven pimprlatkovyho divadla s mizernym scenarem.
    KEB
    KEB --- ---
    DWAY: Je to horror ve skvělých scifi kulisách. Ten archetyp neznámého zabijáka je je jasný. Akorát ty scifi kulisy jsou tak namakaný, že to působí jako dokonalý crossover. Stejně tak je to u VěCi. Neznámý zabiják a precizní scifi kulisy. Jaký by byl rozdíl kdyby věc nebyla mimozemšťan, ale démon? Vůbec žádný. Stejně tak jako tohle:

    Mrtvá hlídka / Deathwatch (2002) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/34456-mrtva-hlidka/prehled/

    Není válečný film, ale bubu horror ve válečných kulisách, btw v žádným jiným filmu jsem neviděl takhle dokonale ztvárněný marasmus špínu a všudypřítomnou smrt v zákopech IWW než tady. Můžu jen doporučit, blbečci na csfd nepochopili, že to není válečný film.

    prostě pokud je tam nadpřirozený prvek je to horror, přesně jak říká toms na legii :) Akorát u scifi jako je vetřelec nebo VěC je problém s definicí toho nadpřirozeného prvku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam