• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DWAYAlien universe - Romulus v kinech
    40 let. Juchuuu

    Vše o Alien universu:
    Alien, Aliens, Alien 3, Alien: Ressurection, Prometheus, Alien: Covenant, Alien vs Predator, Alien vs Predator 2

    Ale také knihy, komiksy, hry, prostě cokoli, co by mohlo zajímat fanoušky Vetřelce. Aktuálně hádám diskuse o Covenantu.

    Alien covenant evolution (img)
    rozbalit záhlaví
    KEB
    KEB --- ---
    JVMLOK: Mezi kosmonautem co jde ve skafandru na mimozemšťana a rýtířem co jde v brnění na draka není žádný rozdíl. Stejně jako by nebyl rozdíl mezi démonem co posedne lidi a nevíš kdo je posedlý a věcí, která lidi imituje. Je to jen jiná forma.

    Jinak ten rozdíl mezi jednáním postav v Alienovi a Věci o proti jednání postav v Covenantovi je evidentní. To je prostěscénáristická ignorance.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: Věc je za mě taky čistá science fiction. Jo, je to strašidelnej film, ale zase u mně vyhrávají ty "racionální" parametry, mimic organismus, bez ohledu na to odkud priletel, dokonala interakce s lidskou rasou,. Asi stejne jako u Aliena to na me mozna pusobi proto, ze ty lidi o ktery v obou folmech slo nejednali prvoplanovite dementne, veci ktery se jim dely byly obektivne logickym dusledkem situace, v niz se ocitli. Narozdil od Covenanta, kde je pro me extremne citit sroubovani scen az na uroven pimprlatkovyho divadla s mizernym scenarem.
    KEB
    KEB --- ---
    DWAY: Je to horror ve skvělých scifi kulisách. Ten archetyp neznámého zabijáka je je jasný. Akorát ty scifi kulisy jsou tak namakaný, že to působí jako dokonalý crossover. Stejně tak je to u VěCi. Neznámý zabiják a precizní scifi kulisy. Jaký by byl rozdíl kdyby věc nebyla mimozemšťan, ale démon? Vůbec žádný. Stejně tak jako tohle:

    Mrtvá hlídka / Deathwatch (2002) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/34456-mrtva-hlidka/prehled/

    Není válečný film, ale bubu horror ve válečných kulisách, btw v žádným jiným filmu jsem neviděl takhle dokonale ztvárněný marasmus špínu a všudypřítomnou smrt v zákopech IWW než tady. Můžu jen doporučit, blbečci na csfd nepochopili, že to není válečný film.

    prostě pokud je tam nadpřirozený prvek je to horror, přesně jak říká toms na legii :) Akorát u scifi jako je vetřelec nebo VěC je problém s definicí toho nadpřirozeného prvku :)
    BRENDY
    BRENDY --- ---
    Z mého úhlu pohledu, alien je především horor. Z vlastní zkušenosti, kdy jsem asi v 15 letech, po zkouknutí vetřelce následující dva roky skákal na postel ze tří metrů. To by se mi u scifi nestalo. Jenže v alienovi je to scifi tak dokonalý, že to tady plete lidem hlavy. Dlouho jsem si myslel, že je to prostě čistokrevnej horor. Až když absolutní hrůza z absolutního zla pomalu ustupovala, začínal jsem v tom konečně vnímat i scifi. Alien především děsí(il) a to je podstata tohoto filmu. Takže imho horor.

    Jinak dobrej rozbor v tomto tématu;-)
    DWAY
    DWAY --- ---
    DWAY
    DWAY --- ---
    Aaa stydim se. 1979 samozrejme.
    DWAY
    DWAY --- ---

    Alien (1987) je

    20 hlasy od 20 respondentů

      DWAY
      DWAY --- ---
      JVMLOK: gremlins urcite scifi neni. Nema to co delat s vedou, jen fikci.
      DWAY
      DWAY --- ---
      To nema cenu. Kuci sou rozhodnuti, ze to je proste scifi. Pro ne musi mit horor asi debilbi zapletku a jak to je chytre je to scifi. To ze se všude vcetne wikipedii a filmových databazi pise, ze to je horor, respektive scifi horor proste pro ne nic neznamena. Ani punch line "in space no one can hear you scream".
      CYBERKOTLIK
      CYBERKOTLIK --- ---
      JVMLOK: proc hned vseznalku, nebud tak nedutklivej:))
      Ja jen ze se do oznacuje jako scifi horror uz od zacatku, tak nema smysl se na to pokouset nacpat naky teorie.
      JVMLOK
      JVMLOK --- ---
      GANDHI: Hellraiser urcite neni scifi, naopak Gremmlins dost dobre mozna jo :-)
      JVMLOK
      JVMLOK --- ---
      CYBERKOTLIK: a od kdy ma marketing co delat s encyklopedickejma kategoriema, vseznalku? Neff tu svou encyklopedii taky napsal bez inetrnetu.
      GANDHI
      GANDHI --- ---
      zas na druhou stranu, vzato kolem a kolem - je v Alienovi ten vesmir a kosmicka lod v podstate jen kulisa, vytvarejici izolovany prostredi, protoze jadro je prave v tom odhalovani tajemnyho, neskutecne efektivniho zabijaka, kteryho si zavlekli v dobrym umyslu domu a spatnou manipulaci ho probudili, coz je tradicni schema leckeryho hororu:) Hellraiserem pocinaje a Gremlins konce:)

      to ze postavy jednaj logicky a snazej se nepritele vedecky analyzovat, tomu jen dodava autenticnost, ale imho to zanrove nedefinuje.

      a poznamka pod carou zanrovy skatulky jsou beztak na prd:p
      CYBERKOTLIK
      CYBERKOTLIK --- ---
      JVMLOK: no takhle, ne ze bych chtel nejak bazirovat na skatulkach, ale v tom 80 roce, kdy toho Aliena poprvy davali v Alfe, tam byl obri napis SCIFI HORROR. Ale je fakt, ze ejste neexistovala wiki apod:))
      JVMLOK
      JVMLOK --- ---
      JVMLOK: nicmene dost by zalezelo na tom jestli se film/kniha zabyva spis tim principem zhmotnovani predstav pomoci technologie, a nebo se zameruje na vystrasenejch emoce lidi a pouziva expresivni jazyk k vyvolani co nejsilnejsi emocionalni odezvy u konzumenta.
      JVMLOK
      JVMLOK --- ---
      MARTIK: a kotrast s tímhle, Event Horizon je pro mne čistý horror, i když se odehrává na vesmírné lodi :)
      JVMLOK
      JVMLOK --- ---
      MARTIK: scifi
      MARTIK
      MARTIK --- ---
      JVMLOK: možná blbý dotaz, ale jak bys kategorizoval film, který se odehrává ve strašidelném domě kde straší děsiví duchové, ale kde se v poslední minutě dozvíš, že důchové byly materializované výplody mysli člověka, který sestrojil nějaký chytrý stroj, který jeho myšlenky promítnul ve skutečnost?
      CYBERKOTLIK
      CYBERKOTLIK --- ---
      TRAGED: ja mam jen tohohle jednoho:))
      DWAY
      DWAY --- ---
      Zajimave videjko z blu-ray bonusu, ktere trosku hintuje co bude dal.

      Alien Covenant David's Lab, Elizabeth Shaw Scene Blu-Ray HD
      https://www.youtube.com/watch?v=FvckAPWH7cY
      DWAY
      DWAY --- ---
      A vlastne jeste jeden. Oba nakazeni byli marinaci.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam