• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHEALAMake Moravia Great Again
    Od zrovnoprávnění Moraváků (a Slezanů) vůči Praze přes separatismus až znovudobytí území, které historicky Moravě patřilo. Moravská hymna, osídlení, Moravská osvobozenecká armáda, plány na bitevní šalinu included.
    Od prahistorie až po současné v(V)elké Moraváky.

    Kdysi když jsem byla ještě mladá a krásná, vlezla jsem se do Moravské národní strany, resp jejich mládežnické sekce, byl tam mladej překnej předseda, kterýho jsem okukovala a tak. No a mimo jiný jsem absolvovala výlet do Znojma, kde se objevil nějaký člověk, co vykládal, že ve znojemský rotundě vůbec teda nejsou vyobrazený Přemyslovci, a že teda Morava zase dostala nějak na zadek.

    A mě se nějak ta myšlenka Moravy větší, než by se mohlo zdát, zalíbíla. Sice jsem ji odložila jsem ji někam na hlubokou budoucnost, koneckonců jsem měla jiný starosti, jako se kamarádit s muzikantama a chodit na Brněnský Doors, kde byli lidi hezčí než předseda.

    Ale z akcí už mám sjetý kde co všechno, sama se muzice věnuju aktivně, a tuhle na mě vyskočila čepice "Make Moravia Great Again", a historie mě baví. Tak jsem zase Moravu vytáhla.

    Nebráním se jakýmkoliv seriozním i humorným příspěvkům na téma Velké Moravy :)
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PISKVOR: Jakožto čistokrevný domorodec, no, lokálpatriotismus mi velí zásadně souhlasit, ale...
    ZUZKAOU: Já bych řekla, že Litovel.
    VOZKA: Já tam byla relativně nedávno a je to tam takové... architektura pěkná, ale někdo tomu zbytkem zařízení dodal atmosféru nádražní haly. Mramorové, čisté a důstojné, ale že by se tam člověk choval jako v kavárně, tedy si tam zalezl s knihou nebo jinak marnil čas, to moc ne.
    PLANDAK: Ne. Kombinaci gotiky, renesance a socialistického realismu jako na olomoucké radnici nikde jinde na světě nemají.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    SUCZKER: Hm, to byl ten Savoy tak špatnej? Že by na takovým místě skončil dobrej podnik jen proto že neni dost fresh a vegan je kokotina a článek je kokotina, ale zrovna tady jsem nikdy nebyl, tak nevim.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    V Brne holt neznaji prazkou kavarnu:

    Tradiční restaurace a kavárny skomírají. Brno ovládli vegani a Asie - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/...ani-asijska-kuchyne-fd6-/brno-zpravy.aspx?c=A170614_2332678_brno-zpravy_krut
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Dobré odpoledne, vítám příznivce Velké Moravy. Tuhle velkou ideu budu posouvat opatrně, neb je to větší než já, takže těch příspěvků ode mě nebude každý den tolik jak při založení auditoria. Děkuji všem zúčastněným podpůrcům. Případné spory jestli druhým významným městem bude Prostějov, Staré město, Olomouc nebo Ostrava nechám na jindy. Nyní jenom malé historické připomenutí.
    http://dejiny.ceskatelevize.cz/208552116230010/

    Před více než 1000 lety byla Velká Morava, první stát západních Slovanů, nejdůležitějším státem na mapě tehdejší střední Evropy.

    ACID
    ACID --- ---
    To že nám nedávno umřela královna matka Jarmila I. ještě neznamená, že se necháme pohltit slováckem nebo hanou, sebranko jedna..
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    DOKKTOR: Valy u Mikulčic, nebo ten Starák, no.
    Nicméně Hanácké Atény by byly důstojným hlavním městem.
    Kdo říká, že to musí být největší (nebo velké) město na území? USA taky mají Washington, D.C.. A taky tam žijou jen negři jako v tom Kromclu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myslím že nejautentičtější moravské město je Prostějov.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PISKVOR: tak snad mikulčice nebo starák ne ;)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Olomouc by zajisté byla důstojnější metropolí.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    A proč doprdele Brno? To je hlavní město jak noha... Místo sochy je na náměstí šulin. Mluví tam německým dialektem. Požaduji, aby to bylo něco opravdu na Moravě. Už tak je tu dost kokotů, tak ještě aby nám vládli... to by tak chybělo.
    Už tak je Morava všem pro smích, tak proč do toho tahat ještě Brno?
    PAYAMAN
    PAYAMAN --- ---
    Toulky českou minulostí: Díl 20 - Čtyři velkomoravští panovníci
    https://www.youtube.com/watch?v=EZRpvE7TWxM&list=PLNjKxnE9ELduTTAkOKrWM7gOOAXyqeI06
    PAYAMAN
    PAYAMAN --- ---
    SHEALA: Velka Morava!Velká Morava!
    PAYAMAN
    PAYAMAN --- ---
    Yes-I:)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SHEALA: Kdyz dojde na vtipy o prazacich vzdycky se mi vybavi dva - viz 1. a 2. z odkazu http://wwwbrno.cz/vtipy/default.asp?typ=9&oblib=1
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Co to tady kurva je?
    SHEALA: To by chtělo nějaký odbor osvěty. Jako že tady nepobíháme v krojích a tak. Jednou jsem absolvovala rodinnou sešlost při příležitosti nějaké té zlaté svatby nebo čehosi a organizoval to můj megalomanský otec, takže zbylo nějaké jídlo. Studovala jsem v Praze a byla jsem cvičená, že blbý, kdo dává, blbější, kdo nebere, bude někdo to kolo Nivy a půlku husy ještě potřebovat? Ne? No tak děkuju. (Se spolubydlícím jsme měli asi tak měsíc poté stravu výrazně kvalitnější než obvykle.) Takže jsem měla kabelu žrádla a měla jsem se sejít s pražskou kamarádkou. Cosi jsme řešily, přišel hlad, já jí nabídla koláč, zašátrala jsem v zavazadle a mezi šrůtkou uzeného a kusem dortu byla krabice s koláči. Pražačka vyvalila oči... a dodnes mi odmítá uvěřit, že filmy kecaj, že Moraváci tohle nevozí od babičky na koleje do Prahe každý týden.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Abych obnovila slávu velké Moravy, jdu už pomalu načerpat síly. Pro dnešek se rozloučím takovým vtípkem.

    Sedí Pražák v moravském sklípku mezi samými Moraváky a ti na něj po pár deci vína začnou dorážet: "Je to tu hezčí než v Praze, že?" Pražák hned odpoví: "Jasně, mnohem." Chvíli je pokoj, ale pak se znovu ozvou Moraváci: "Lidi jsou tu lepší než v Praze, že?" "To víte, že jsou a mnohem!" To už jeden Moravák nevydří a opáčí: "Stejně ti dáme přes držku!"
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: tak o Slovácích je známé, že přebírají od Moraváků kde co všechno, od lidového léčitelství (bohyně) přes kroje, tak proč ne i dějepis...

    Nicméně, popojedem: Po převratu v roce 1989 se mohla sláva Moravy obnovit velmi snadno, pomínky pro to byly, nedaleko Brna se nacházející Adamovské Strojírny měly slušně rozjetou zbrojní výrobu. Bohužel však Čechistické tlaky způsobily to, že došlo k tzv konverzi zbrojního průmyslu a potenciál potenciální Moravské armády byl značně oslaben... http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/167368-stane-se-z-adamova-mesto-duchu/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: ale to je jen moravská propaganda, fake news. Zeptej se kteréhokoliv slováka!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: Slováky měl pod palcem Pribina. Sleduju že s úpadkem velké Moravy upadá i znalost dějepisu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: ehm, to ale byli Slováci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam