DANYSEK: jasně, ale o okopávání motyčkou taky není...
víš co? asi se budeš divit, ale já jsem kupodivu pár dní třeba pásl ovce. třeba vyhánění zvířat přímo na pastvu (no dobře, kráva to rozšlape skoro jako traktor, ale těch menších) je rozhodně pro ekosystém i pro půdní erozi lepší, než všechno jen rozjezdit a rozorat a pohnojit.
jenže to není prestižní. tohle je na venkově tisíciletími zakořeněné, jaké způsoby hospodaření přináší prestiž a jaké jsou pokládany za podřadné.. (řešil to např. Jarred Diamond v knížce Collapse, která je na tohle téma docela podnětná.. a není to žádné obvyklé konspirační doomsayerství, on ponechává otevřené obě možnosti). Paradoxně na to nemají vliv ani momentální tržní ceny...
Současně ale to industrializovaaé zemědělství kašle na prestiž a tak nějak převálcuje všechno... reprezentuje ho Babiš a Piráti sice podle mě mají program pro zemědělství správný, ale současně nebude jednoduché ho dosáhnout.
Ideální aby obří podniky krachovaly a musely rozprodávat půdu menším farmám (které na rozdíl od velkých dosáhnou na dotace). A skutečný symbolický význam projektu Čapí hnízdo je právě v tom, že řeší, jestli tenhle proces rozbíjení obřích celků půjde fingovat jen naoko, nebo jestli se to bude hlídat...