KOCOURMIKES: Piráti mají něco jako primární volby. A pro mě je mj. důležité obhájit svoje pořadí na kandidátce preferenčními hlasy - ale současně, vést si osobní kampaň se mi z mnoha důvodů nechce.
Protože např. tady na NYXu, který pro sebe pokládám za důležitý, převážily negativní ohlasy nad pozitivní (a to z různých stran - někteří Nyxáci, kteří ani nikoho z Pirátů podle mě osobně neznají,přišli s teorií "Piráti nevolitelní díky xChaosovi", což vedlo k tomu, že jsem se stáhl, další příznivci Pirátů přišli s tím, že je špatně, že jsem své odpůrce málo banoval a odpovídal jim - tohle byl ale pokus předvést jinou politiku, než politiku přísné moderace fóra, kterou u Pirátů nastolil právě stávající poslanec Jakub Michálek - no a v neposlední řadě tedy samozřejmě tu mám otevřené odpůrce)
Mohl jsem udělat např. NYX event "kroužkujeme u volebn za Piráty xChaose" - to mi napadlo až po volbách - ale prostě spíš je problém, že jsem neměl nikoho, kdo by byl až natolik mým fanouškem, že by třeba takový event pro mě rozjel (a ne, sorry - nemyslím, že by čemukoliv pomohlo, kdybys to byl právě ty :-)).
Podpora pro osobnosti má být spontánní. Zatím jsem neudělal v životě (a v politice zvlášť) asi nic tak zásadního, čím bych si takovouto spontání osobnostní podporu vysloužil. Zatím pro mě bylo důležité přesvědčit aspoň část blízkých známých či rodiny (toto v minulých volbách nebylo samozřejmé, docela vážně všichni řešili, jak hlas pro stranu, která je v odhadech pod 5% je "zahozený", apod. - všichni hrozně taktizují, přitom v těch stranách málokdy někoho osobně znají, jsou to jen tváře z médií...) . Nepomohlo mi ani to, že nemám Facebook...
Růst preferenčních hlasů o skoro 100% (z cca 200 na cca 350) je sice drobným osobním úspěchem v tom směru "získání důvěry blízkého okolí" - ale být opravdu výraznou osobností by znamenalo něco trochu jiného. Já bych byl hvězda tak možná u Zelených :-) ale Piráti šli hodně raketově nahoru (ale nebezpečný precedens v tomhle směru byly třeba zemské volby v Berlíně...).