• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: podívej, asi budeš muset přistoupit k libertariánskému copyrightu - tedy, budeš všem lést do bytů s bouchačkou a když zjistíš, že tvůj "majetek" neoprávněně kopírují, tak soudce lynč :-)) (what could possibly go wrong, že?)

    že s majetkovými právy není cca někdo od 19.století vše tak docela v pořádku, to si ve 20.století všimlo více lidí.. a bohužel to vedlo v kombinaci s nově vynaleznými, centrálně snadno kontrolovatlenými masmédii k éře totalitních režimů s ošklivými důsledky.

    ano, Piráti jsou poněkud inkluzivní, co se týče některých typů práv, nejsou stranou obhajující udržení exkluzivity privilegovaných vrstev. Jsme středoleví, že nám to s tou "lůzou" řekne takhle někdo na rovinu...

    ano, jsme lůza trochu. To nepopírám :-) Ale myslím, že přijatelnější typ lůzy, než jsou třeba fanoušci SPD, ovládaní primitivním strachem a niternou pochybností o své vlastní identitě a nutností toto prázdno zaplácnout. Ale ani nemůžu vyloučit, že někteří si na Piráty projektují klamné naděje.

    Co ale můžu vyloučit zcela dokonale, je tvoje představa, že TY skrze copyright pronikneš k privilegované vrstvě a pomůžeš jí udržovat její exkluzivitu :-) tohle je představa skutečně natolik komická a zábavná, že se mi vyplatí nalákat tě do své trollí zoo, aby si mě tu (zadarmo) bavil -)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOUCHI: Q.E.D.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    MAKROUSEK: 1) Nepoznáš rozdíl mezi zrušením a zkrácením?
    2) Žádného marketingového guru nemám.

    MAKROUSEK: O čem to mluvíš?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    To me fascinuje. Lidi, co rikaji, ze se snazi veci zjednodusit, chteji vlastne zavest vic byrokracie a kdyz jim to jeden vytkne, zastituji se stavajici byrokracii. Musim rict s klasikem: "Kikoti, fakt".
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOUCHI: Jak pokud logo nebude pod copyrightem? Vzdyt ten chcete zrusit a o tom je tahle debata. Zeptej se sveho marketingoveho guru, co by ti rekl na "cajk" strany s nazvem s jednim pismenem jinym a se stejnym logem. Sancta simplicitas!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOUCHI: Rozhodne. Takze kdyz si zalozim stranu se stejnym logem a bude se jmenovat Pirati_cz, tak to je samozrejme v naprostem cajku, ze ano?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOUCHI: Kniha, film, program, architektura, design, obrazek, pisnicka, program strany, to vsechno jsou autorska dila, ktera lide tvori s ruznou motivaci. Nektera z tvurciho pretlaku, nektera kvuli penezum, nektera proto, ze veri, ze jim pomohou dosahnout vetsi moci. A ano, miliony lidi tvori autorska dila s vidinou toho, ze i padesat let po jejich smrti budou jejich potomci zajisteni a tim se jejich geny budou mit sanci dal rozsirovat.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    MAKROUSEK: Nikoli. Copyright lze vztahovat pouze na logo. Stranu se stejným názvem si nemůžeš založit ne proto, že by byl na název copyright, ale protože název má rozlišovací povahu.

    A kde zas bereš výpalný za prodloužení? Já jsem to nadhodil jako analogii u prodlužování patentové ochrany, kde to takhle funguje a nějak nevidím, že by ses kvůli tomu vztekal.

    MAKROUSEK: A ty si fakt myslíš, že něčí motivace tvořit bude větší při copyrightu 70 let po smrti, než při copyrightu 50 let po smrti? Kolik knih z těch, které kdy byly napsány a vydány, se vydává stále i po více než 50 letech od vzniku (pozor, od vzniku, ne od smrti autora)? Myslíš že autor, který většinou vůbec netuší, zda bude mít jeho kniha úspěch, se při psaní zabývá tím, jestli kopírovací monopol vyprší 20, 50 nebo 70 let po jeho smrti?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOUCHI: Presne tak. Protoze plati dohoda o copyrightu, nejde si zalozit stranu se stejnym jmenem a logem. Jakmile by se copyright zrusil, zrusily by se i tyhle veci. Cim se dle tveho nejlepsiho vedomi lisi volne uziti autorskeho dila od volneho uziti jmena strany? Same thing, really.

    A co se tyka toho, ze mate napad na vypalny za to, ze si milostive muzu prodlouzit copyright, tak co to udelat jednoduse (jak tedy Pirati proklamuji, ze chteji veci zjednodusovat a ne zeslozitovat) a autorska prava automaticky prodluzovat bez vypalnyho? Aha, ale to jsme vlastne v systemu, ktery uz dnes funguje, neni-liz pravda?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOUCHI: Copyright prodluzujou ze dvou duvodu: a) Disney. b) Je to velmi dobry napad a motivace pro lidi, aby udelali neco kvalitniho, cim zajisti i sve deti (a ne zlodeje, kteri se chteji na jejich praci prizivovat). Nekdo pracuje rukama, nekdo pracuje hlavou. A kdyz si nekdo postavi hotel, taky mu jej po 14 nebo 50 letech nevezmou pro ostatni k volnemu pouziti.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LINKOS: Jiste. Kdyby byl kernel k volnemu pouziti, nezivilo by se tim sto Cechu, ale jeden clovek v kazde zemi na svete.

    A vo vo vo tom to je. Znarodnovani tady uz jednou bylo, presne proto pouzivam slovnik, ktery tomu odpovida. A kupodivu vzdy (VZDY!) znarodnovali chudi a neschopni. Protoze ti schopni dokazou vybudovat neco, co pretrva nekolik generaci. A to ti neschopni nedokazou prenest pres srdce, takze maji pocit, ze oni se na tom taky musi prizivit.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Ty to stavíš tak, jako by majetková autorská prává existovala odjakživa a jako kdyby zkrácením doby copyrightu byl autor krácen na svých právech. Ale není, neexistuje žádná univerzální doba platnosti copyrightu, kterou by si autor mohl automaticky nárokovat. Není to tak dávno, co bylo trvání copyrightu jen 50 let po smrti autora, pak ho prodloužili na 70. Pokud by se vrátilo zpátky na 50, byl by tím snad nějaký autor krácen na svých právech?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: jak originalni
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS: sam zvatlas a nevis o cem :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BOUCHI: a proc by mel soukromy podnikatel, ktery sve schopnosti dlouhodobe prokazuje nest bremeno piratskych experimentu vymyslenych lidmi, co toho sami moc nepredvedli?

    Ono to tebou prezentovane prenechani nadvlady i nad dusevnim vlastnictvim "lidu" tady bylo. A nemuzes tvrdit, ze to skody nezanechalo... no, ta inspirace obdobim vlady KSC a jejich zpusoby je u Piratu cim dal tim okatejsi... :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: ok,ale neni to software z roku 93...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: zase jen zvatlas...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS: a jen tak mimochodem Windows 10 stoji na kernelu z roku 1993... :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS: jestli mas pocit, ze win98 jsou jedina vec na svete, tak mas sakra omezenej rozhled :) A neumis ani poradne cist - viz co tu psal MAKROUSEK nize o jejich produktu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam