• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale prosímtě, NAT funguje jako firewall, poskytuje pseudoanonymitu, ale přináší i problémy (blokování sdílených IP na službách, které detekovaly viry nebo abuse, apod.). určitě to řešíš dnes a denně.

    V IPv6 máme popravdě pokud vím jedinou neshodu, že by klienti, pokud měli automatické IPv6, byli nejspíš za firewallem na routeru, který by byl opt-out, ne opt-in. Tohle by byla prostě firemní politika - vůbec nejsem proti tomu, aby si o zrušení firewallu všichni požádali a všichni ho měli vypnutý, ale musí v tomto existovat nějaká osvěta. Windows jsou prostě tak děravá platforma, že nevíš dne ani hodiny, kde by se ukázalo, že je umístění PC na "otevřeném netu" katastrofa.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co ja vim kde to kdo koupil... ja jen k cemu ta tvoje podle tebe neskodna kyticka muze vest :D Ale furt si mi nevysvetlil, proc teda vedle toho tak krecovite argumentujes nutnosti sve zakazniky branit proti hrozbam z internetu tim, ze je schovas za nejaky NAT (presneji tedy PAT)... :D Vzdyt to je v podstate na stejne urovni. Vzdyt je to i proti hlasane filosofii o svobode - ty z pozice nejakeho autokrata samovolne rozhodujes, co je pro tve zakazniky dobre... :D Mas mi skutecne co vycitat... ty technologicky spatecniku :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: ježišmarja sotva se mi podaří pár argumentama ho trochu utlouct ze scény, tak vylezeš z dalšího kouta ty.. to je fakt marný, tady... já si to budu muset zakázat, nebo nic neudělám.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    XCHAOS: jestli to neni novodobej konfident ala svejk :) Ano visjak
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo a ta rodina na to UMŘELA, že jo... a i kdyby ne, tak si jistě koupila ta semena na některém ze "servříků" hostovaných u nás. Ty jo... tvoje trapárny fakt už neznají mezí. je ale jistě užitečné, že ostatní čtenáři klubu mají možnost obeznámit se s tvým čirokým rozhledem v celé škále oborů. To tvoji kredibilitu v celém tom tvém protipirátském snažení určitě šíleně zvedá, o tom nepochybuju :-)

    (a víš co je nejlepší? že já opravdu za poslední léta pochyboval, jestli věci, co jsem dělal za mlada, nebyly tak trochu pitomost. ale když vidím tady ty výplody tvé nedozírné moudrosti a sebejistotu, co by s klidem mohla překlenout Atlantik, tak si říkám, že o sobě zas tak pochybovat nemusím :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jojo a konci to tim, ze tu z neskodneho seminka vypestovanou kyticku babicka splete s majorankou, to uz zname... :D Ono to ususeny vypada skoro stejne, zejo.
    V tom pripade ale nechapu tvou nutkavou potrebu nekoho firewallovat na internetu... vzdyt ty sam sobe odporujes :D Jednou chces pred hrozbama aktivne branit, podruhy reknes ze to je zbytecny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jaké semeno je droga, u tebe? to je přesně ta hrana, kde prostě si myslím, že svoboda projevu a domluvání se na takých obchodech musí být zachována a že nejde o prodej drog. (popravdě, kdyby ses někdy skutečně pohyboval na celé té scéně, tak moc dobře víš, že konopí skutečný problém není, což byla celá ta kauza kolem něj.. jasně, občas někdo hulí trochu větší kus života, než by měl, a brání se stresu ze socializace až příliš úspěšně - ale fakticky skutečně riziková scéna jsou trochu jiné drogy a to bys tak maximálně mohl obvinit celý Internet, že se přes něj jde dostat na ty různé dnešní Silkroady)

    A vůbec.. dealeři chodí _po chodníku_, který je veřejným majetkem celého města! Takže město dealuje drogy, skandál!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a co treba prodejsemen.cz? :-) To je taky diskuzni forum...? :D Hele to jde celkem snadno dohledat, udavam priklad co na me vypadnul behem prvni vteriny bez jakekoliv vetsi namahy... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale prdlajs... pořád je u nás grower.cz, ale to je komunita pěstitelů konopí (IPv6 adresu nemají, protože si o ní neřekli). resp. je to diskuzní fórum - určitě by si našel privátní klubíky i na NYXu, já na groweru ani účet nemám, takže nemůžu posoudit (a co teprve když si někdo drogy objedná přes e-mail??? a šifrovaný?)

    o ničem jiném nevím.. silně pochybuju, že se "servříky" zabývají dealováním drog. samozřejmě, tohle jsou taky koníčky "opravdové komunity" zase v jiném smyslu.. fakt bys byl překvapej, jak jsou lidi s těmito zájmy šíleně komunitní. to jen ty hnusní vypočítavý parchanti, co jim jde jen zisk, to celý kazej.

    (jo a BTW, nevím jestli to není tajný - ale myslím, že fakt nejde o konkrétní uniká žádných dat: paradoxně se přes naší síť připojuje taky min. jedno pracoviště protidrogové policie :-)) takže fakt si myslím, že náš přístup je velmi vyvážený :-))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: drogy mozna primo neprodavas, ale par serveriku, co se dealingem nekterych drog zabyvaji u sebe hostujes.... :-) A nerikej, ze to nevis... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja bych rekl ze kazda strana ve svych radach nejakeho odbornika i na IT najde - to jen u Piratu mate se s tim okazale chlubit a tvarit se tak, jako ze jste jedini, co tomu rozumi... ne, fakt nejste jedini :D A ani - co do odbornosti - nejlepsi... jak vidno z tech provozovanych systemu :D
    Divim se, ze jako (nikoliv minoritni, mas jeden z nejvetsich podilu) spolecnik ucetnimi zaverkami, ktere musis kazdy rok spoluschvalovat... a nic ti prece nebrani ty zaverky vzit a na soud odnest... protoze i ty jsi osoba k tomu opravnena :-) Tve reci jsou jen dalsi vymluvy :D A reci o jakesi pseudokomunite... to ti uveri maximalne nekdo, kdo nema zadne poneti o povinnostech majitele firmy... :-) Ono az ti zatukaji na dvere nejaci ourednici, tak se ta tvoje reci o komunite zvysoka vykaslou a pripadne pochybeni oceni nalezitym flastrem taky primo vam :D Ze zodpovednosti se tak snadno nevyvliknes :)
    XCHAOS: boze, to jsou kecy... :D IP adresa neni zadnej dozivotni asset... zmena je proces maximalne na tydny (s nejakym soubehem) a uz v pravidlech od RIR je jasne dany, ze se zmenou IP za urcitych okolnosti pocitat proste musis - a pokud jste to lidem nerekli, tak ty pravidla vlastne sami porusujete... :) Jedno bys v politice zvladal dokonale - totiz vecne se na neco vymlouvat, proc to ci ono nejde... :D
    A jinak NAT neni zadny firewall... :-) Tebou stale opakovany blabol, ze NATem sve uzivatele vlastne chranis je ptakovina. Mas-li potrebu firewallovat sve klienty, tak to samozrejme muzes resit jak na IPv4, tak i na IPv6 - bez NATu. Na tech tvych linuxovych boxech to bude mit ve finale ponekud mensi rezii, kdyz tam zadny NAT nebude a jako bonus odpadnou problemy se specifickymi protokoly, ktere vyzaduji specialni conntrack moduly (ktere casto nejsou zrovna spolehlive fungujici)... a jinak ono takove UPC (a vubec hromada ISP po svete) prideluje IPv4 verejky snad "odjakziva" a kupodivu se zadna plosna pohroma taky cele roky nekonala - i kdyz tam nemaj ani ten firewall... :D Jestli si myslis, zes prispel bezpecnosti - tak ani omylem, dneska se ti bezne na nejaky C&C botnetu pripoji comp zevnitr zpoza NATu a ovladany je zvenci naprosto bez jakychkoliv obtizi :-) Cim nas hodlas postrasit dal...? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no vidíš, já sice kdysi dávno provozoval na svých webech "placenou bannerovou reklamu" (a fakt se našli lidi, co za to platili - asi jako ty rozprodáš bitcoin, dneska), ale spam jsem nerozesílal nikdy. (a taky jsem neprodával drogy a tak... devadesátky byly sice divoké, ale nebyli jsme všichni stejní.. víš já třeba natočil několik alb s kapelou, které jsme pak dali zadarmo na net, měl jsem hudební "vydavatelství" MP3records.cz, které předhonily v Kessel Runu všechny ty online labely BandZone a ještě ty další věci, co byly před tím, o několik parseků... ale samozřejmě, ty mě vidíš rozesílat spam, hmm.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: kdo tvrdi, ze nikdy spam nerozesilal, rozesila jej dodnes... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Jistě, kdo jiný by si k nám dával weby, než doménoví spekulanti. Jo a ve volných chvílích se ještě živíme rozesíláním spamu. A taky prodáváme VPNky z Ruska do Evropy, aby mohli kremleboti být víc stealth.... jsme prostě úplně nebezpeční a zlí (ale naštěstí amatérští a děláme to špatně, ještě že tak)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a ještě ad k DNS: ano, některé tvoje názory na DNS jsou blízké mým, ale víš, bohužel o spoustě administrátorských záležitostí ve firmě rozhoduje opravdová komunita (kterou jsem tak zarytě ničil, patnáct let, resp. bránil jejímu vzniku). No ale i kdyby nešlo o _náš_ webhosting, tak prostě klienti si dělají jaksi co chtějí (z titulu, že jsou to klienti). A setrvání na IP adresách, na které jsou zvyklí, je pro ně nezřídka důležité.

    To, že si myslíš, že by to ONI měli dělat - já popravdě, když už si platíme vlastní adresy, si myslím to samé - ale ONI si to nemyslí a současně ONI nám platí, ne my jim. Teorie o "výchově zákazníků" jsou samozřejmě zajímavé, já je taky občas posloucám ("vychovaný zákazník" je zhruba to samé, jako opravdový člen komunity Dannyho a Ptaqa, který dostane natvrdo nefirewallovanou dynamicky přidělenou IPv6 adresu - a děj se vůle boží :-). Samozřejmě, ale nejlépe svoje zákazníky umí "vychovat" O2 a UPC - O2 se dokonce tak razantně prosazuje na poli IPv6, že naši klienti, co mají kabel přímo do routeru a statickou adresu, dostanou díky nějakému expertovi, který doma strčil všechny ethernety, co našel, do svého ADSL routeru, od O2 IPv6 autoconf směřující na dashboard s informací o nezaplacení :-) takže jak vidíš, jsem opravdu velkým milovníkem IPv6 obecně a jeho systému autokonfigurace adres zvláště :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: verim, treba domenovi spekulanti typu pepazdepa@email.cz
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo, ty sis VELKEJ znalec internetu, jen co je pravda. ne, to jsem si asi fakt nevšiml, že je teď vše u Masteru.

    no a co mám jako dělat? ten server neměl dlouhou dobu výpadky. vyhověli jsme řadě požadavků TO (technického odboru) Pirátů ohledně připojení vzdálené IP konzole, ohledně rebootů, ohledně přístupu k serveru když začal pípat, apod. (byl to takový trochu zkušební provoz).

    Ano, TO si trochu hraje. na druhou stranu - která strana vlastně má techniky, kteří opravdu umí nainstalovat server? Takže ten u nás mají na hraní a vývoj, ten v Masteru na provoz.

    Co se mojí firmy týče, jsem rád, že mi umožní ufinancovat projekty, jako bylo využití odpadního tepla serverovny (kterému se vysmíváš, ano... to nejde přehlédnout). Jsem ale menšinový společník, mohu trucovat a blokovat nějaké věci, ale prostě neprosadím si něco jen proto, že se domnívám, že je to správné. Věřím, že uzávěrka za rok 2017 zveřejněna bude, protože jsme výrazně zvýšili naše výdaje na účetnictví a vůbec na administravu, abychom si tyhle věci dali do pořádku.

    Víš co? je neuvěřitelné, kolik času věnuješ šťourání se v chybách druhých, ale jak málo všichni víme o tom, co vlastně děláš ty (a jak je to všechno úžasně neziskové a "doopravdy komunitní"). (Parašutismus je drahý koníček - takže předpokládám, že se mu taky věnuješ nějak neziskově či komunitně... jak jinak)

    Já mám prostě problém, že z jedné strany jsem dle Ufona "anarchistický komunista", prosazující ZP, a z tvé druhé strany navíc ještě sobý hnusec, navíc natolik amatérský, že naše firma se podle zřejmě celou dobu živila prodejem zaručeně patentních neviditelných steakových nožů a sad hrnců Horsta Fuchse důchodcům a působení v telekomunikacích byla jen rafinovaná zástěrka. (Inu... prostě jsem opravdu obtížně zaškatulkovatelná postava...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: by ses divil, kolik lidí si kdysi reglo domény přes freemaily :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: srsly? :D Me chodej notifikace i k domenam, co sam primo nevlastnim... Ze v tom mas sam bordel me ale neprekvapuje :-) Nehlede na to, ze hostingy poskytuji vesmes komplexni sluzby - DNS pocinaje, konfiguraci virtual-hostu konce a pak i ta zmena IP je dost trivialni vec. Ale chapu, ze az na takovy level profesionalizace jses zatim asi holt nepropracoval :-) Asi to bude tim, ze se moc vykecavas na internetech... :D
    XCHAOS: wiki je u Masteru taky, zeano :D Jako "znalec internetu" by sis mohl umet tyhle veci overit i sam... namisto strileni nejakych viditelne neoverenych domenek ;-)
    XCHAOS: a tak i jako soukroma firma mate povinnost jiste informace zverejnovat. A ano, je to priklad dalsi veci, na kterou vy proste serete... :D Takove to klasicke - znam svoje "prava"... ale na povinnosti kasleme :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no, tak jako majitel domen mam veskery kontaktni udaje a dodrzuji pravidla registratora, ze si je nevymejslim a neregistruju domeny pres nejaky freemaily.

    no normalne ja sem kdysi delal u jednoho takovyho poskytovatele na hotlajne a chlapik, kterej se staral (rozumej postavil) o celej system webiku, posty, dns zaznamu a dialap pripojenich mel napsanej informacni system, kde si do open source databaze ukladal vsechno co potrebuje vedet.

    //jako moc neverim na pohadky, ale je mozny, ze u malych sklepnich ISP jako ses ty se proste deje spousta veci bez toho, aniz by se udrzoval nejakej aktualni seznam v open source databazi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam