• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja bych rekl ze kazda strana ve svych radach nejakeho odbornika i na IT najde - to jen u Piratu mate se s tim okazale chlubit a tvarit se tak, jako ze jste jedini, co tomu rozumi... ne, fakt nejste jedini :D A ani - co do odbornosti - nejlepsi... jak vidno z tech provozovanych systemu :D
    Divim se, ze jako (nikoliv minoritni, mas jeden z nejvetsich podilu) spolecnik ucetnimi zaverkami, ktere musis kazdy rok spoluschvalovat... a nic ti prece nebrani ty zaverky vzit a na soud odnest... protoze i ty jsi osoba k tomu opravnena :-) Tve reci jsou jen dalsi vymluvy :D A reci o jakesi pseudokomunite... to ti uveri maximalne nekdo, kdo nema zadne poneti o povinnostech majitele firmy... :-) Ono az ti zatukaji na dvere nejaci ourednici, tak se ta tvoje reci o komunite zvysoka vykaslou a pripadne pochybeni oceni nalezitym flastrem taky primo vam :D Ze zodpovednosti se tak snadno nevyvliknes :)
    XCHAOS: boze, to jsou kecy... :D IP adresa neni zadnej dozivotni asset... zmena je proces maximalne na tydny (s nejakym soubehem) a uz v pravidlech od RIR je jasne dany, ze se zmenou IP za urcitych okolnosti pocitat proste musis - a pokud jste to lidem nerekli, tak ty pravidla vlastne sami porusujete... :) Jedno bys v politice zvladal dokonale - totiz vecne se na neco vymlouvat, proc to ci ono nejde... :D
    A jinak NAT neni zadny firewall... :-) Tebou stale opakovany blabol, ze NATem sve uzivatele vlastne chranis je ptakovina. Mas-li potrebu firewallovat sve klienty, tak to samozrejme muzes resit jak na IPv4, tak i na IPv6 - bez NATu. Na tech tvych linuxovych boxech to bude mit ve finale ponekud mensi rezii, kdyz tam zadny NAT nebude a jako bonus odpadnou problemy se specifickymi protokoly, ktere vyzaduji specialni conntrack moduly (ktere casto nejsou zrovna spolehlive fungujici)... a jinak ono takove UPC (a vubec hromada ISP po svete) prideluje IPv4 verejky snad "odjakziva" a kupodivu se zadna plosna pohroma taky cele roky nekonala - i kdyz tam nemaj ani ten firewall... :D Jestli si myslis, zes prispel bezpecnosti - tak ani omylem, dneska se ti bezne na nejaky C&C botnetu pripoji comp zevnitr zpoza NATu a ovladany je zvenci naprosto bez jakychkoliv obtizi :-) Cim nas hodlas postrasit dal...? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo, ty sis VELKEJ znalec internetu, jen co je pravda. ne, to jsem si asi fakt nevšiml, že je teď vše u Masteru.

    no a co mám jako dělat? ten server neměl dlouhou dobu výpadky. vyhověli jsme řadě požadavků TO (technického odboru) Pirátů ohledně připojení vzdálené IP konzole, ohledně rebootů, ohledně přístupu k serveru když začal pípat, apod. (byl to takový trochu zkušební provoz).

    Ano, TO si trochu hraje. na druhou stranu - která strana vlastně má techniky, kteří opravdu umí nainstalovat server? Takže ten u nás mají na hraní a vývoj, ten v Masteru na provoz.

    Co se mojí firmy týče, jsem rád, že mi umožní ufinancovat projekty, jako bylo využití odpadního tepla serverovny (kterému se vysmíváš, ano... to nejde přehlédnout). Jsem ale menšinový společník, mohu trucovat a blokovat nějaké věci, ale prostě neprosadím si něco jen proto, že se domnívám, že je to správné. Věřím, že uzávěrka za rok 2017 zveřejněna bude, protože jsme výrazně zvýšili naše výdaje na účetnictví a vůbec na administravu, abychom si tyhle věci dali do pořádku.

    Víš co? je neuvěřitelné, kolik času věnuješ šťourání se v chybách druhých, ale jak málo všichni víme o tom, co vlastně děláš ty (a jak je to všechno úžasně neziskové a "doopravdy komunitní"). (Parašutismus je drahý koníček - takže předpokládám, že se mu taky věnuješ nějak neziskově či komunitně... jak jinak)

    Já mám prostě problém, že z jedné strany jsem dle Ufona "anarchistický komunista", prosazující ZP, a z tvé druhé strany navíc ještě sobý hnusec, navíc natolik amatérský, že naše firma se podle zřejmě celou dobu živila prodejem zaručeně patentních neviditelných steakových nožů a sad hrnců Horsta Fuchse důchodcům a působení v telekomunikacích byla jen rafinovaná zástěrka. (Inu... prostě jsem opravdu obtížně zaškatulkovatelná postava...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: by ses divil, kolik lidí si kdysi reglo domény přes freemaily :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: srsly? :D Me chodej notifikace i k domenam, co sam primo nevlastnim... Ze v tom mas sam bordel me ale neprekvapuje :-) Nehlede na to, ze hostingy poskytuji vesmes komplexni sluzby - DNS pocinaje, konfiguraci virtual-hostu konce a pak i ta zmena IP je dost trivialni vec. Ale chapu, ze az na takovy level profesionalizace jses zatim asi holt nepropracoval :-) Asi to bude tim, ze se moc vykecavas na internetech... :D
    XCHAOS: wiki je u Masteru taky, zeano :D Jako "znalec internetu" by sis mohl umet tyhle veci overit i sam... namisto strileni nejakych viditelne neoverenych domenek ;-)
    XCHAOS: a tak i jako soukroma firma mate povinnost jiste informace zverejnovat. A ano, je to priklad dalsi veci, na kterou vy proste serete... :D Takove to klasicke - znam svoje "prava"... ale na povinnosti kasleme :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no, tak jako majitel domen mam veskery kontaktni udaje a dodrzuji pravidla registratora, ze si je nevymejslim a neregistruju domeny pres nejaky freemaily.

    no normalne ja sem kdysi delal u jednoho takovyho poskytovatele na hotlajne a chlapik, kterej se staral (rozumej postavil) o celej system webiku, posty, dns zaznamu a dialap pripojenich mel napsanej informacni system, kde si do open source databaze ukladal vsechno co potrebuje vedet.

    //jako moc neverim na pohadky, ale je mozny, ze u malych sklepnich ISP jako ses ty se proste deje spousta veci bez toho, aniz by se udrzoval nejakej aktualni seznam v open source databazi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: soudím podle našich klientů a ty další servery to budou mít podobně (ono to může být i tak, že doména byla registrována přes dnes už mrtvý freemail .. a nazdar...)

    prostě ty si myslíš, že Danny může libovolně dehonestovat nějakou firmu (což dělá už 15 let), protože jeho záměr s projektem CZFree.Net byl jiný a nezávislé firmičky se mu vůbec nehodí do krámu....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale prosímtě.. ale to chodí majitelům domén, co?

    každopádně, někteří klienti serverhousingu se zuby nehty přečíslovat nechtěl. To je realita - Danny o naší síti ví prd, stejně jako ty.

    Problém je, že klidně budete oba šířit FUD (až přímé lži) jen proto, že vám někdo konkrétního koho ty vůbec osobně neznáš (a Danny minimálně) nějak nepadl do oka s účastí na projektu Pirátské strany...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: drzim weby a domeny u active24 a nikdy se mi nestalo, ze by na my webiki zapomneli a nechteli platbu na dalsi obdobi...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ehm OLOL :D
    //podle sebe soudis jine?

    ty hostingy často po těch letech ani nevědí které všechny domény na ně míří a komu to patří...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jsme soukromá firma, kupodivu, takže můžeme podnikat v soukromí. kdybychom byli ČEZ, tak to je něco jiného :)

    ale ve skutečnosti.. to, že si klienti nechají stávající IPv4 adresy, pokud to je možné, je poměrně běžné. ty hostingy často po těch letech ani nevědí které všechny domény na ně míří a komu to patří...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevím, jeden čas u nás bylo všechno, později min. wiki. Piráti k nám dali 1U server s několika adresami a KVM virtualizací a ten tam běží (po několika reinstalacích). Co na tom TO provozuje, to v podstatě nevím... nějaké zálohy, nebo tak. Každopádně dva nezávislé servery mít chtějí.

    Každopádně klienty tam máme, i bez Pirátů, a tvoje snaha řešit, jestli mají nebo nemají IPv6 adresy je marná, protože nevíš, jaké domény tam mají (a my často taky ne :-). Někteří si IPv6 vyžádali, jiní ne. IPv6 využívají hlavně klienti naší přístupové sítě (desítky kousků)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: me obchodni tajemstvi nezajima, jsou informace zjistitelne dost snadno zcela verejne... :-) Pointa je nicmene v tom, ze jedina poradne fungujici IPv6 je to, co vam doda nekdo jiny... co mate "na svem" nefunguje, jak uz tu padlo... :-) Ze budete mit trasy pronajaty je jasny i malymu diteti - vy se zmuzete maximalne tak na prevesy po Brevnove a dost mozna i ty tam budou "nacerno", tedy zrizene po anarchisticku bez potrebnych razitek... :-)
    Samozrejme se muzes stale vymlouvat na zbytek firmy - ale to nic nemeni na faktu, ze jde take o tvoje manazerske selhani.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: obchodni tajemstvi je dobra vec, zvlaste jedna-li se o utajeni bordelu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: takže pronajatá lambda? :-)) Tady už se dostáváme k obchodním tajemstvím firmy, ale podívej... ne všichni klienti chtěli měnit adresy jen proto, že jsme jim je přestěhovali do Břevnova. A Dial nám rád poskytne, za co mu zaplatíme...

    Co se toho, že firemní weby jsou pořád na Dialích adresách... podívej, tohle je rozhodnutí příslušného oddělení ve firmě. Já sám bych to udělal jinak, ale asi podesátý ti opakuju, že nejsem výhradní majitel.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: "delali" - tak, ze poradne nefunguje dodnes ani na vasich firemnich webikach :D Realne funguje jen to, co ti doda Dial...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: z verejne overitelnych zdroju pravdu nemas... webiky i maily jsou na serverech u Masteru, piratske listy & shop je outsourcovany uplne mimo, DNS je u Cloudflare. Proste vsecko verejne exponovany radsi Pirati sverili jinym nez tomu tvemu uzasnemu pikodatacentru ve sklepe...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: chapu, je to jako s bitcoinem. dokud byl cool, tezil si ho, ale jakmile vstoupil do realnyho sveta velkyho byznysu, uz byl spatne :D
    //typicky oportunismus.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no... my jsme dělali IPv6 ještě, než to bylo cool :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nemusim nikomu nic tlacit shora, protoze lidi, se kterejma delam tak nejak tusi, ze ipv6 existuje a nema smysl ho ignorovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: u nás si překvapivě taky řeknou. Tvůj spolubojovník v debatě nejen, že má opačný názor na můj "anarchismus a komunismus" (podle něj sousedské sítě buduju jen kvůli svému prospěchu - to by se ti mohlo líbit, že :-) ale také má opačný názor, jestli si lidi mají o služby říct, nebo jestli jim mají být tlačeny shora (např. IPv6)

    DANYSEK: u nás mají jeden server taky... který bude primární a který záložní se rozhodne tak nějak na základě toho, že budou mít informace (např. admina překvapilo, že už dávno mají k dispozici gigabit a tak)

    (a taky si třeba dělají statistiky dostupnosti, rychlosti, apod.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: aha, protoze ja tomu nejak nerozumim v cem je problem. me si zakaznik rekl jaky sluzby chce mit na ipv4 a ipv6 rozhranich (webiki, posta a nejaky databaze) a nebyla zadna potiz. ale zase je fakt, ze nevim, co dela serverhouse s odpadnim teplem z tech serveru, coz by se mi u chaose asi nestalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam