• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty si se do té diskuze sám dobrovolně zapojil příspěvkem [ DANYSEK @ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ] kde si reagoval na mojí odpověď někomu jinému.

    budete se muset mezi sebou domluvit, chlapci, a nebo vést důsledně dva mimoběžné thready se mnou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je tva diskuze s nekym jinym... nevim proc tim reagujes na mne... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nevim co sem furt tahas toho ciziho Kalouska, kdyz je rec o tom vasem... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ale opilej Kalousek Pirátům někdy před 6 lety nebo kdy řekl na kameru, že jsou kokoti. Takže algoritmus dle VYHULENY_UFO

    1. Kalousek řekne Pirátům, že jsou kokoti
    2. ??????
    3. Profit, Piráti se omlouvají Kalouskovi.

    Jako přese všechny výhrady a kroucení hlavou, které mám k procesům uvnitř současné čerstvé úspěšné Pirátské strany je minimálně u tohoto bodu jasné, že je to omyl.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, podle Michalka je nejvetsim problemem nedostatecne zdaneni Rusaku... si nevyberes, zejo :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: výborně, řešením současné situace v ČR je..... (za zvuku víření bubnů, zvučným hlasem)

    Omluva panu Kalouskovi!!!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak v tom pripade byste se meli jit omluvit panu Kalouskovi prvnimu a zapojit se do normalniho fungovani demokratickych stran zastoupenych v parlamentu. Jako chapu, ze uz myslite na dalsi volby a volice, protoze kdo nic nedela nic nezkazi, ale clovece, v ty vasi kampani toho horak strasne nasliboval a ted, kde nic tu nic.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja si sve pratele s dovolenim i nadale budu vybirat sam a dle sveho uvazeni :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jasně.. nepřítel mého nepřítele je můj přítel, samozřejmě...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jaka svobodnejsi licence, proste autor dostane penize od lidi na dilo, a ti pak naoplatku neco dostanou. napriklad knizku s podpisem. ale s pravy si naklada autor sam a neexistuje nejaky volnejsi neco. proste budto si prava nechas a pak je mas podle zakona a nebo se jich vzdas. ona ani creative commons licence nerika nic o tom, ze se vzdavas prav.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ja ale fakt nemam potrebu se dohadovat s druhymi na nejakem spolecnem stanovisku ci postoji v tebou nadhozenem tematu. Proc bych proboha mel mit? At si kazdy obrazek udela sam :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: paradoxně ale, ve chvíli, kdy je dílo zaplaceno předem, se o svobodnější licenci s autorem daleko dříve vyjednává (samozřejmě, crowdfundeři mohou preferovat styl "ať k tomu nikdo kromě nás nemá přístup", ale pak dospějí k tomu, že autorem copyrighty by vlastně měli být oni a kruh se uzavře)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO:
    DANYSEK: hele, vy jste fakt expertim na všechno, už jste se mezi sebou dohodli, jestli jsem zlej "anarchista" a "komouš", nebo spíš hnusnej podnikavej sobec, kterými nikdy nezáleželo na opravdový komnuitě? :-)

    Can't be both. Ale "anarchokapitalista"nejspíš taky nejsem.. tak se nějak poraďte a zaujměte jednotné stanovisko (nejlépe do pošty)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Jinak crowdfunding mj. ale stoji na tom, ze mas neco vyhodneji (tedy levneji) za to, ze prispejes na tvorbu. To neni zadna charita, co se sklada na uvolnena dila...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a mas snad statistiku toho, kolik crowdfundovanych del bylo uvolneno k volnemu uziti? :-) Chci cisla, ne tvoje dojmy... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: spisovatel musel nejdriv neco napsat, aby mu nakladatel dal smlouvu, si jako myslis, ze prijdes do vydavatelstvi a reknes "dejte mi penize, ja vam napisu super scifi" ??? :D :D

    historek, jak spisovatel obchazel vydavatelstvi a nikdo mu nic nechtel vydat je plna prdel vody. i rowlingova s harry plotrem by mohla vypravet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: bavil jsem se spíš o filmové tvorbě.

    ale pro spisovatele bylo dřív běžné psát až když měl smlouvu s vydavatelem... dnes toto může obejít díky crowdfundingu. mění se prostě spousta věcí: i předchozí uspořádání světa bylo relativně dočasné a řada jeho aspektů nebyla starší než sto, stopadesát let.... pořád mi fascinuje to, že se někdo zasekne v tom, že nějaké momentální uspořádání společnosti a jednotlivých právních a smluvních vztahů v ní je definitivní a nadčasové a musí být hájeno za každou cenu.

    Vývoj dopředu bude zahrnovat crowdfunding - tedy sázku konzumenta díla na to, že bude vytvořeno, ještě předtím, než vytvořeno bude. Svou roli v tom můžou hrát i kryptoměny, svou roli můžou hrát i crowdsourcingy scénářů, hlasování fanoušků...

    Spíš, než na spoléhání, že pustíš něco mezi lidi, ale přístup k tomu dáš jen některým a budeš silou hlídat, aby ti, kdo přístup mají, ho nemohli nasdílet těm, kteří ho nemají, se budou víc uplatňovat jiné obchodní modely, to je prostě celé.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: michas jabka a hrusky. crofunding je o financovani a ne o pravech vysledneho dila.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tak většinou (ne vždy) je výsledkem crowdfundingu dílo, které lze i volně šířit. je to různé (volné šíření - třeba ne okamžité, ale po nějakém čase od vydání - obvykle převáží)

    copyrightové pirátství vzniklo v reakci, kdy majitelé autorských práv (typicky od hudby 60tých a 70tých let) nehodlali díla volně šířit ani desítky let po vydání, často ani po smrti původních autorů, apod. Byla to určitá reakce.

    další věc je, že ve světě korporacemi vlastněných autorských práv by snadno mohl zcela vymizet ekvivalent knihoven: v podstatě po většinu času trvání autorských práv sice fanoušci jednotlivách děl shraňovali originály, ale díky systému knihoven měla současně přístup k většině tvorby většina populace. Internet byl vždy myšlený jen jako pokračování principu knihovny jinými způsoby...

    Internet dnes slušně převzal roli novin a vůbec všech aktuálních médií, ale pořád ještě směřuje k tomu, aby se stal světovou knihovnou, na které budou dostupná i díla nějakým způsobem trvající v čase.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam