• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a mas snad statistiku toho, kolik crowdfundovanych del bylo uvolneno k volnemu uziti? :-) Chci cisla, ne tvoje dojmy... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: spisovatel musel nejdriv neco napsat, aby mu nakladatel dal smlouvu, si jako myslis, ze prijdes do vydavatelstvi a reknes "dejte mi penize, ja vam napisu super scifi" ??? :D :D

    historek, jak spisovatel obchazel vydavatelstvi a nikdo mu nic nechtel vydat je plna prdel vody. i rowlingova s harry plotrem by mohla vypravet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: bavil jsem se spíš o filmové tvorbě.

    ale pro spisovatele bylo dřív běžné psát až když měl smlouvu s vydavatelem... dnes toto může obejít díky crowdfundingu. mění se prostě spousta věcí: i předchozí uspořádání světa bylo relativně dočasné a řada jeho aspektů nebyla starší než sto, stopadesát let.... pořád mi fascinuje to, že se někdo zasekne v tom, že nějaké momentální uspořádání společnosti a jednotlivých právních a smluvních vztahů v ní je definitivní a nadčasové a musí být hájeno za každou cenu.

    Vývoj dopředu bude zahrnovat crowdfunding - tedy sázku konzumenta díla na to, že bude vytvořeno, ještě předtím, než vytvořeno bude. Svou roli v tom můžou hrát i kryptoměny, svou roli můžou hrát i crowdsourcingy scénářů, hlasování fanoušků...

    Spíš, než na spoléhání, že pustíš něco mezi lidi, ale přístup k tomu dáš jen některým a budeš silou hlídat, aby ti, kdo přístup mají, ho nemohli nasdílet těm, kteří ho nemají, se budou víc uplatňovat jiné obchodní modely, to je prostě celé.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: michas jabka a hrusky. crofunding je o financovani a ne o pravech vysledneho dila.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tak většinou (ne vždy) je výsledkem crowdfundingu dílo, které lze i volně šířit. je to různé (volné šíření - třeba ne okamžité, ale po nějakém čase od vydání - obvykle převáží)

    copyrightové pirátství vzniklo v reakci, kdy majitelé autorských práv (typicky od hudby 60tých a 70tých let) nehodlali díla volně šířit ani desítky let po vydání, často ani po smrti původních autorů, apod. Byla to určitá reakce.

    další věc je, že ve světě korporacemi vlastněných autorských práv by snadno mohl zcela vymizet ekvivalent knihoven: v podstatě po většinu času trvání autorských práv sice fanoušci jednotlivách děl shraňovali originály, ale díky systému knihoven měla současně přístup k většině tvorby většina populace. Internet byl vždy myšlený jen jako pokračování principu knihovny jinými způsoby...

    Internet dnes slušně převzal roli novin a vůbec všech aktuálních médií, ale pořád ještě směřuje k tomu, aby se stal světovou knihovnou, na které budou dostupná i díla nějakým způsobem trvající v čase.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: muzes prosim uvest seznam spisovatelu, kteri jsou soucasne v zamestnaneckem pomeru ke svemu vydavateli? :-) Ona ta realita je ponekud jina... Zase tu chrlis sve "dojmy" a nemas je prokazatelne nicim podlozene.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: myslim, ze uplne nechapes pojem nezavisly autor. nezavisly autor neznamena, ze vsechno da zdarma k svetu debilum, kteri nemaji na to, aby zaplatili aspon symbolickych 100kc za knizku. nezavisly znamena, ze je nezavisly na velkych vydavatelstvich (to by se melo aspon casti piratu libit) a ze si prava resi sam.
    spis to ukazuje na to, ze sam presne netusis na cem je postavena ekonomika. no si technik, ktery z hlavy pocita tepelny ztraty, laserove pohony a vykony slapacich solarnich panelu. takze omluva prijata.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no právě... nezávislí autoři se bez autorských práv stále častěji obejdou. daleko více bude na autorských právech záležet těm, kdo investovali peníze do autorů co by _zaměstnanců_.

    Jak jsem psal i v jiných klubech - jednoduše se blíží moment, kdy třeba Star Wars fan filmy se nakonec stanou divácky atraktivnějšími, než oficiální produkce frenčízy, která bude čím dál víc product-placement....

    Ale kolem čeho přesně bude postavená ekonomika, to se obecně předvídá těžko. Ale z řady náznaků (viz klub o NZP) to vypadá, že to bude čím dál míň o držení nějakého většího počtu lidí po delší dobu na pracovišti (spíš bych viděl ze své zkušenosti jako nejlíp honorovaný nějaký prime-time, ve kterém se nikomu dělat nechce - tohle je jistě zkušenost jak barmanů na parties, tak uberistů, apod.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: myslis, ze crowfunding ma vliv na autorsky prava? vec autorskych prav je vzdy na autorovi. takze kdyz se jich nevzda, zustanou mu :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jakoze nebudem cist, ale koukat na videjka? to uz se deje a dokonce nekteri jedinci si mysli, ze kdyz stahnou uz jednou ukradeny film, tak to neni kradez. proste podle logiky, ze kdyz koupim kradeny auto, neni to kradez a auto mi zustane.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (video je dlouhé a hlavně o cestování, ale na konci cestovatel mluví právě o crowdfundingu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: "jen" 70.36... nauc se pocitat... :D
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: takhle to právě nefunguje. Začíná doba, kdy nejhlasitější skupina křiklounů dostane 20 % a zbytek bude drobotina (hlasy se rozprostřou na více subjektů). Ti co nešli k volbám mají své důvody a je jim jedno kdo tam je. Jinými slovy, rozhoduje aktivní menšina.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: o lawful intercept jsi viditelne taky nikdy mnoho neslysel... :D Ono se to pak trolli celkem snadno, kdyz je internet plny dokladu o tvych neznalostech. A jen tak mimochodem - kdyz prijde OCTR i u nas, tak ti to "koukani" pod ruce bude tak akorat... prd platny.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: halo halo halo, celam na odpoved ohledne bitcoinu a ponziho? opust na chvili pocitani joulu vygenerovanych piratskymi lasery a odpovez :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: trolling by ti šel.. ale skutečné řešení anonymity nemáš (nemá ho nikdo - jediný řešením je šmírovat práci takových, jako jsi ty - tzn. síťových administrátorům - doslova se vám koukat pod ruce a hlídat, že ta data nikomu nepředáváte)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: staci pouzivat mozek ;-) chapu, ze to ti muze cinit obcas jiste obtize.... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nevidim problem. kartou lze platit i pres internet.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jakou kurva anonymitu, stat ma i nas informaci, ze bys musel znicit vsechny data a vratit nas zpet do praveku, kde bylo fakt jedno, jaky mas rodny cislo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: koukám, že pán je odborník :-)

    tak já taky před 15 lety potřebu anonymity na netu řešil tak, že jsem se ztratil v davu svých klientů. v průběhu času jsem si uvědomil, že je to naivní, a že anonymitu bude třeba ochránit politickou cestou...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nemusis... jen ze samotny transakce kartou fakt nepoznas, co sis koupil. A v prodeji luxusnich sperku se bouchacka prodana na kartu klidne ztrati...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam