VYHULENY_UFO: ve skutečnosti jsem z ekonomie složil bakalářskou zkoušku na VŠE (i když na Bc jsem nedosáhl kvůli jiným předmětům, včetně mj. práva). ZP si pamatuju ze Samuelsona (učebnice ekonomie), právě že je zmiňován jako nástroj, který by na rozdíl od minimální mzdy, regulace cen apod. nedeformoval volný trh.
Volný trh je zajímavá abstrakce, i když základní debata liberální levice s nějakými příčetnými konzervativci se týká toho, kdy je směna dobrovolná a kdy ne (rakouská ekonomická škola, tzn. libertariáni až tvoji "oblíbení" anarchokapitalisté, trochu, ovšem vycházejí spíš se schopnosti jedince nějak seřadit možnosti, které jsou mu k dispozici, od nejpřijatelnější po nejméně přijatelnou, což je taky zajímavý pohled, někdy trochu "Sofiina volba", ovšem)
Vlastně by mi zajímalo, jak id REDGUY dospěl k tomu, že nevím nic o fyzice a ty k tomu, že nevím nic o ekonomii. Zrovna od člověka, který skočil na špek Bitcoinu, to zní docela legračně :-)
Jediný obor, ve kterém bez mučení přiznám, že v něm zaostávám, je VŠ matematika. U pokročilejší VŠ-level analýzy i algebry se strašně ztrácím v terminologii (fakt se tu nebavíme o kupeckých počtech, které ti na většinu ekonomie stačí, i když i tam najdeš překvapivé finty... typu jak velká část ZP ve srovnání s jinými příjmy obyvatelstva by se okamžitě protočila zpět skrze DPH coby hlavní spotřební daň, apod.)