• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: dovolim si poznamenat, jen pro srovnani, ze pankaci kulisaci ted v divadle berou cca 21k hrubyho....

    skoro to vypada, ze xchaos dava svym zamestnancum jeste mensi almuznu, nez dostane clovek jako statni zamestnanec v nejnizsi tabulkovy sazbe.

    to uz chapu, proc ten clovek propaguje piratsky debilty jako nzp
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jojo, dle papiru mate 7 zamestnancu a vydaje na ne necely milion rocne... to vychazi na nejakych 12 tisic hrubyho mesicne pro kazdyho... a to je rec o firme v Praze. Solidne ty lidi dres z kuze, pane kapitalisto :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nevim z ceho dovozujes ten svuj FUD, ze mi nevonel spolek.... z toho, ze jeho predseda holt jen do vseho zvanil, nicemu poradne nerozumel, veci bastlil, nedelal je poradne... a nikdy nedokazal vyslat z luna spolku za sebe nekoho kompetentnejsiho? :-) Jo, mate spoustu veci spolecnych... metoda Ctrl-Cizi - Ctrl-Vlastni vam cizi nikdy nebyla :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no jo no, svarc system, aby nemusel za lidi odvadet statu cokoliv....

    me to moc hlava nebere, jsme skoro stejne stary, stali sme na stejny startovni care na zacatku devadesatek, ja nedolelal fel, ty zase ekonomku, oba dva sme sedeli ve stejny dobe na lianach a jinejch bbskach a preci je na pristup jinej.
    ale asi si nikdy nezazival tlak, aby ses musel uzivit, zaplatit najem, hypoteku na byt v praze... ja tomu nerozumim, oba dva sme lizli zlatej vek internetu, oba dva bysme meli byt btc milionari...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jako co kdo "chtěl" v tomhle případě nemůžeš vědět. Já chtěl aspoň normální fakturu, tzn. aby si udělali živnosťáky. To, že se domluvili, že si živnosťák udělá jen jeden z nich,to není nic, co bych "chtěl"....

    Na druhou stranu je nechci soudit, protože na rozdíl od řady jiných lidí v téhle zemi se aspoň snažili živit nějakou normální prací.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak kdyz davals zakladni minimum, tak co se divis.

    Jde o to, že tlak na tyhle optimalizace nevychází od podnikatelů. Vychází od pracovní síly, která samozřejmě zkoumá jakoukoliv fintu

    bla bla bla bla... proste si nechtel zamestnance poradne zaplatit a davat co nejmin statu

    jo, ja sem ve svym prvnim zamestnani taky makal za minimalni mzdu, protoze sem mel v CV naprosty hovno a nemohl sem si prilis vybirat. ale kdyz muj tehdejsi chlebodarce videl, ze nejsem pica, tak mi dal to co dostavali kolegove. a tak sem zacal brat svoji prvni vejplatu ve vysi fotrova platu, ktery mel po triceti letech ve skolstvi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: bla bla bla, víš prd. Ještě když jsem byl živnostník, chtěl jsem proplácet pouze faktury živnostníkům, aby platili na zdrav/soc aspoň nějaké základní minimum "slušného občana". Pochopitelně jsem čelil silnému "odborovému hnutí", které si vynutilo buď různé syndikáty (tedy fakturu dával jeden člověk a rozdával cash hejnu kolem sebe) a nebo různé prasárny typu DoPP. Prostě nechápali, proč "xChaos chce platit daně" a měli mě za debila.

    Když jsem někdy kolem roku 2004 donutil jednoho týpka, co pro mě lezl po střechách, aby se fakt zaměstnal, tak to vydrželo asi půl roku nebo jak dlouho. Pak se vzbouřil a natruc půl roku naopak bral podporu a zase makal na fakturu někoho jinýho. Ale co jsem měl dělat, když jsem prostě nikoho jinýho,kdo by si na ty šikmý nebezpečný a často 50 let neopravovaný střechy činžáků troufal vylézt? Teprve teď postupně nahrazujeme motanice, co tehdy vznikly, a v některých případech přes to pořád jedeme...

    Jde o to, že tlak na tyhle optimalizace nevychází od podnikatelů. Vychází od pracovní síly, která samozřejmě zkoumá jakoukoliv fintu, jak se vyhnout svému zdanění a odnést si aspoň o pár korun navíc. (proto v programu Pirátů je, že státní rozpočet do budoucna nebude možné stavět především na zdanění pracovní síly, jako dosud: a to mj. i proto, že s rostoucí kvalifikací pracovní síla přestává být blbá a poddajná...)

    Teď je to s.r.o. a já nejsem jednatel a velký vliv tam nemám a nebudu se k posledním 10 letům nijak vyjadřovat. Ale hodně se posunulo k normálu a máme normální řádné zaměstnance.

    Obecně základní princip, který by si každý, kdo se k hospodaření státu i firem chce vyjadřovat, je ten, že DPH na vstupu se pochopitelně odečítá pouze ze vstupů,které se nakupuje od plátců DPH.Pokud má firma cokoliv rámcově připomínajícího normální zaměstnance (tedy externisty na živnosťák nebo prostě zaměstnance), tak to jde vyplácet pouze z peněz, ze kterých to DPH odvedeno bylo (tedy nic z tohoto si člověk neodečte na vstupu).

    Z tohoto hlediska je možné mě vnímat pořád jako "pravicového" a "konzervativního", protože prostě odvést 21% předem jako DPH a dalších až asi 44% jako odvody ze mzdy, než může člověk, co fakt na něco sáhne, dostat čistou cash, to je prostě hrozný a neúnosný. Není divu, že pak stavební firmy zaměstnávají polo-načerno Ukrajince a tak.

    Ale zase na druhou stranu, abych jen kvůli tomu, že souhrnné daňové zatížení práce je třeba 50% místo 25% hned začal vymýšlet libertariánské, bitcoinistické, anarchokapitalistické nebo já nevím jakékoliv jiné nesmysly, to mi přijde přehnané. Prostě je potřeba osvěta, je potřeba lidem vysvětlovat, jak se věci mají, co jde, co nejde, co by bylo nelegální, co by naopak mělo být legální, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jak zaspal? já to dělal prakticky 20 let před nima :-) kromě toho jsem vzal výpravu Pirátů z Německa na jedno naše AP v Břevnově, asi před 10 lety, a docela čuměli :-) o pár let později mi už vykládali, že něco podobnýho dělají někde v Lipsku nebo Magdeburgu, nebo odkud ta východněmecká partička byla.

    To, že to u nás má charakter služby a ne jen nějaké dobrovolnické organizace, může mít samozřejmě ekonomické důvody. Obecně debata o tom, jak to dělat správně, byla zajímavá v roce 2002 a je zajímavá dodnes.

    S čím nesouhlasím, je to, že ty máš nějaký model, jak to dělat správně: fakticky sousedské sítě jsou dnes konglomerát obchodních modelů, s tím, že ty "spolky" jsou poměrně časté. Ale zajímavé je, že zrovna jeden spolek non-plus-ultra, který to dělal skutečně tak, jak by se to asi mělo dělat, tzn. Jablonka na Proseku, ti pokud vím nikdy moc nevoněl :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Mezitim v Nemecku... aneb jak xChaos (opet) zaspal dobu.. :)
    Freifunk: Das größte Bürgernetz Deutschlands | c't Magazin
    https://www.heise.de/ct/artikel/Freifunk-Das-groesste-Buergernetz-Deutschlands-4483759.html
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: mam tomu rozumet tak, ze xchaos podnika s co nejmensimi naklady? no to nebude jedinej, ale bojim se tehlech lidi tak za dvacet let, az nastane doba duchodu a voni zjistej, ze maj totalni minimum. to bude zradlo pro populisticky partaje, komunisty, fasisty ci piraty, kteri najedou volebni blaboly, ze bude lip... vis jak, zvysovani dani pracujicim, pravdepodobne znarodnovani a tak.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Papirove pracovat za almuznu a prachy vytahnout jinak. Vetsinu svych nakladu schovat do ucetnictvi firmy. Jo, takhle to v garazovkach bezne chodi :D Takhle jde klidne postavit celej rodinej barak... "na firmu".
    Spolkum vycitas, jak neplati dane a pritom ty sam aktivne vymejslis, jak neodvadet pokud mozno nic. Rozumim, spolky dane platit musi, xchaos nikoliv. Pokrytce ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: almužna i pro toho "parazita", ovšem. Tzn. jak se to liší od tvých oslavovaných spolků? našli způsob, jak platit menší daně a vyplatit si větší peníze :-) a pak se divíš, když říkám, že největší problém je zdanění lidské práce.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vim jak to funguje, o tom me fakt poucovat nemusis... ale vejplaty jsme tu u te vasi firmy pitvali, necelej milion na 7 vykazanejch lidi za rok... ehm... to jsou proste asi almuzny :-)
    Me nesere vubec nic ;-) Ja se mam skvele. A at si kazdej dela co chce a co ho bavi ;-) Zrovnatak nekoho holt bavi se trefovat do me, ja si z toho taky nic nedelam.... kdyz ho to bavi :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: odpočet je zanedbatelnej, víš jako to funguje. Když chceš lidem vyplatit vejplaty, můžeš právě jen z té části, ze které si DPH odvedl. a jako že spolky neplatí daně je nějaká výhoda? vzor pro ostatní?

    Proč by měl mít zájem investovat např. do zakopání optik nájemník, který ve čtvrti bydlí 2 roky?

    Jinak já žádný pořádný Pirát nejsem, byrokracie mi nebaví, a když se ukázalo, že je to o tomhletom šťourání v bahně české komunální politiky, tak jsem celkem rychle odpadl.

    Na druhou stranu.. jestli se mi v životě aspoň dílem daří dělat věci, které mi baví, tak co tě na tom tak sere, že se do mě musíš trefovat? Dokázat v životě dělat věci, co člověka baví, to se neodpouští, že?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, odvadis DPH v nehorazne vysi... o odpoctu v nakladech na vstupu ale nemluvis :-) Spolky vsecko nakupuji v koncovych cenach, vcetne dane... tak si ten svuj FUD o DPHcku vubec nech od cesty ;-) Ostatne dosud jsi tu ctenemu publiku nedokazal prozradit, jak by mohl spolek nakupovat bez te dane :)

    XCHAOS: vsak otevreny pristup k informacim Pirati razi, ne? Tak s cim mas ted problem...? :-) Zvlast kdyz je rec o informacich, ktere maji byt volne pristupne ze zakona. Ostatne, i Pirati casto trolli na zaklade ruzne vyziskanych informaci... postavili si na tom celou svou politickou karieru :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    errata [ XCHAOS @ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ] daňová přiznání (ne "bankovní přiznání")

    nemám čas, píšu to z práce a volají klienti :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    eh, errata: dilema - zamlženo (otázka - zamlžena).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (mj. taky je vtipné, jak tu někdo furt trolloval, jak nezveřejňujeme účetní uzávěrku... a najednou, když ji zveřejníme, tak plynuje přejde do trollování na jiné věci :-))

    Faktem je, že základní dilema, jestli tedy firmy mají patřit spotřebitelům (členům, družstevníkům, whatever), zaměstnancům (družstevníkům) nebo nějaké čistě "kapitalistické" struktuře (akcionářům a.s., společníkům s.r.o., majitelům..) zůstává zamlžena. Samozřejmě uživatel - spolumajitel sítě si více rozmyslí neustále při každém pětiminutovém výpadku vyhrožovat "výpovědí", protože tam vnímá ten aspekt, že až se to opraví, tak se mu zhodnotí "jeho síť", takže se víc vnímá jako tester, než jako čirý spotřebitel produktu....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (čímž chci říct - ano, ta čísla mohla +/- odpovídat někdy k nějakému prvnímu lednu, ale od té doby je samozřejmě hodně věcí jinak, mj. proto, že dluhy se obvykle splácej, že...)

    Takže se dostáváme k tomu, že tvůj "parazit", mj. v důsledku toho, že jako blbec odváděl min. 14 let DPH v nehorázné výši, nejdřív jako fyzická osoba a pak jako s.r.o., prostě mohl jít do banky a ukázat nějaká smysluplná bankovní přiznání a v bance řekli "jo, tohle vypadá jako podnikání, do toho jdem" (celá věc je ještě složitější, někdo se za tebe musí zaručit - prozradím, že žádnou nemovitostí jsme se nezaručili, takže opět - něco asi umíme dobře...)

    Protože tady už se dostáváme k tomu, že kdyby ses nemotal kolem Svobodných a kdyby UFO nebyl Bitcoinový blouznivec, tak byste možná tušili něco o tom, jak celá ta ekonomika funguje a že banky maj jistá kritéria, podle kterého ty "neexistující peníze", které v momentě poskytnutí dlouhodobého úvěru "vyrobí", skutečně uvolní... a že svět funguje díky tomu, že je nedají každému náhodnému vyhulenci, který náhodou půjde kolem.

    Jak to bude dál, to nevíme: ale jisté je, že prakticky není možné z těch členských příspěvků spolků zafincovat zakopání optik (i když vím, že praha12.net v tomhle ohledu předvádí divy, ale tam jde taky o to, že chodníky v Praze 12 nespravuje TSK ale městská část si to řeší sama apod.). Resp. je možné, že někde mimo Prahu se to povést může, v závislosti na tom, jak moc kooperativní máš obec, ale tak jak to děláme my, tedy standardní cestou, by bylo dost těžké si na to nějak našetřit a ještě během toho provozovat tu bezdrátovo-převěsovou síť, kterou v první řadě musíš nejdřív mít, abys měl ty klienty, ke kterým se podhrabáváš...

    Obecně co se mě týče, já bych se ani nebránil tomu, aby přístupové sítě budovalo a provozovalo město a pronajímalo je libovolným operátorům libovolné služby (tedy to, čemu se zuřivě bráněj provideři v USA a lobbují za zákony, které to městům výslovně zakazují). Takhle to dělá třeba s kolektorama, takže mi přijde jedno, jestli si pronajmu jen kus kolektoru (v Břevnově nejsou, opět naše nevýhoda proti sítím, které podnikaly jinde - Neuron, Fiber networks...)

    Podívej, sousedské sítě od začátku budovaly dva typy lidí: jednak ti, kteří nasdíleli svoje UPC deseti sousedům nebo kámošům, a věděli, že víc lidem moc nemůžou, aby jim na to provider nevlítnul, ale chtěli si taky hrát a sem tam dát nějakou anténu někam apod. A druhá skupina byla ti, kdo to vzali vážně a kdo chtěli, aby uživatelé jejich sítí nepotřebovali žádné druhé připojení jako zálohu - protože síť prostě bude fungovat a ufinancuje svoje vlastní opravy (nejen na dobrovolné bázi, apod.)

    Proč ta první skupina pořád zarytě nenávidí ty "druhé" sítě, je záhada. Situace je o to komplikovanější, že některá o.s./spolky (extrémním případem byla Dobřichovická síť, ta teda v CZFree nikdy ani nebyla, ale bylo to "občanské sdružení" asi deseti lidí, které mělo stovky uživatelů coby zákazníky :-) skutečně neziskovost pouze předstírala a šlo o seriózní podnikání (zatímco u nás dlouho šlo spíš o komunitu, předstírající podnikání :-)

    Faktem je, že všechny ty spolky se i teď pod tlakem současné vlády víc a víc připodobňují tomu, jak fungujeme my (min. si spolky zakládají servisní organizace jako s.r.o., apod.). Obecně sice chápu, že nějaká nová právní forma v podnikání je v tomhle ohledu asi na místě, protože proč by se zákazník neměl mít možnost automaticky stávat spolumajitelem subjektu, který mu poskytuje službu? Já sám jsem měl taky třeba jiné vize, u nás se to vždy víc reálně chovalo jako klasické výrobní družstvo (tedy vlastněné zaměstnanci, na rozdíl od družstva spotřebního), a právní forma (ať už fyzická osoba nebo s.r.o.) byla nakonec vždy jen vnější fasáda.

    Obecný problém toho skupinového vlastnictví (pokud ho nefinguješ jen na oko), že ti, kdo by do toho nejvíc kecali a nejhlasitěji křičeli, nejsou vždy ti praví. To je stejne jako se zakazniky: spousta firem, ktere si od nas plati SLA (ci "něco jako SLA"), proste firemní tarify, nakonec zachovavaji ledovy klid, kdyz resime vypadek ten samy den a jsou napomocni. A naopak uzivatele na nejnizsich tarifech pro domacnosti (tedy ekvivalent te sousedske site) jsou ochotni rvat, ze to "potrebuji k praci" (i kdyz jim vyslovne na zacatku k praci nabizime firemni tarify) a okamzite hrozit vypovedi, kdyz to nejede 5 minut.

    To, ze jsme budovali sit, ktera z naseho hlediska mela slouzit spis k zabave, a holt kdyz na chvili vypadne, tak si uzivatele meli najit zabavu jinou - a nakonec je z toho sit, na ktere sedi doma pulka ctvrti, co ma Home office nebo trvale pracuji z domova - to je ovsem uplne jina otazka, ale s tim nic nenadelam. Holt jsme to udelali kvalitneji, nez se cekali, a lidi si zvykli to pouzivat k praci... (coz souvisi s tim, ze sit schopna streamovat IPTV musi byt vetsinou jeste spolehlivejsi, nez bezna datova sit pouzivana k praci :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: pokud nepusti a hazi klacky pod nohy, rozhoduje stavebni urad... mas to tam napsany :) Normalni spravni rizeni, kde krome majitele objektu je mimo jine i pan z CTU, ktery vlastnikovi vcelku rychle vysvetli, ze taha za hodne kratkej konec provazu. Co myslis, ze dela CETIN a nebo i UPC, kdyz narazi na podobneho pitomce? Samozrejme, jde o krajni reseni - ale nikoliv nemozne. kdyz selze normalni dohoda.
    Zpristupnovani vedeni se tyka jen subjektu s vyznamnou trzni silou, nejde uplatnit proti komukoliv. viz § 84. Je vtipny, jak na jednu stranu prohlasis, ze nejsi pravnik... ale pak tu siris svoje dojmy, ktere prameni v podstate uz jen z toho, ze sis sam nikdy neprecetl jeden elementarni zakon, ktery se tveho podnikani tyka - a nebo nezaplatil nekomu, kdo ti fundovany vyklad poskytne.
    Ano, udaje o dluzich normalne najdes na internetu ;-) Bych cekal, ze ty coby internetovy expert si zvladnes informace dohledat... a nebudes prekvapeny velice, odkud to asi tak muzu mit :-) Bankovni pujcka az takovy problem neni - o ty trubky a dalsi prinejhorsim prijdes, zejo... z roviny "nechci prodat" spadnout do roviny "musim prodat" tak tezky neni :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam