DANYSEK: tak zrovna daň z nemovitosti je u nás mimochodem pozoruhodně nízká... no nic, to je trochu tabu téma. Ale přijde ti lepší řešení regulované nájmy jako v Berlíně? (Mimochodem, v New Yorku taky mají na byty nějaký hodně zvláštní systém regulací...)
Piráti skutečně tvrdí, že obec má právo vědět, kolik bytů je vlastně prázdných a kolik využívaných. Tohle je dobré vědět třeba jen kvůli plánování MHD a různých služeb a sítí.
Mimochodem, já třeba dělám do telekomunikací a my teda když investujeme do připojení domu, tak bychom SAKRA potřebovali vědět, v kolika bytech tam doopravdy někdo bydlí. Ne kdo tam bydlí, nebo dokonce lobovat za nějaké daně. Ale jednoduše když je nějaký barák zpoloviny prázdný, tak je blbost investovat do trubky s optikou, která by tam roky jen ležela.. nebo nedej bože dokonce do strukturky do všech bytů.
Jak vidíš, existují docela legitimní zájmy, proč může někdo chtít vědět kolik bytů je kde obývaných a kolik ne... tato informace přitom není sama o sobě osobním údajem nikoho, protože mě třeba vůbec nezajímá komu byt patří nebo nepatří. Zajímá mi jen pravděpodobnost, že si tam někdo koupí net. A stejně tak může podobnou zvědavost vykazovat celá řada jiných veřejných i soukromých institucí... ostatně i spekulanty jistě zajímá, kdy přesně realitní bublina praskne. Ne všichni chtějí hrát ruletu...