• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tady mám pro tebe inspirativní informaci od jednoho ze zakladatelů Internet:
    https://twitter.com/vgcerf/status/1019987651301081089
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, kdyby si tam místo PC zapojil elektrický radiátor, bylo by to OK a daňový poplatník by nebyl okraden. :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja mam se svym sefem vyreseno, navic mi fandi a ted se chlubi, ze ma i experta na blockchain a krypto. Pro nej jednoznacne plus...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, to jsem ani na chvíli nepoochyboval, že ty kradeš správně, zatímco ostatní kradou špatně :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja palil aspon elektriku svyho zamestnavatele ze soukromeho sektoru, ale rozhodne mi neprijde jako recese palit elektriku na ucet danovych poplatniku :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: no ale jako recese podle mě dobrý... i když Vymazal není úplně mezi Pirátskými poslanci můj favorit :-) (Aspoň na rozdíl od některých jiných poslanců vůbec tušil, co to kryptoměny jsou...)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: no když poslance nenapadne nic lepšího než si topit v poslaneckým bytě výpočtama na zcash
    :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: jj, třeba ti kdo předvedli schopnost v potu tváře těžit krytpoměny, to je jiný kafe než nějaký aktivisti :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: řeč je o aktivistech všeho druhu, kteří budou mít možná individuální pohledy na svět vyvinutější spíš než schopnost prácovat jako celek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: no, před "oportunisty" kdysi varovali i plnotuční původní komunisté :-) takže jak to vlastně je - "oportunismus" podnikatele, který využije obchodní příležitosti, je ok, zatímco "oportunismus" kariérního politika je vždy špatně?

    Fakticky, skutečné manévrovací pole tu pro vládu a státní úředníky, kteří postupují podle zákona, moc není. Samozřejmě, smyslem demokracie je postupná evoluce zákonů, ale to se během jednoho volebního období stíhá málokdy, takže setrvačnost systému je obrovská.

    Politické strany nevnímám úplně jako nějaké ideově skalně vymezené týmy, znepřátelené na život a na smrt - takto to chce prezentovat pouze krajní levice i pravice - ale vnímám je spíš jako jakési "příchutě", nebo možná sportovní týmy. Lze klást důraz na různá témata, samozřejmě, měnit priority, cílit na různé skupiny obyvatel a jejich zájmy. Ale demokratický právní stát je rozjetý vlak. Netvrdím na jednu stranu, že volby nemají být reálnou zpětnou vazbou a nemají jaksi měnit směřování, ale zase společnost žije v reálném čase a reaguje na situace, o kterých nejen volič, ale ani politice nebo odborníci nemohli mít v době voleb zcela jasnou představu (v současné éře pandemie, historicky různé přírodní katastrofy, války, apod.). Teda spíš než o ideovou čistotu politiků jde o to, jestli jsou to obecně kompetentní jedinci, kteří jsou schopni svěřené pravomoce i v nečekaných situacích využít nějak inteligentně... tedy to, že se seskupují podle nějaký ideových indicií má spíš garantovat, že soutěžící týmy se uvnitř nebudou hádat o úplné pitomosti.

    Jakmile ustoupíš od zcela libertariánské pozice, že státní úředník je zcela špatná profese, kterou vůbec nechceme, tak samozřejmě role politika, který má plnit nějakou řídící a dozorčí roli vůči těm úředníkům, začne být důležitá

    Každopádně, Piráti se třeba zaměřili na to, aby politik po volbách dělal něco aspoň rámcově odpovídajícího zásadám, které hlásal před volbami: je to naprosto minimální požadavek, který na demokracii je nutné mít, pokud to nemá být jen hromada prázdných frází, protože podle čeho si pak jinak má volič vybírat? Jen podle emocí? Nebo si házet kostkou?

    Řeči o tom, jak je "aktivismus" v protikladu s nějakou "seriozní politikou" byla klíčovou tezí Václava Klause. Ten v české politice propadl a na vzestupu jsou aktivisté všeho druhu a všech odstínů. A nezdá se, že by to veřejnost nějak zásadně neschvalovala...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: prostě rostoucí strana láká oportunisti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: podívej, ona ta mentalita "kdo nekrade, okrádá rodinu" v zemích na Západ od našich hranic není tak rozšířená. Ano, v jistém smyslu, když se kdokoliv specializuje, tak se už pak obor mění poměrně těžko :-) Obecně ale Bursík a Zelení, to je hodně jiná story, protože třeba zdejší strana Zelených neměla nikdy moc velké vazby na ekoaktivismus, nebo ne takové, aby v s tím měli úspěch. Měli krátké odbobí, kdy se SZ pokusil převzít ten šéf Hnutí Duha, ale v téhle éře do parlamentu nepronikli, naopak s Bursíkem to bylo trochu jinak, protože on k nim přešl z pozic, kdy naopak předtím vliiv měl a pak se různě jeho "zásluhy" dávali jako zodpovědnost Zeleným, apod.

    Obecně jsou čeští Zelení trochu pravý opak, toho, co je jim podsouváno: často nabralii lidi, kteří právě očekávali vývoj podobný v Německu - očekávali, že zelená politika bude u veřejnosti velmi populární a chtěli se na tom svézt - jenže nastal pravý opak a česká veřejnost se naopak nechala ochotně přesvědčit snahamii o naprostou démonizaci všeho souvisejícího se životním prostředím, takže ekologové skončili v jednom pytli s enviromentalisty, aktivisté s politickým křídlem, apod. a obecně je pěkný paradox, za co všechno můžou "Zelení" - i když byli ve vládě jen v jednom volebním období, během kterého toho fakt moc nestihli.... je to trochu extrémnější podoba toho, jak Babiš viní dnešní parlamentní opozici, že "může za mrtvé" (sic!), akorát veřejnost viní ze spousty věcí mimoparlamentní opozici, což je už úplný extrém.....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: twl kariéra aktivisty, to zní moc dobře :) to mi říkal fotr, že si budu moct vybrat mezi aktivismem a prací na velkých projektech jenom jednou,) protože pak už tě jako profláklej ksicht, co napráská kde-co, nikdo nechce a musíš šlapat vytyčenou brázdu. tihle lidi jistě cejtí svou příležitost stát se soušástí systému, proti kterýu bojovali. to skončí jako u zelenjch za bursíka
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, já jsem se tam byl sám podívat... ne, že bych tehdy měl stanovisko pro, nebo proti, ale prostě zajímalo mi, jestli tam dokážu proniknout na kole skrz celé (tehdy ještě) vojenské pásmo, místo abych se snažil prorazit ty dva kilometry od nebližší silnice, které byly hlídané. Tak jsem dal řeč s ředitelem Greeenpeace ČR, který byl značně překvapený z neohlášených neplánovaných "aktivistů" (ale zdůrazňuju, tehdy jsem byl spíš zvědavý a neutrální, zase bylo to před válkou v Gruzii, takže moje názory na Rusko v té době byly trochu méně kritické, než dneska...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tyvle, aktivisticka kariera, to zni, jako ucastnici protestu proti radaru v brdech... na tyhle aktivite ruska se svezlo nemalo piratu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: no řekl bych spíš pragmatici... často aktivisté, kteří na rozdíl ode mě něčeho fakt dosáhli. a profesionálové.

    Ono kvůli té původní bandě Michálka (který je pragmatik maximální), Profanta, Ferjenčíka apod. kteří vlastně celou kariéru od začátku Pirátů dělají jen politiku a jsou teď vidět ve Sněmovně, si myslí, že všichni Piráti jsou lautr to samé, ale to vůbec není pravda. Nově příchozí jsou aktivisté z různých oblastí, kteří předtím nebyli politicky organizovaní, ale často mají za sebou nějakou profesní či aktivistickou kariéru.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    VYHULENY_UFO: "nevyvážená informační kampaň předkládaná občanům."
    tak to se za těch 17 let fakt nezměnilo a je to problém čehokoliv v týhle zemi....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Ivan Bartoš: Hlasoval jsem proti vstupu do EU. Dnes jsem rád, že většina byla pro – Forum24
    https://www.forum24.cz/ivan-bartos-hlasoval-jsem-proti-vstupu-do-eu-dnes-jsem-rad-ze-vetsina-byla-pro/
    Jak jste hlasoval v referendu o vstupu do Evropské unie? Měnil byste dnes nějak své stanovisko?

    Dnes jsem rád, že většina lidí hlasovala pro vstup. Já jsem nicméně před sedmnácti lety, tj. v roce 2004, hlasoval proti. Tento postoj bych dnes změnil, protože pozdější vývoj ukázal, že členství v Unii přináší mnoho výhod, ať už v oblasti financí a výrazného zvýšení životní úrovně, tak i v silnějším diplomatickém zastoupení. Nezastupitelnou rolí se stala i ochrana spotřebitele či kroky v oblasti digitálního světa zejména směrem k řešení nakládání s daty, či koordinace v řadě společných aktivit v covid krizi v posledním roce. Tehdy mě negativně ovlivnila i nevyvážená informační kampaň předkládaná občanům.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: pruzkumny stoly jsou v podobnych pripadech bezne soucasti vysledneho dila.... a obvykle se kolem toho nedela takovej marketingovej humbuk typu primator producirujici se se zbijeckou :-) Kdyz u te saskarny byl, tak se on sam chvastal, jak se v roce 2027 svezeme. Uz ted ale vime, ze to nebude ani nahodou... jo ale chapu, jak jde o piratsky neuspech, tak je na vine vzdycky neco jineho!
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak jasne.. ale Spouste Piratu uz neni 17 :) I kdyz ano.. idealisti to jsou porad stejny no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam