DANYSEK: pointa je, že ty gripeny si platím i já, občan sekulární republiky a prostě si myslím, že by si církev měla uspořádat letecký den třeba za peníze, které získala v restitucích, nebo tak něco (stejně ovšem jako spousta jiných spolků)
Pokud padne ve válce někdo, kdo na život věčný nevěří, tak je to svým způsobem daleko větší a autentičtější oběť, než když je někdo zblbej.
Můj pradědeček sice bojoval ještě za Rakousko Uhersko a ne za republiku, ale byl volnomyšlenkář a když byl raněn, tak odmítl poslední pomazání, ve špitálu provozovaném nějakými jeptiškami. A přežil, náhodou. A je to dobrá připomínka, že ne každý, kdo v armádě položí život, je přesvědčen, že automaticky půjde do nebe, akorát když se trochu vyzpovídá, jak by to rád podal Duka. Věřících je u nás menší část populace a ne všichni se hlásí ke katolické víře.
Komunistům by si ten přelet taky neschválil, kdyby si ho objednali třeba na 1.máje. A to je taky správně.
Chápu, že máš rád letadýlka a padáky a já v podstatě taky. Ale chce to vybrat vhodné příležitosti, aby se s tím mohla jaksi identifikovat většina populace. V tomto případě, samozřejmě by mi zajímalo vyjádření třeba člena magistrátní koalice TOP09, kteří jsou jinak dost konzervativní a prokatoličtí, jestli by oni s tím Dukovým souhlasili nebo ne, třeba by Hřiba ukecali.
Chápeš, nemůžeš mít Mariánský sloup a Gripeny současně. Možná jedno, nebo druhý, ale oboje najednou už je moc.