KRAMERIUS: Komunismus není o společným vlastnictví, ale o třídním boji (který je ale věčný, to si Marx bohužel neuvědomil), jasně že to s demokracií nekoliduje - "všechny vlastníky výrobních prostředků včetně rodin zlikvidujeme" ale není něco, co je dobrý demokraticky odhlasovat.
Já jsem poslední kdo by byl nějakej fanatickej antikomunista - jsem přesvědčenej jak o tom, že se díky komoušům většina u nás opravdu měla líp než předtím - minimálně všichni pamětníci z rodiny to vždycky tvrdili, tak o tom, že opravdu hodně lidí se má po listopadu 89 hůř - víc než si přiznáváme. I chápu tu lákavost tý ideologie - na papíře to zní skvěle (když si teda odmyslím podobný "detaily", jako že chtěli pohřbít se starýma pořádkama třeba i nukleární rodinu a děti vychovávat v nějakých ústavech), základní problémy jsou ale to, že A) ta cena je za tu cestu k ideálu je neúnosně vysoká - represe jsou nevyhnutelný, bez toho beztřídní společnost nebude B) to hlavně vůbec nefunguje - vysněný komunismus nikdy nebude, lidi jsou lidi.
Jako než zase povraždit miliony lidí, jen proto že něco mají, tak to se osobně rád srovnám s tím, že to 1% má moc peněz (navíc když to tak stejně ve výsledku dopadne)