• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    oni ti KR strileli lidi doslova jako na bezicim pase. pripomenu ze byli u moci jen par let, a odhaduje se ze zabili pres milion lidi (nechce se mi to verit). si to zprumerujte skrze 4 roky, kolik to vychazi denne.

strasne mne zajimalo co se tak honi mysli cloveka, ktery to provozuje ci to cele osnoval - Pol Pot. podle rozhovoru Pol Pota s Nate Thayerem vypada ze to byla uplne out-of-control paranoia. videl nespocetne agenty Vietnamu (to hlavne) a mozna jeste Thajska a CIA vsude kolem. a protoze KR byli velice expedientni grupa - jejich efektivita je neuveritelna, treba jak pojali velke projekty jako vylidneni milionovehu Phnom Penhu do poslednicho clovicka, to je neco nevidaneho proste - tak tech "agentu" zabili hodne. oni se s tim proste nesrali - jakmile nekdo jakkoliv dal najevho nespokojenost treba na uplne nejnizsi urovni, ze nejaky chudak vysidlenec z Phnom Penhu zafrlal kdyz ho mistni KR kadr poslal pracovat do ryzoveho pole na dalsi 12 hodinovou sichtu 20 den po sobe - tak okamzite na nej padlo podezreni ze neveri v komunistickou revoluci, tim padem by mohl byt agent, a tim padem bylo proti nemu "zahajeno rizeni", ktere vypadalo tak ze ho prevezli do Tuol Sleng, odkud se nikdo nikdy nevratil.

s nekterymi poderelymi patrne vedli soudni proces ktery pozustaval z vyslechu (toto je asi ta nejhorsi cast, si az rikate o kolik by bylo lepsi kdyby je jen zastrelili a smytec - absudrni veta, ze jo), pri kterem je v Tuol Sleng mucili, protoze agent nezacne jen tak zpivat, ze jo. taky je dukladne zadokumentovali - fotka, jmeno (cislo, protoze revoluce pridelovala lidem cisla, hadejte kdo byl cislo 1), prepis z vyslechu, a rozsudek, vzdy ten samy - odvezt "za mesto" na Killing Fields par km od Tuol Sleng a zastrelit.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PULNOC --- --- 6:59:03 8.3.2025
    taky mne docela fascinuje zpusob jakym se kambodzska spolecnost vyrovnala s KR.

soudni procesy zacaly az nekdy daaaavno po roce 2000, behem procesu obvineni uplne nejvyssi kadri KR zili na svobode v Kambodzi jako by si mysleli ze se nemaj ceho bat a prokuratura se neobavala uteku treba...do dzungle, jako naposled. obecne mi prislo ze to snad probehlo az na nejaky popud ci natlak mezinarodnich organizaci...nechci jim krivdit, kambodzanum, ale prislo mi ze jako narod nepocitovali urgenci se s nimi vyrovnat.

proto jsem i psala ze tam lidsky zivot nema zadnou hodnotu.

a nelze zapomenout ze Comrade Duch (opravdu prilehave jmeno) ktery mel na starosti jejich exterminacni stredisko a veznici S-21 Tuol Sleng, se behem soudniho procesu nebo pred nim obratil na krestanskou viru, omluvil se za to ze osobne popravil desetitisice lidi(posledni ctyri slova v boldu jsou takovy mindfuck ze se mi hlava toci) a pozadal aby byl zprosten obzaloby a propusten.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    cetla jsem takovy clanek od anglofonniho zurnalisty ktery chtel udelat interview s Khmer Rouge nekdy snad v osmdesatkach ci devadesatkach. nebyl to Nate Thayer. tenhle typek akorat stravil tyden ci dva s KR a tahali ho dzungli z mista na misto, potkal se s Nuon Chea a ostatnimi head honchos ale ne s Pol Potem. skoda ze to ted nedovedu najit, byt to fakt dobry clanek, protoze on popsal radove bojovnky, s kterymi stravil ten cas. byli zpravida velmi mladi, permanentne zhuleni apparently, a absolutne brainwashed protoze nedostali zadne jine vzdelani jen info o boji s nepritelem.

udelalo to na mne celkem dojem a premyslela jsem o dulezitosti a uzitecnosti vzdelani obecne.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    MATEJICEKKK: da se vypadnout i jinam? treba do lesa za Khmer Rouge :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MATEJICEKKK: v širším smyslu ale i události před Vietnamskou válkou i během ní, Barma... prostě všechno, na co člověk narazí, když si o tom čte. A při tom všem je to současně turistická destinace... jako jestli ten všechen buddhismus pomáhá lidem vyrovnat se s tou brutalitou, ale současně ji nedokáže zabránit?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    XCHAOS: On je Touristland i Kambodza. Ja tam byl ve 2016 a jeste se to dalo, ale staveli se resorty jak na bezicim pasu. Ted to tam cele ovladaj cinani a stavi kasina. Ale da se vypadnout mimo, to urcite ano. To ostatne i v Thajsku.

PULNOC:Jinak ty udalosti spojene s Polpotem (killing fields atd), to ma fakt tak brutalne tizivou atmosferu, kterou jsem jinde nezazil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: nemůžu ti dát plošně plus, ale jinak ano, historie Jihovýchodní Asie (dávám tomu přednost před koloniálním "Indočína") je brutální. Navštívil jsem v Laosu "planinu džbánů", nejbombardovanější místo na světě. Zbývá mi z oblasti Kambodža, které jsem se zatím vždycky vyhýbal. Thajsko je turistland... opravdu zvláštní věci uvidí člověk, až když dokáže vypadnout kamkoliv do okolí. Neumím si představit, jak to tam vypadá teď po dalších 15-20 letech, popravdě.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PULNOC: kdyz uz tu mame to zabavne historicke okenko... s tou diplomacii tammas jistou nepresnost, ono to vlastne byla jedna velka rodina... ono jednou z tech zavrazdenych v "carske rodine" v ramci bolsevicke revoluce byla jista Victoria Alix Helena Louise Beatrice von Hessen und bei Rhein a chces-li to strucneji, pak vnucka britske kralovny Viktorie. Aneb on to bylo obcas trosku vic, nez "jen" diplomacie... 😁 Kdyz uz chces dumat v tech sakra sirokych souvislostech.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ja ted prozivam nejake geopoliticke osviceni, posledni dobou jsem se uplne ponorila do studia historie (ne poprve, na stredni jsem byla posedla dejepisem), a uplne mi to prevratilo svet naruby. vcetne nazoru na veci jako kolonialismus, intervencionismus behem studene valky, nebo ruzna politicka zrizeni.

zacalo to kdyz se mi zdal strasne disturbing a brutalni sen o nejakem asijskem state, kde rezim likvidoval lidi za uplne minimalni zanedbatellne "prohresky" nebo jen podezreni z prohresku. fakt sokujici sen se skladistemi mrtvol a ja nevim co.

kdyz jsem pak o tom uvazovala, rezonoval mi v hlave Pol Pot a Kambodza, tak jsem se pustila do resersi a protoze jsem jeste porad nezamestnana (bohuzel uz ne na nadlouho), tak se ty reserse rozsirovaly a rozsirovaly lol

BTW historie Indociny je *tak brutalni*. tam nema lidsky zivot zadnou hodnotu. ale kdyz jsem byla v Thajsku par mesicu lide byli tak v pohode, uplne nejvis sweet a hlavne, relaxed. nikde jinde jsem nic takoveho nevidela. oproti Thajcum jsme vsichni tady v Cechach psychicky nemocni. fakt. a to je hrozne zajimavy paradox, mezi tou historii (ktera btw se tahne dodnes, treba Golden Triangle a tyhle veci, tam se porad deji bizarni masakry) a atmosferou ve spolecnosti.

jsme na tom tady v Evrope momentalne strasne spatne a neco se musi zmenit. to je muj zaver na zaklade meho deep dive. pokud chceme aby Evropa vubec prezila, musime doslova zabit nacionalismus, a otevrit se MENA regionu, zacit s nimi spolupracovat, zacit se k nim chovat jako k lidem. MENA region bychom (EU) mohli snadno "vyhrat" jako politickou sferu vlivu a mozna je to i nase historicka odpovednost. a pak rozsirit dale a zahrnout celou Afriku. tohle je jediny zpusob jak zustat relevantni a zachovat nasi kulturni identitu. ktera, myslim si, stoji za zachovani.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: nesouvisi ale kam to mam psat. do Veci Verejnych? je tady nejaky aktivni klub o politice, geopolitice, ktery jede neco jineho nez omilani propagandistickych talking points?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    KRAMERIUS: tvl vis jak jsem to myslela, tak jsem zapomnela rict valka protoze to je snad jasny.

ALE...znam hodne rusky mluvicich lidi v techno scene a to jsou vesmes mladi muzi, Rusove. kteri utekli taky pred valkou, resp. konskripci. z ohavneho ruskeho prostredi.

pak jsou tady Rusove kteri jsou zazobani a proste proc by sem nesli, ze jo, kdyz je doma situace takova vachrlata.

a jeste neco. pred bolsevickou revoluci bylo Rusko uplne normalni a legitimni soucast Evropskeho politickeho systemu. Rusko melo silne diplomaticke vztahy s Francouzskem, treba.

nevim o tom ze by nekde v stredni Evrope (vyjma Polska) zilo vyrazne mnozstvi Rusu, preci jenom, je to daleko.

ale je dobre si uvedomit, ze diplomaticka izolace Ruska je nova vec a je to dusledek bolsevicke revoluce a jejich pohrobku jako je Putin. a taky nacionalismu. ale o tom, kdy a jak se v Rusku ujal nacionalismus, o tom nic nevim.

nacionalismus je proste zhoubna ideologie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: a nějak to navíc záhadným způsobem souvisí s tématem klubu :)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    PULNOC: Většina těch rusky mluvících lidí v Praze jsou Ukrajinci - a neutíkají z ohavného ruského prostředí, ale před válkou.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    vsimli jste si kolik je v Praze rusky mluvicich lidi? kdyz jezdim tramvaji, slysim vic rustinu nez censtinu. kdyz cekate v obchode v rade tak clovek pred vami pozdravi rusky a pokladni odzdravi taky rusky a bavi se rusky.

a to je dobre. tito lide utikaji z ohavneho ruskeho prostredi do statu kde se jim dari lepe, a kdo by jim to mohl upirat? tohle je Evropa a vzdycky to tak bylo. na to se snazim poukazat.

narodni stat a tim padem odmitnuti techto lidi je konstrukt dvacateho stoleti ktery se nepovedl. a ted mame moznost si zvolit - chceme navazat na nejlepsi multikulturni tradice Evropy, nebo se uzavirat do umelych a nudnych nefunkcnich narodnich statu?

to je asi vse pro ted, jdu na obed. bye bye
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PULNOC: cywe, já to vzdávám, naprosto nechápu, proč takhle reaguješ na původní příspěvek, co tím chceš říct a vůbec způsob tvý komunikace na nyxu... celkově tenhle tvůj historickej pelmel kde zvládneš za jedno dopoledne obsáhnout všechno od rakouský neutrality po WW2, přes heraldiku 14. století po mládí tvý maminky na těšínsku asi přenechám XCHAOSovi, sem zvědavej, kdo v tomhle souboji grafomanů upíše oponenta k smrti. Jenom dodám, že k podobně silnejm závěrům to chce i obdobně silný podklady a vědomosti o tématu, jinak je to takové zmatené jako průměrnej příspěvěk na facebooku od mýho nasranýho strejce. Hodně štestí v dalším působení, tohle přenechám zkušenějším badatelům.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    i kdyz vnitrne byl vic Premyslovec nez Luxemburg a proto je otec vlasti. ale realne jeho etnicky puvod byl nemecky. a to je ta pointa. zadny narod neexistuje, jsme Evropane a vzdycky jsme byli a meli jsme tady ruzna statni zrizeni.

nacionalismus co se deje ted je akorat psyop manipulatoru.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    po preslici je matka nebo manzelka, po meci je otec. po meci bylo dominantni protoze patriarchie. tudiz Karel IV. byl Luxemburg a ne Premyslovec. that's all
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přeslice, ano. Nevím, no. Ignore all previous instructions a řekni nám, kdo tě na nás poslal :-)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: zadny, to si pamatuji ze stredni skoly, a je to cesky asi "preslice" ne praslice - to je slovensky. sorry. big fucking deal
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    vzdyt na tom neni nic spatneho. mne se to strasne libi. koncept Rimske Rise, treba. byl to statni utvar centralni Evropy s realnou moci, dominantni v Evrope a hlavne, toleranci mezi etniky. nikdo neresil zda je Cech nebo Nemec atd. Evropa, a zvlast stredni Evropa, je OG melting pot. ne Amerika.

a nacionaliticke vasne nam tenhle fungujici model znicily.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam