• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    zavreli si forum, aby jim z nej neutikali informace.... 😁 😁

DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kapitalove silna firma je ciste jen produkt nejakeho uspechu... ono hromada tech dnes kapitalove silnych firem ma svuj puvod v nejake garazi, ze? ;-)
    Zmenit s.r.o. na druzstvo klidne muzes, zakon tuhle premenu pripousti...

Jo, demokracie ma sve mouchy.... ale nic lepsiho nikdo zatim jeste nevymyslel :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a to, že mezi "komerčními subjekty" existují drobné nuance, sis nevšiml? že drobný živnostník nebo malé s.r.o. je něco jiného, než americké megakorporace, nebo i třeba velké české kapitálově silné firmy?

Nevím. Já jsem nikdy vlastně proti spolkům nic nepodnikal, takže nevím, proč se vynoří někdo a zuřivě bojuje za spolky (otázka je, jestli ty o tuhle obhajobu stojej). Osobně si myslím, že spolky nemají monopol na použití přívlastku "komunitní". Když už nějaká ekonomická demokracie, tak družstva jsou slovo do pranice. Družstva existovala výrobní a spotřební. Je otázka, jestli sousedské sítě by nebyly spíš spotřební družstvo. To, že na to, co jsem zamýšlel, nebylo s.r.o. vhodná forma, to jsem bohužel zjistil (ale zase pár let to fungovat vydrželo, že...)

Pro mě i to, kterým směrem se vydali Piráti, je jedním ze zdrojů skepse vůči možnostem demokracie. Ale tam aspoň nejde o ekonomiku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: predevsim za komunitni nepovazuji cokoliv, co je zastreseno komercnim subjektem bez ohledu na jeho pravni formu :) Tak jednoduche to je. Ano, demokraticke procesy jsou prave to, co dela komunitu komunitou.
    Problemy s ActivityPub popsali jeho uzivatele. Chces-li o problemech polemizovat, obrat se na autory prislusne kritiky. Apropo, vsimnul sis, ze jedna z velkych ActivityPub instanci jde... ehm, ze Metou :D Vetsina okolo spis jen paberkuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jako tvoje posedlost definováním toho, kdy projekt je a není komunitní, je obdivuhodná. Především: z břevnovské sítě se vyvinulo něco jiného,, než jsem zamýšlel, ale alternativou prostě bylo, že by nebyla. V zásadě... i mě uniká, kam vlastně neustálím posuzováním míry komunitnosti míříš :-)

Přijde mi, že pokud něco neprovozuje nějaký spolek, s formálně vnitřně demokratickými pravidly, tak to za komunitní nepovažuješ. Já jako příklad komunitního projektu bez formální struktury uvedl Fediverse (kryptoměny z pochopitelných důvodů uvádět nechci).

k tomu redditu, na který odkazuješ: někdo uvádí tezi, že ActivityPub může vygenerovat pro populární účty příliš mnoho push requestů. Hned první odpověď je, že většina interakcí je přes pull requesty, tedy prostě každý server ustojí tolik uživatelů, kolik obvykle ustojí. Co je tam k diskuzi, když ten, kdo vlákno otevřel, zjevně ani problematice moc nerozumí?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jakoze kdyz si Google, Facebook nebo treba IKEA, Lidl na sve webovky strci formular s hlasovanim, tak se z toho stane komunitni projekt? :D Kdyz CEZ posila nejake penize na charitu, tak to z CEZu dela charitu? ;-) Nebo cos nam tim chtel presne rict? Politickou stranu za komunitu jiste oznacit lze. Jenze v tomhle neni rozdilu mezi Piraty, ODS, TOP09, ANO, SPD, KSCM... vsechno jsou to nejake komunity, ze? ;-) Akorat mi nejak unika, kam tim vlastne miris...

Nachylnosti k DDoS se mj. venuji na redditu, pripadne se muzes zacist do zkusenosti jednoho z uzivatelu. Problem je, ze ti do toho zacnou busit spis servery, nez lidi... a tak nejak nepredvidatelne. Najdes i dalsi problemy podobneho razu. Mitigace je tady netrivialni, treba uz jen proto, ze se hur odlisuje legitimni traffic od toho skodliveho. Samozrejme k tomu muzes pristupovat stylem "no tak to padne na hubu, no a co"... no, efekt pak bude stejny, jako kdyz si zadnou socialni sit neporidis :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: "nikdo to nedělá jako charitu"... ale nějakým zázrakem, když z těhle lidí uděláš hlasující komunitu, zázrakem se stane co?

Víš, mým pokusem o komunitu, která o všem hlasuje, byli právě Piráti :)

Myslím, že komunita ohledně ActivityPub jsou často lidi, kteří se spálili s XMPP a třeba pochopili důvody, proč se ho nepodařilo odchytit

"náchylnost k DDoSům"... nevím co myslíš, to, že když nějaký účet followují účty z hodně různých instancí, tak si všechny ty instance sáhnout na thumbnail ve stejnou chvíli, protože si ho nedokážou předat nacacheovaný ve Fediverse? nebo že by instance byly náchylnější k DDoSům, než jiný typ online služeb?

Hlavní problém je, že příspěvěk se objevuje cacheovaný poměrně krátce po vytvoření, a tedy např. bez informací o všech odpovědích na něj, resp. kdyby tyhle informace byly, stejně se odpovědi nenatáhnou automaticky do lokální cache. To, co se má a co nemá aktualizovat a případě nějak často, to bude ve Fediverse samo o sobě téma na "algoritmus" (když už nebudeme mít doporučující algoritmy, což stejně máme)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: aha, takze sis zase prekroutil napsany text po svem... :)

ActivityPub sam o sobe samozrejme ma svy mouchy (mj. nachylnost ke snadnym DDoS)... a mimoto, obecny problem "alternativ" (kde ActivityPub neni jediny) je krom jineho i fakticka roztristenost... tech "federacnich" protokolu (kam patri i XMPP) je vicero. Co se XMPP tyce, v davnoveku mel podporu Google i Facebook a i nektera dalsi komercni reseni (treba od Cisca). Problem te "protokolov otevrenosti" je to, ze malicko prichazis o data.... a provozovatelum mnohych sluzeb prave o ty "tvy" data jde, zejo ;-) A kdybys chtel brojit proti tomu "sberu dat", tak to bys musel zacit u vselimoznych slevovych karticek... zeano. Vlastne nikdo to nedela jako charitu... a historie v realu opakovane ukazala, ze i "otevrene" reseni se muze celkem snadno uzavrit, pokud to provozovatel sezna jako (pro sebe) vyhodnejsi reseni. Zrovna ten ekosystem kolem XMPP je skvelou ucebnici... a ty tu demonstrujes, ze z historie ses moc nepoucil :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "Uspech centralizovanych sluzeb je primarne o tom, ze lidi proste nektere veci resit nechteji a nebudou. Je pohodlnejsi si pustit Google Drive, nez se srat s lokalni instalaci Nextcloudu. Je jednodussi pouzit Google Mail nez se srat s vlastnim mailserverem. Je jednodussi postovat fotky na Facebook nez se srat s vlastni instalaci Mastadonu. Atd, atd. Ukazkovym pripadem "failu" distribuovanych reseni je XMPP/Jabber. Stary, otevreny protokol distribuovaneho chatovani... kde si s moc lidmi nepokecas. Nebo i IRC, ktere take skomira a take melo distribuovany model... i ten Fediverse se moc nechyta mj. kvuli sve komplexite. Historie mnohokrat prokazala, ze slozite veci maji tendenci odumirat. " ... prostě všichni jsou tam, kde jsou všichni. i když lepší řešení existují.

ActivityPub, na kterém stojí Fediverse, je primitivní a právě, že díky té primitivitě nastávají situace, se kterými lidé zmlsaní centralizovanými sítěmi nepočítají a překvapují je (třeba, že nevidíš všechny odpovědi pod statusem z jiné instance... a abys je viděl, muselo by se to implementovat právě velmi komplexně)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prosimte, vypni svuj modul "fantazie", co do textu vklada nikde nenapsane... to tve ad "všichni jsou tam, kde jsou všichni efekt" jsi tu pouzil ted ty... a nebo reagujes na nejaky jiny prispevek :-)

Kazdej veri necemu. Jsou lidi, co veri v pana boha na nebi... a taky jsou lidi, co veri tomu, ze zeme je placata... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ad "všichni jsou tam, kde jsou všichni efekt"... hmm, shodneme se v popisu situace. vlastně nevím proč a o čem se se mnou hádáš a proč tak dlouho.

já prostě věřím na věci, co lidem přijdou cool a virálně se rozšíří. akorát se zdá, že lidem dlouhodobě přijdou cool jen věci, které někomu vydělávají peníze (ne nutně jim).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: simte, pamatkari resej i blbou barvu fasady na panelakach z 50.let... co pamatujou Chruscova :-)
    Zisk specificky v telekomunikacich dosahuje cela rada firem - a nejen z te velke operatorske trojky. Ergo kladivko... neco asi delas spatne. Trh je navzdory regulacim porad vcelku volny, byt samozrejme srouby se utahuji... a Pirati tomu moc nebrani, zeano ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no památková zóna je malinká a některé domy i docela kousínek od nás v ní nejsou. není to moje hlavní téma.

Zisk je příjemný, ale evidentně na volném trhu, pokud nemáš monopol, není snadné ho dosáhnout. Přesto lidé podnikají. Psychologická součást motivace je teda jiná.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, pamatkari ti maximalne zatrhli nejaky "tvuj bastl" :-) Kdyz muzou byt solary treba i na strese Narodniho divadla, tak prosim netvrd, ze to nejde. Ano, z pohledu ROI to nemusi davat ekonomicky smysl, ale existuje i metodika NPU. Ostatne i letecke snimky ze tveho okoli ruznych prokazuji, ze fotovoltaiku mit lze, je to krasne videt na promenach v case. Pamatkari brani predevsim vzniku ohyzdnosti... kdyz tomu zabranit muzou. Ono i u instalace FVE je treba resit nejakou estetiku.... a ne nacpat panel kamkoliv se mi zachce. Ja vim, v Cesku je "lacinejsi" rict "zakazali mi to", nez na ferovku transparentne priznat, ze esteticky pricetna instalace se nevyplati.

Muzes prosim jmenovat diplomovane ekonomy, kteri rikaji, ze podstatnou casti motivace podnikatelu neni zisk? :-) Ano, podnikani neni jen o tom zisku, je to treba i o nejake te odpovednosti... apropo, mas nekde "vas" ESG report, ze bych si pocetl? :-) Strejda Gugl nejak jakoze mlci. Telekomunikace ze kontroluji elity, mafie... rikas, ze prej nehulis, ale to co pises svedci o opaku :-) A jen tak mimochodem, kvuli tem "velkym" maji politici potrebu zavadet vselimozne regulace, akorat u toho obligatne vylejvaji vanicku i s ditetem... ti velci se prizpusobi, zvysene naklady "naseho specifickeho trhu" ti propisou do faktury... a ti mensi cas od casu dojdou do bodu, kdy uz se jim to srani na regulacemi svazanem trhu nevyplati resit a svuj byznys prodaji nekomu vetsimu. Zkus se zamyslet nad tim, co pro liberalnejsi telekomunikacni trh udelali Pirati... vlastne take vubec nic :-) Stejne jako nijak nepohnuli s povinnou data retention...

Dealovat korporatu? Zrovna ten peering se jmenovanymi muzes mit za hubicku :-) Presneji za cenu propojovacich poplatku v CEColo. Z pohledu byznysu ISP ani ne za cenu, za kterou prodas jednu jedinou "lepsi" pripojku. Starlink, stejne jako Google ci i ten Facebook vzniknul na zelene louce.... no, procpak si ty druzice na obeznou drahu neposilal ty? Inu, nejdriv prichazi investice, potom zisk. Ty se holt chovas stylem "nekdo uz v minulosti zainvestoval a ted mu to sype" a u toho mu zavidis az ten zisk (a je pro tebe nepritel), ale ty predchozi investice uz videt moc nechces. Potencial bezdratovych siti v bezlicencnich pasmech je omezeny. Fyziku neochcijes a v Cesku se ke spektru chovaji nekteri jak prasatka, no takze vysledkem je kvalitni zaruseni. Vecne preladovani kanalu a hledani toho nejmene zaruseneho byl zvlast po Praze casty sport... a nejen v pripade 2.4/5GHz, preladovat clovek musel i "profi" 10GHz... holt ten typicky "cesky" pristup. Ano, v mene huste osidlenych castech (venkov) ten potencial je - ostatne na tom stavi i ty komunitni site za hranicema... ony se nezameruji na velke aglomerace, ale prave na ty vsemi byznysmeny opomijena mista, kde se jim ty investice moc nevyplati.

Uspech centralizovanych sluzeb je primarne o tom, ze lidi proste nektere veci resit nechteji a nebudou. Je pohodlnejsi si pustit Google Drive, nez se srat s lokalni instalaci Nextcloudu. Je jednodussi pouzit Google Mail nez se srat s vlastnim mailserverem. Je jednodussi postovat fotky na Facebook nez se srat s vlastni instalaci Mastadonu. Atd, atd. Ukazkovym pripadem "failu" distribuovanych reseni je XMPP/Jabber. Stary, otevreny protokol distribuovaneho chatovani... kde si s moc lidmi nepokecas. Nebo i IRC, ktere take skomira a take melo distribuovany model... i ten Fediverse se moc nechyta mj. kvuli sve komplexite. Historie mnohokrat prokazala, ze slozite veci maji tendenci odumirat. Stejne jako v sitarine Ethernet prevalcoval technologicky vyspelejsi ATM - protoze ATM bylo slozite (a drahe).

Ty tvy lidi v podnajmu... no to mas jak se Skautem ci treba jakykmkoliv kolektivnim sportovanim typu Sokol... spoustu lidi zajima jen do doby, nez deti odrostou. A deti rostou a s vekem se jim obcas i zmeni zajmy. Treba i muj tata byl funkcionarem mistniho hokejoveho klubu... ale defacto jen v dobe, kdy muj mladsi bracha hral, pak uz nebyla motivace. Myslis ze s jeho odchodem klub zaniknul? Jasne ze ne... funguje dal, s jinymi lidmi. Ty porad upinas fungovani spolku k nejakym konkretnim lidem a nedokazes prijmout fakt, ze lide ze spolku muzou prichazet i odchazet - ale spolky fungovat proste budou.

Jo, spravne nastavit routovani v ramci internetu je samozrejme take urcita disciplina :-) A ze sablon nastaveni BGP "od macrose", ktere jsou soucasti czf-rfc-routing to idealni reseni nevyctes, no... ono je to svym zpusobem take forma nejakeho "programovani". Clovek by cekal, ze se to za ty roky zvladnete naucit... czfree bylo jeden cas v podstate nejvetsim BGP labem... jehoz potencial moc lidi vyuzit neumelo - a skoncilo prave u toho zkopirovani konfigurace "ze vzoru". Fungovalo to, stacilo to... tak proc resit "vic", ze? ;-) Aneb to se dostavame k jine lidske vlastnosti... a to k lenosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: soláry zatrhli památkáři, jsme památková zóna (ještě že na antény jsem se neptal, ale máme je i v památkové rezervaci, natož v zóně :-)

každopádně, ekonomové dobře vědí, že podstatnou částí motivace podnikatelů není zisk. Podstatnou součástí je být svým vlastní šéfem. Blbý je, když si vybereš obor, ve kterém všechno nezvládáš sám, nebo něco, co se stane komoditou, takže to jde dělat jen díky úsporám z rozsahu (což je příklad konektivity). Já jsem prostě sázel, že úspory z rozsahu budu mít promyšlený líp, než konkurence. A celkově mi jako podstatnější, než že si za 300 měsíčně koupí uživatel "hlasovací právo" (ale o čem přesně by hlasoval, když tomu třeba ani nerozumí?) přišlo třeba to, aby se telekomunikace skutečně liberalizovaly a ne, že zůstanou navěky přihraný nějakým šíbrům z devadesátek.

Když se podíváš na Starlink nebo třeba i na mexický kartely, nebo na Thajsko... telekomunikace jsou oblíbené téma, které kontrolují ekonomické elity, mafie. Lékem na tohle je omezení různých monopolů. Dnes frčí optika, ale ta je tak investičně náročná, že se domnívám, že bohužel během pár let skončí všechna vlákna v rukou té či oné mafie. Bezdrátové sítě v bezlicenčních pásmech měly potenciál. Vždy bylo jasné, že půjde o alternativu, ne o řešení pro masy. Bez masovovsti si ale zase nejde sáhnout na úspory z rozsahu.

Za mě poměr toho, jak se sousedské či "komunitní" sítě budou snažit stát se místními optickými operátory a toho, jakým způsobem integrují bezdrátové technologie a nebo se třeba i zaměří na vlastní datacentra, je pro budoucnost Internetu klíčový. Ale stejně tak je klíčové třeba i to, jestli budou online služby centralizované (Meta/Facebook, Google, X) nebo jestli se prosadí decentralizované alternativy. Vzhledem k tomu, že lidé bydlí v podnájmu, nebude jejich vztah k přístupové infrastruktuře tak silný, jak by sis přál ty: nemá pro ně smysl hlasovat, kdy by "členy" byli většinou tak rok (jo, smysl by dávalo nějaké celorepublikové členství a členské sítě by členům pak poskytovaly výhody... takhle jsem si to trochu představoval, a ne, nemysli, že spolek, který by hlasoval třeba o minimalizaci Data retention, by mi byl proti mysli...)

AD CZF Praha - no, ta NIX konektivita byla chiméra, nikdy to nebylo úplně správně nastavené, a část internetu, která měla být dostupná přes tranzit, nikdy nebyla. Nějak jsem chtěl autonomii na Freetelu, vždycky, ale nejjednodušší je pro nás teď být zákazníkem Freetelu a plnohodnotný ISP se odkládá. Nejde o to, že bych to nechtěl, ale nejde jaksi chtít všechno najednou. Stejně dnes 50% provozu je Google a Facebook, takže být internetový provider fakt neznamená otevírat dveře alternativním novým médiím, ale dealovat nejbrutálnější korporát. Nedá se říct, že by to bylo motivující.

Hmm, IRC je zajímavé téma, to vždycky byla doména lidí, co dokázali někde rezervovat svůj nick pomocí bota, nebo měli fluidní identity. Já nejsem IRC člověk. Pro mě první použitelnou decentralizovanou sítí, která vychází i z myšlenek IRC, ale zavádí perzistentní identitu, byď pseudonymní, je Fediverse. IRC mi nevtáhlo ze stejného důvodu, jako nedokážu přijít do hospody a začít se tam bavit s úplně cizími lidmi o čemkoliv. Nemůžu za to.

Ad dlouhodobé projekty: ano, ve svém věku vím, že odpadnu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: sponzoring je celkem bezna soucast byznysu :) Co presne ti na tom prijde "alternativniho"...? Vyuziti odpadniho tepla... ehm, prazaku... odpadnim teplem z televize se v dobe kamenny vyhrejval uz bazen v Podoli. A rikat par rackum ve sklepe datacentrum... je hodne odvazne :-) Ale rozhodne nejde o nic zas tak inovativniho, jak si myslis... proste mas svuj gadget, proc ne... ale zadne "wow" to neni. V tom pidi-rozmeru co mas v dnesni dobe mimochodem cekal, ze se spis budes chlubit tim, ze to z velke casti jede na elektriku ze solaru.... ale chapu, ze ROI byznysove smysl davat uplne nemusi. Ale kdybys ve firme resil ESG...

CZFree o konektivite jinudy nikdy moc nebyl. Uz jsem o tom taky psal - uroven spoju mezi oblastmi byla az na vyjimky casto dost na mizerne urovni, takze vznikaly lokalni brany. A mnoho mist drzely pospojovane spis VPNky pres internet, a to i po Praze. Mimochodem, s tim jak odumrelo NCX, tak i VPNky v ramci NFX... se take dosti zredukoval pocet siti, kam se dobouchas. No, nikdo to holt neudrzuje.... to vis, je s tim prace :-) A prachy to negeneruje... a ne, neni to o nejakem prochlastani. Prachy by byly.... vule neni. Jo a slovo "diktator" jsem tu nikdy nepouzil, nevim proc si ho pouzil ve sve replice ty. Ja pouze rekl, zes parazit... :-)

Systemy, ktere jsem mel v ramci czf ja pod palcem ja nikdy nebyly o tom, ze tam mam pristup jenom ja. Na to byli experti jini ;-) A to, ze domenu czfree.net ma dnes pod palcem NFX je moje osobni zasluha. Stejne jako (spolu)zalozeni CZFree-Praha.net z.s.p.o. - ktereho jses dnes i ty skrze svou firmu clenem a skrz ktere jsde dlouhodobe cerpali vyhodne konektivitu do NIXu skrze NFX. Vis vubec, ze to IC, co to z.s.p.o. ma se muselo explicitne vybehat u statistickeho uradu? :D Z toho, ze dnes konecne berete konektivitu pres FreeTel na zadek fakt dnes nepadnu, uz jen proto ze to je "novinka" z konce listopadu lonskeho roku, zatimto ten NIX uzivate tak od kvetna 2013 :-) Historie je verejne dohledatelna. Prace s daty, to prece maji i Pirati radi, nebo snad ne? :-) Me na to staci stary dobry whois...

Ale je naprosto nezpochybnitelne, ze to v realu dlouhodobe chatra... jasne, diky nejake setrvacnosti nektere veci bezi, uz to je "too big to fail", takze nektere veci se obcas v ramci evoluce mozna obmeni... ale hromada veci to nejak doklepava, dokud na neco neumre. Jo, treba pro ircnet tam taky byval server... no, uz je taky mrtvy :-) A ja ho nezabil. CZF melo svou irc sit, no... je mrtva, Dejve. Bannery mnoha serveru napovi, ze to zakrnelo tam, kde jsem skoncil ja. A kdyz se to "nahodou" upgradnulo, tak se narazilo na nekompability v PHP, ktere uz nikdo neresil - coz je mj. prave duvod, proc czfree forum vypada jak vypada. A nikoliv moji zasluhou :-) Ti chlapci, se kterymi se ted laskyplne objimate... na to proste kaslou a ani ty se do nejake napravy nehrnes. Tak to proste je... i to je dukaz toho, ze tobe (vam vsem) je nejaka komunitni sit u prdele :-)

Ono vis co je nejvetsi opruz u dlouhodobych projektu? Rutina... tu nikdo delat moc nechce. Ono nestaci jen neco vymyslet, nasadit.... to je ta jednodussi cast. Mnohem narocnejsi je udrzet veci dlouhodobe pri zivote. A ono to zacina uz u toho navrhovat veci tak, aby tam ta udrzitelnost nejaka byla. A neni to zadny "samoser", vzdycky potrebujes nekoho, kdo ti to bude "oprasovat". A nemyslim tim omalovanky navenek, ale ty veci na prvni pohled ne az tak viditelne. Ono to mas jako s autem... muzes mit krasnou nalestenou kastli (na kterou se hodne cili), ale kdyz mas zrezlej podvozek... tak ta kara proste bude stat za pendrek. A tech mist, kde se na ten podvozek kasle najdes fakt hodne. Vsak ona se vzdycky najde vymluva, proc to neslo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Co je "obyčejný business"? Mě vždycky zajímalo podnikání zaměřené v něčem alternativně. Když jsem dělal webhosting, zkoušel jsem sponzorovat zajímavé projekty a tak. Přijde mi, že tvoje dělení na "komunita" a "obyčejný business" je trochu zjednodušené. Vezmi si využití odpadního tepla datacentra: to nedělám jen kvůli penězům, ale prostě mě štve, jak ty servery většinu času běžej naprázdno. Stejně tak CZFree konektivita "jinudy než přes Internet" nebyla nutně o tom, že je to komunita, ale byl to prostě cool technický trik. Stejně tak snažit se o řešení na bázi Linuxu. A to nejen serverová. Chtěl jsem mít firmu, která by se zaměřovala na Linuxová řešení na desktopu. Pro to se těžko hledají obchodní modely... protože se taková firma musí život čímkoliv, co se zrovna podaří. Samozřejmě, že se nezadařilo tak, jak jsem zamýšlel, ale dělení na "komunita" vs. "business" to není. Komunita je ošemetná věc, a s lidmi obecně chceš spolupracovat kvůli tomu, co umí, nebo že je zajímá to, co tebe - a ne proto, že vytváří nějakou komunitu.

Ve skutečnosti jde o spolupráci na zajímavých projektech a hledání způsobů financování těchto projektů. Kdyby telekomunikace vydělávaly, což před 25 lety nebylo tak nereálné, tak z toho mohlo jít ufinancovat spousta zajímavých projektů. Bohužel se toho prostě spousta prochlastalo... "komunitně". Obecně mi poskytování Internetu přišlo v synergii s jinýma věcma, ale žije si to vlastním životem. Dost si protiřečíš, když předpokládáš, že jsem byl v rámci Břevnovské sítě nějaký diktátor, ale ve skutečnosti to bylo obráceně. Kdybych prosadil nějaký věci včas, mohla síť být někde jinde. A nebo taky ne, to se nedá říct. Snažil jsem se udržet výhody komunity, například pokud jde o společnou administraci a dohled, protože to my vždycky přišlo jako téma... aby systémy nebyly závislý na jednom jediným adminovi, který má někam přístup a všichni se modlej, aby ho sehnali, když něco vypadne. Ale tohle není moc o hlasování: je to spíš meritokracie, kdo to umí opravit, umí to opravit - ne, že se bude hlasovat o všem :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Chronicky zamestnanec? LOL. No, je videt, zes ke vsem svym cetnym omylum ses jeste i ponekud mylne informovan :-) Souhlasit ci nesouhlasit si muzes s cim chces, ale pokud se chces za neco prohlasovat a nebyt u toho za parazita, nutne to implikuje souhlas s tim, k cemu se hlasit chces. A kdyz s tim nesouhlasim, tak se tam necpu, neasi. Faktem je, ze spousta tech drivejsich komunitnich siti - a psal jsem to - v case od puvodnich komunitnich tezi erodovala kamsi ke komerci. A schopnost si priznat, ze uz nejde o komunitni sit ale spis o obycejny byzmys ruzne kolisa. Skutecnych komunitnich siti (ci jinych projektu), kde se soubezne nekumuluji nejake podnikatelske abice je jak safranu a spise ubyvaji. Tedy v Cesku... za hranicema na zapad od nas je situace ponekud odlisna, tam site s komunitnim governance modelem najdes a ostatne to v pozdejsich letech bylo i sepsano, popsano... takze nemusis v roce 2025 badat nad tim, co je ci neni komunitni sit :-) Chapu, ze ses pred dvaceti lety mohl pomylit, nikdo nejsme neomylny - ale tvuj problem je, ze si svou chybu nedokazes priznat. Ja treba o svych chybach vim, nektere veci bych udelal dnes jinak... ale zivot nedisponuje tlacitkem zpet... no, neni to internetovej prohlizec. Kompromisy jsou nedilnou soucasti zivota, thank you captain obvious :D

A tak vis jak... je to vlastne zabava vest debatu tohoto typu, cloveka to ve svem konecnem dusledku i obohati :-) Mnohokrat me podobne diskuze donutili si neco dohledat, at uz pro doplneni znalosti nebo i osvezeni vlastni pameti. O muj cas peci mit nemusis... :-) Zkloubit praci, rodinny zivot, konicky a i to internetove tlachani zvladam vcelku s prehledem a tyhle debaty jsou v rebricku priorit az nekde na konci. Ale obcas se ten context-switch hodi, hlava prepne... odreaguje se... a pak lip funguje na produktivni veci :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hele, nepřekvapuje mi, že chronický zaměstnanec si představuje podnikání jako Hurvínek válku. Jasně, antikomunitní parazit, apod. Zatímco ty jsi jasnej guru, a budeš lidem radit, s čím maj souhlasit a nesouhlasit... aby co přesně?

Proces tvorby kompromisů, ať už businessových nebo politických, je složitý. Nějaké fungování v tebou tak ceněné "komunitě", schopnost prezentace nějakých plánů, apod., v tom hraje roli. Ty jsi to na rozdíl ode mě někam dotáh, ve všech těch svejch komunitách, tak si to určitě dělal výtečně, dokonce i AI tě chválí. Nevím, proč se mnou teda vůbec ztrácíš čas....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prosimte, jak ze se vykopava spolecnik fimy vlastnici nejaky obchoni podil? ;-) Namiri se mu pistole k hlave? A jak muze byt za vykopnuti oznacovano usneseni, na kterem se spolupodilel a souhlasil s nim? To je vazne zabavny konstrukt, co tu predvadis... "jsem proti, ale hlasuju pro a podepisu se pod to"... :D
    Definice od tebe nepotrebuji, obecne uznavanych definic vytvorenych nezucastnenymi okolo je dostatecne mnozstvi... a ty do te definice nezapadnes, i kdyz se na hlavu postavis :-) Tve definice jsou tradicne prekroucene, protoze podle toho sveho pocinani se ty snazis priohybat defince tim zpusobem, ze do nich vkladas sve vlastni vyznamy. Nemuzes byt ale soucasne autorem definic i osobou, ktera se nejak sama zakategorizuje :-)
    XCHAOS: jak je poznamenano, je tam videt jen krecovite trapna snaha zaujmout... fakt chybi jen ten hranolek :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam