DANYSEK: zrovna z Radotína do Letňan (metro) dojedu s jedním přestupem na Hlaváku už teď, to si moc dobrý příklad nevybral (v budoucnu dokonce s intervalem blízkým metru, protože nějaká postraní linka pojede nejspíš z Radotína přes Kačerov, kde je alternativní přestup na C).
K té "tramvaji na václaváku" (a jinde): zrovna kapacita Hlaváku je vytížená už dnes (přestupoval si tam někdy ve všední den ve špičce a ne jen o víkendu cestou na výlet?) a navyšovat nejde třeba právě proto, že intervaly na trase C už nejde zkrátit a ty vlaky jezdí narvané. Takže vlastně i aby metro C plnilo svoji původní roli rychlejšího připojení vzdálenějších sídlišť, tak se doprava do původních čtvrtí musí vrátit zpět do tramvají - dojezdové časy pak vyjdou pro bližší i vzdálenější čtvrti zhruba stejné, ale metro nebude furt přecpané (což se těžko vysvětluje někomu, kdo s ním až tolik nejezdí...). No ale ani ty tramvaje to za další čas nevytrhnou (protože do středočeské aglomerace se stěhují další a další lidé), takže tebou kritizovaný přestup z S7 na Václaváku (asi přímo do stanice Můstek - A? nevím, jak si to představují, popravdě mi to přijde taky trochu šílené, je to tam už provrtané jako ementál) je úplně logický krok, jak na Hlavák pustit jen tu příměstskou dopravu, která tam chce fakt přestupovat na rychlíky a budoucí VRT, a ne tu, která dojíždí do Prahy (a nejčastěji míří v centru právě na Václavák, nebo tam může nejsnáz přestoupit). Jako overkill mi přijde duplicita Karlák - Václavák, to je skutečně overkill a nahradil bych to jen jedinou podzemní stanicí s jedním vestibulem případně blíže ke Karláku (sloužil by i jako další a v oblasti chybějicí vestibul metra, nejspíš, a mohlo by se to napojit rovnou i na Vinárnu u Sudu, ta už má rozsáhlou síť podzemních stanic které sahají skoro až pod Vltavu, odhaduju :-)). Takže ok, za Smícháčem by S7 mělo mít asi jen jedinou stanici Praha - Centrum s přestupem na Můstek - A (na B se dá přestoupit na Smíchově) a 2.vestibulem u Novoměstské Radnice (pokud to teda pod ty baráky ještě vůbec nacpou) a dávat tam dvě zastávky takhle blízko sebe mi fakt přijde jako overkill (2.přestup na B není potřeba a lidi co chtěj přímo na vlak prostě ten kousek už snad dojdou, když nebudou chtít popojíždět tramvají).
K těm optimalizacím v praxi:
Takhle jsme třeba v Břevnově měli jeden router, který tu routoval úplně zbytečně všechno (optické sítě FTTB i FTTH a navíc ještě přes něj zbytečně šla většina původních bezdrátových AP). Tak jsem navrhl optimalizaci, kdy AP mají vyhrazené VLANy přímo na centrální bránu a ty původní slouží jen jako backup (ideálně i tažené přes jiné switche, apod.). A ejhle, optická síť přestala být přestížená, protože tenhle router byl přetížený... ale místo toho ho upgradovat a pořád přes něj posílat všechno vlastně stačilo část provozu bypassnout... A v MHD je to podobné, místo nekončného upgradování metra je možné část dopravy bypassnout vedle, aby do metra ani nemusela...
Stejná úvaha je ta dálnice D99, aby tranzit vůbec nezajížděl k Praze. Spousta tranzitu lze odklonit. Původní uzly se postupem času stanou tak přetížené, že musíš najít, jak provoz odklonit a snížit náklady úplně všem zúčastněným.