DANYSEK: dobře ale zdanit není úplně to samé, co vyvlastnit! Sorry, ale zdanit práci - a zdanění "přidané hodnoty" fakticky není nic jiného, než zdaněním práce, protože jakékoliv mzdové náklady ti v rozpočtu odpovídají právě těm nákladům, ze kterých si DPH neodepíšeš - je v podstatě ještě horší, než zdanit nemovitý majetek.
Aby bylo jasné - já žádným velkým fanouškem daní nejsem. Velký problém dnešních veřejných rozpočtů je, že upřednostnění dluhového financování před zdaněním víceméně připravuje půdu pro budoucí zrušení demokracie, kde existuje nějaká zpětná vazba ze strany voličů, ve prospěch ne-feudalismu, kdy všichni mají nějaké nesplatitelné dluhy vůči finančnímu systému (ani v éře AI není jasné, je to budou nějací konkrétní bohatí jedinci).
Jinak v těch posledních příspěvcích do toho zase taháš auta, vesnice, svoje oblíbená témata... nevím, debata s tebou je těžká.
Já chci fungující systém, fungující systém drží v chodu vysoce kvalifikovaní zaměstnanci. Já jsem člověk s ADHD, já se nedokázal soustředit na jeden konkrétní obor dost dlouho, abych se v něm stal vysoce kvalifikovaným. Ale lidi, kteří to dokáží, potřebují nějaké jednoduché prostředí v těch ostatních specializacích, na které se nespecializovali Potřebují, aby neutratili podstatnou část své výplaty za nájem, například. Takže ano: obecné vytvoření prostředí, ve kterém jsou majitelé nemovitostí motivováni ty nemovitosti spíše pronajímat, je nejbližší aproximace "celospolečenského zájmu", který si můžeš představit.
Máš možnost na to jít čistě "levicově" a všechny lidi, co umí cokoliv užitečného, se snažit nějak odborově organizovat a pořád je nutit stávkovat, apod. Tohle mi přijde kontraproduktivní u těch lidí, co fakt něco užitečného umí; ti, co nic neumí, ať radši berou nějaký základní příjem a nedělají nic (resp. můžou se zaměřit na zábavní průmysl, sociální sítě, a tak - hlavně ale, ať furt někam sem tam nepojíždějí autem).
A druhá možnost je rozhodnout se, že stát má možná i jiný smysl, než jen nebýt a pokud možno sám sebe zrušit. Jsou některé jevy, na které "volný trh" (ať už to znamená cokoliv) bude reagovat neskutečně pomalu a neefektivně. A naopak úředník existenci toho jevu dokáže rozeznat velmi rychle a jednoznačně. Můžeš čekat, až volný trh postupnou evolucí vyvine domy, které nehoří - a nebo můžeš prostě provozovat obecní hasiče, že ano. Schopné reagovat rychle, v řádu minut, dřív než se trh probere.
Každopádně, otázka svobody je důležitá, ale demokracie je jedním z mechanismů svobody, ne mechanismem proti svobodě. Individuální svoboda vysrat se na všechny a na všechno není jedinou svobodou, lidé jsou zvířátka s určitými kolektivními tendencemi (i když já osobně je moc neumím). Volný trh je volný jen tam, kde existuje konkurence - naopak obory, kde má tendenci tvořit se monopol, by měly být podřízeny demokratickým mechanismům a ne svévoli nějakého oligarchy, který si může napůjčovat víc peněz, než si kdokoliv z nás může vydělat.
Trh je dobrý nápad, ale musí to být trh + demokracie, tedy trh + zpětná vazba, stojící mimo trh samotný. Jsou samozřejmě názory, že jako zpětná vazba je lepší byrokracie, na variantu trh + byrokracie se zaměřila například Čína. Reálně většina západních systémů má charakter spíš trh + demokracie + byrokracie a samozřejmě: soutěž o to, kterými tématy se demokracie bude doopravdy zabývat, je docela tvrdá.
A tady se dostáváme k tomu, proč mi přijde nefér diskvalifikovat pod různými záminkami Piráty.