• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONThe Orville
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    spoilery pro Ep 4 S 2

Tenhle díl nezačal špatně, ale vyústění mělo hodně much, který byli až překvapivě nedomyšlený.
    Řešení problému bylo jak špatnější díl Star Gate.

To že Orville potkalo civilizaci, jejíž klutura je založená na vědeckym nepochopení vesmíru a na základě toho nevědomky popírá základní lidský práva určitým jedincům je supr setup. Why not. Astrologie, za kterou se tu skrývá pověrčivost a racionální nevyspělost, je téma, který je nám blízký i teď ve 21. století. Zároveň klasické Star trekovské dilema "Jak moc máme zasahovat do zvyků jiných kultur" tu je taky přítomno a ze začátku je na něj brán ohled. Jako příklad epizody, ve které se toto téma prolíná rovnoměrné celým dílem je v první sérii díl, když se Bortusovi narodí dcera. A navzdory tomu, jak jsme si mysleli, že se nestane, se stejně přeoperovala na kluka a podvolilo se zvykům kultuře. Zvykům, které však můžeme jednoduše vnímat jako zpátečnické nebo též omezující pro daného jedince. Celá epizoda však s tématem pracovala tak, že nedala za pravdu ani jedné ani druhé straně a divák si tak sám musel pro sebe říct, co bylo vlastně správně a jestli se vůbec dá na takovou otázku jednoduše odpovědět.
    U 4. dílů 2. série se však tato šedá zóna vytrácí a vše je najednou černobílé. Jakmile se posádka Orville dozví, že tomu tak je, tak Cpt. Mercer jde za hlavním představitelem cizí rasy a veřejně zpochybní a svym způsobem zesměšní zvyky a tradice jejich kultury. "Giant ball of gas billion light years away, does not affect ones personality", je sice z vědeckého hlediska pravda. Ale zcela chybná argumentace při prvním kontaktu. Seriál ihned absolutně odsuzuje cizí rasu, za jejich metody a zvyky a říká, že to, jak na souhvězdí nahlíží Únie je správné a to jak na ně nahlíží nová rasa je špatné. Picard by na jeho místě nezačal hned ve druhé větě pošlapávat tisíce let jejich kultury, ale snažil by se citlivě sdílet a komunikovat vlastní způsob nahlížení na onu problematiku a dosáhnout aspoň nějakýho společného pochopení. Paradoxně v jiných dílech se Mercer choval jinak než tady.
    Zatím co ve star treku by diplomatický konvoj, který má přijet a hledat řešení byl obsah dílu, tak tady je zahozen jako ztráta času a degradován na "chybné nedostačující řešení". Namísto toho, se rozhodnou sestrojit přístroj, kterej vytvoří falešnou hvězdu, aby zcela porušili prime directive a napřímo narušili kulturu dané rasy. Když se pak postavy zeptají "A co až se dostanou do takového technologického stádia, že to objeví a zjistí, že to byla lež?", tak odpověď je že "Budou tak vyspělý, že jim to snad nebude vadit". Což klidně mohlo být dilema celé epizody. Pomoci ukázat nový úhel pohledu na lidksá práva na úkor lhaní celé cizí rase a tvrdě jim zasáhnout do jejich tisíců let kultury? To by byl díl..
    To se tu bohužel nestalo.
    Na zemi v táboře vyvrhelů proběhně supr setup. Lidé jsou tak ovlivněni svojí kulturou, že sami sobě chtějí upírat základní lidská práva. Nevadí jim, že je jejich svoboda omezena a dokonce otec je schopnej udat svoje dítě s vidinou toho, že se uchytí ve společnosti lépe než oni. Ten moment kdy Matka brání svoje dítě, a chce s ním zůstat byť v nuzných podmínkách a otec, chce aby dítě je opustilo a nikdy jej neviděli, protože mu to zaručí dobrý život, je vynikající skvělý dilema o kterém by mohl být celý díl.
    Kelly a Bortus se na základě této události však rozhodnou, že taková společnost je naprosto chybná a nebude jim dělat problém pozabíjet desítky strážců v táboře, aby unikli. Tohle rozhodnutí je nejvíc do očí bijící z celého dílu. To je vyloženě lazy bad writing. Star trek si vždycky dával pozor, kdy musí nutně zabíjet přislušníky cizích ras. Ve válečných konfliktech jich umíralo hromady, ale všechny first kontakt případy a vůbec všechny ostatní interakce s vyspělejma rasama se snažili být pacificstický. Ale tady se to najednou změní v díl star gate, kdy stráže tábora jsou černobíle špatní a tak se mohou jednoduše zabíjet, aby byla pro diváka nějaká akce. Přitom by bohatě stačilo do scénáře napsat, že mají omračující pistole nebo tak něco.
    Samotný konec, kdy největší záporák najednou změní názor, když se na nebi objeví hvězda je už jen výsledkem chybně nastavené premisy dílu

Bylo mi to docela líto, protože v mnoha jiných dílech, si to fakt udrželi a velice dobře ukazovali pro a proti a málo kdy v těch ožehavých tématech stanovili, co je nějak univerzálně špatně a co dobře.

JADE
    JADE --- ---
    DRAGON: posledni dil jsem se parkrat uchycht, ale jinak mi prisel docela bidnej ;[ spis mi nedalo rozklicovat postavu Alary...mno uz chapu proc byla tak divne namaskovana, je to kost, ktera by Kelly zastinila zkratka pri kazdym zaberu a udajne to pochopil v realnym zivote i Seth a suka s ni ;) proto nejspis taky musela ze serialu pryc ! :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    "The last thing you need is dessert."

"We are, without the doubt, the wierdest ship in the universe."

chcipám :)))
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JADE: Frakes je výborný režisér a Tom Paris se teda moc nevytáhnul. Ale scénář byl taky blbý.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    první díl 2. sezóny byl super, když není Picard, aspoň Picardo potěší.
    ale druhý vážně slabý, podobalo se to těm opravdu slabým trekům. Doufám, že se to zlepší, první série taky měla občas blbý díl
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    za 10 let se tu budeme bavit jak 2. sezóna Orville byla slabá, už to vidim :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SIRLOON: kez by to byl jenom sen, ale zda, ze je proste chteli pripoutat jako vinetua ke kulu .. podle mne zbytecnost, stejne dobre ten moment s hvezdou mohli ukazat na tom diteti.
    Hlavne by se dustojnik federace asi neodvazil narusit prubeh prviho konktaktu tim, ze by myslel jenom na sebe a prilezitostne zabil desitku lidi. Nedovedu si predstavit armadu, kde by takoveto chovani nemelo karny dusledek.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    SEJDA: prisli marketaci a rekli, ze je malo akce... samozrejme ze normalne by to tam scenaristi nedali, anzto by chapali, ze by soudny clovek pochopil, ze by dustojnici chapali, ze nemaj kam jit i kdyz utecou. Co sem ja nepochopil bylo to, ze ti lide tam de facto byli dobrovolne a byli v tom vychovani, ze to je jejich udel, tak proc tam byly ozbrojene straze? Z venku by je asi nikdo na svobodu dostat nechtel
    JADE
    JADE --- ---
    ale i tak me to bavilo ne ze ne a chci vic ! :D
    JADE
    JADE --- ---
    zajimavy je sledovat podobnost vysilanyho dilu ST Discovery a Orville dilu, odpalenyho ve stejnej den...prijde mi, ze nekdo chce abychom opravdu tentokrat vazne porovnavali a musim k plusu Discovery, kterej jinak vnimam mnohem min "startrek", nez Orville, tak lip to zkratka "dneska" uchopili u Discovery a zaroven Jonathan Frakes beats Robert Duncan McNeill ;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VLAKODLAK: ti strážci? :o
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    SEJDA: Protože se narodili ve špatném znamení :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SEJDA: Jak zbytečné vyhlazení celé lodi? Co jiného mohl Ed dělat?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SATAI: mě přijde hudba v Orvile tak strašně klasická, že v tom poznávám prakticky všechny možný známý scifi témata :) nic, co překvapí, žádný zajímavý téma. Imho.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VLAKODLAK: ja jsem nejak nepochopil proc tam tu scenu s vyvrazdovanim ostrahy vubec davali. Na prvni serii mi vadilo zbytecne vyhlazeni cele lodi. A ted toto. Muze mi ten masakr nekdo vysvetlit?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Taky jste v soundtracku slyšeli Hornera? Ale ono vykrádat Hornera je zase už trochu meta...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RAGNAROK: ano, stoji.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SIRLOON:
    Hehe jsem myslel ze jsem videl dve rady a ona to byla jen jedna.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    RAGNAROK: to uvidime mozna za rok
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    A stoji ta 3. serie za to nebo si nemam kazit dojem z predchozich serii?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam