To jsou ty nešťastné Krkonoše, příliš mnoho lidí. Z toho důvodu tam téměř nejezdím. A teda zrovna nedávno jsem si dal přechod z Harrachova do Trutnova a znovu jsem si to potvrdil. Říkal jsem si, že v tomto období (v půlce listopadu) by tam tolik lidí být nemuseli, bylo hnusně, sychravo, zima, jenže chyba lávky - trasy mezi Voseckou boudou až Malou Úpou jsou prostě fest frekventované imervére, i tentokrát. Sněžku jsem trefil kolem sobotního poledne a prostě hrůza hrůz, na vrchol jsem stoupal v zástupu; ani jsem se tam moc nezdržoval a jen proběhl těmi největšími davy.
Ale stálo mi to za to, nahoře jsem chytil krásné počasí, téměř dva dny jsem se pohyboval nad inverzí, neustále se kochal a užíval si to i ve společnosti ostatních ;)
S tím souvisí i vytíženost těch útulen, že. Přes léto to je kumšt trefit tak, aby už nebyly plně obsazené a nedá se na to ani spoléhat. Tentokrát jsem spal první noc v Černém sedle, to jsem měl trochu obavu, ale v poho, když jsem kolem šesté došel, nikdo tam nebyl, připravil jsem spaní a dělal jídlo a užíval si krásný večer, až kolem deváté dorazil z polské strany jeden warszawski student, spali jsme ve dvojko, každý měl patro pro sebe :)
Druhou noc jsem spal v Rýchorách, tam už jsem neměl obavu; nejsou tak zatížené a těch přístřešků je tam dost. A taky že jo, první nad Úpou byl sice obsazený už snad o půl páté, ale já jsem došel kolem sedmé nad Albeřice a pohoda.
Ale jako bral jsem si tarp a počítal s tím, že eventuelně budu spát venku. Při mé poslední návštěvě Krkonoš před pár lety (o prázdninách) bylo U Čtyř pánů plno, bivakoval jsem přímo u pramene Labe a v noci přišla taková ale taková! bouřka... :)
Ráno, když jsem se balil, došla ta osádka od Čtyř pánů a nechápali, že mě to neodneslo, že i v tom přístřešku byli připodělaní :-D
Kdyby každý, kdo to využije k přespání, dodržel tu jednu hlavní zásadu - beze stopy! Když tam nebude bordel, ani ti strážci parku nebudou mít důvod pi*ovat a vyhrožovat zrušením útulen.
Tady je k tomu hezké povídání, to kdyby si přečetl každý (i méně uvědomělý nebo sváteční) turista a řídil se tím...
Ach jo.
Krkonošská hřebenovka – kde spát při přechodu Krkonoš | Průvodkyně přírodou Krkonošhttps://krkonosenature.com/krkonosska-hrebenovka-kde-spat-pri-prechodu-krkonos/+ pár fotek z mého nedávného krkonošského nocležení...