• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CNVTrávení a všechny jeho problémy - dráždivý tračník, funkční poruchy, diety, reflux a tak podobně
    TUILE
    TUILE --- ---
    RESTINPEACE: zvladas u toho i nejakou fyzickou namahu?
    CNV
    CNV --- ---
    ZUZKAOU: Jj, to mě taky napadlo (to s tím přerůstáním). Našla jsem i studii, kde zkoumali terapeutický účinek hladovky na IBS, ale byl to bohužel jen abstrakt a nebylo tam nic o tom, jak těm lidem bylo, když zase začali jíst.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RESTINPEACE: vlastní zkušenost v medicíně je zcela irelevantní. Protože je sakra rozdíl mezi tím, že ty jako dospělý člověk si něco zkusíš z vlastní úvahy, a něco co doporučíš z pozice lege artis, kde musíš mít opakovaně dokázaný efekt toho doporučení.

    To že něčemu nerozumíš neznamená že je to špatně nebo že to čemu nerozumíš je lživé, ale že tomu nerozumíš.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    CNV: k tomu trapeni se hladovenim, ono to neni tak drasticke jak to vypada. Ja bych to prirovnal treba k dobrovolne abstinenci. Jde spis o to, ze lidstvo si zvyklo zrat 3x denne (nebo vickrat) a cokoliv jineho je nenormalni. Pritom ve stredoveku bylo naprosto bezne, ze kdyz byla neuroda, tak se hladovelo. Lidsky organismus to naprosto bez problemu vydrzi - bavime se o horizontu 2 az 3 tydnu - a na to studie jsou.
    Ja rozumim i tomu proc se to ti doktori neuci. V podstate je to taky vydobytek moderni doby, chapu to tak, ze malokdo je ochotny ustoupit ze sveho komfortu (pravidelne jist) a ocekava od doktora, ze neco vymysli - prasky, jist nebo naopak nejist to a to.
    Ja jsem mival vlekle problemy s zaludkem. Doktori nevedeli co to je (zajimavy, ze na gastroskopii me zadny neposlal) a kdyz mi jeden rekl, at jim jenom suchy pecivo abych ten zaludek nedrazdil, tak jsem misto toho prestal jist uplne. Po 2 dnech bylo po problemu.

    Uz se v tom nechci dal pitvat, dovolim si jen citaci na uplnem zacatku knihy co jsem postoval:
    "Většinu populárně kritických článků o hladovění napsali lidé, kteří ani jednou ve svém životě jídlo nevynechali."
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INDIAN: syndrom bakteriálního přerůstání, velmi častá korelace dráždivého tračníku

    http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/23/medinews_1_11-bakter_prerustani.pdf
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ok :) diky za klub
    moje cesta byla takovato
    ja jsem posledni dva roky mela velky problem s travenim..
    rok zpatky jsem mivala tak velke bolesti zaludku, ze nic jineho nez algifen mi nepomohlo.. kdyz jsem ho nemela, dokazala jsem x hodin lezet a brecet silenou bolesti.. vubec jsem nebyla schopna jednoduse zjistit, co mi to dela.. byla jsem na krvi - v pohode, na sono - v pohode, na gastroskopii - vse v pohode.. pze jsem vedela, ze mam nesnasenlivost kaseinu, vyradila jsem od Noveho roku kravske mlecne vyrobky.. vyjimecne jsem si dala tvrdy syr, ale od te doby jsem mela zachvat jen jednou (asi pred mesicem), a to po nejakych spatnych pistaciich..

    pze se ale neresily jine me problemy, spojene se zazivanim ve strevech a vylucovani, tak jsem od 1/8 zkusila whole 30.. (https://www.melvil.cz/kniha-whole30/) ..
    tzn. bezmlecne, bezlepkove (vc. vylouceni "nahrad"), bezlusteninove, bezcukrove, bezsojove.. po cca 49 dnech jsem konecne zacala videt vysledky i v tehle oblasti a od te dobry drzim v podstate stejnou dietu.. jen tolik neresim cukr a jim bezlepkove pecivo.. obcas si dam sojove mleko..
    ted celkem vim, ze mi delaji navic spatne rajcata a cervene papriky v jakekoliv uprave a ostra jidla.. kdyz jim tohle, vetsinou mam par dnu nasledky.. tze se tomu vyhybam, ale ne 100%, pac to mam rada..

    jsem neskutecne happy, ze jsem se dostala do stavu, kdy normalni je nemit problemy a vim, ze kdyz snim vybane potraviny, bude mit par dnu mizerne.. .. pze predtim cca dva roky bylo normalni mit kazdy den zazivaci problem a vyjimecne jeden dobry den... tak jeden za tri tydny..

    mam genetickou predispozici k celiakii, mama ji ma, takze mam vyznamne doporuceno nejist zadny lepek
    tzn. tahle bezmlecna a bezlepkova dieta me ceka nejspis do konce zivota.. ale vlastne mi to nevadi.. jako bonus efekt jsem zhubla asi 7 kg za posledni 4 mesice.. a citim se fantasticky.. nejsem nafoukla, citmi se lehka, neprecpana.. proste.. diky bohu, ze jsem se do toho odhodlala...

    nejist pro me neni option, jsem clovek, co jidlo miluje a bavi ho..
    navic trpim autoimunitni chorobou, kdy obcas nemuzu jist (nesouvi se zazivanim, ale prijimanim potravy - nemuzu polykat), tze ja si tyhle nedobrovolne hladovky obcas musim dat, tze dobrovolne je fakt nevyhledavam..

    tak.. to jen moje zkusenost :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ZUZKAOU: co je prosim SIB / SIBEM ?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ZUZKAOU: v únoru se na takovou lehkou hladovku chystám, tak vám pak můžu v přímém přenosu poreferovat. trvá to celé 2-3měsíce s postupným zařazováním jednotlivých potravin. Je to trochu alternativní záležitost, tak se moc nerozepisuju, abyste mě neposlali do jiného auditka:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CNV: hele zrovna na dráždivej tračník způsobený SIBEM by měl delší půst aka hladovka fungovat. Je to jen drastičtější verze té low-fodmap.

    U autoimunitních věcí to bude jinak, ale vypadá to, že by jim ketogenní stavy mohly pomáhat, takže i tady bych se efektu hladovky úplně nedivila.

    Pokud člověk nemá sklony k poruše příjmu potravy, včetně ortorexie a závažnější problémy jako je diabetes, tak týden nemá jak ublížit. Problém je v tom, že k hladovění sahají spíš lidi co vztah k jídlu a tělu nemívají úplně v cajku.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    RESTINPEACE: jako je to chyba jestli chces. Co si neuvedomujes je, ze aby se neco ucilo, potrebuje se to nejdriv naucit ten profesor co to bude ucit. Ja jsem maturovala v roce 2004 a o dobe komunismu jsem v dejepisu neslysela ani slovo. Schvalne pouzivam priklad z jineho oboru.
    Kdyz vysla kniha Střevo není tabu - Giulia Endersová, co tady o ni pise ZUZKAOU: ZUZKAOU: a stala se bestsellerem ve Francii kde ziju, tak jsem se o ni bavila s kolegy, nekteri mi rikali ze je to napsany "moc zjednodusene" :) na to jsem odpovidala "je to pro sirokou verejnost". a nekteri ani nevedeli o jeji existenci. Sama jsem si ji koupila protoze kdyz pak za tebou prijde pacient tak je dobre vedet co si cetl a opravdu plno toho co v te knize je napsane jsem nevedela, protoze ta propast mezi vedeckymi studiemi a tim co se uci je nekolik let.
    CNV
    CNV --- ---
    RESTINPEACE: Když je člověk nemocný a nemá chuť jíst, tak doktoři taky doporučují nelámat to přes koleno a počkat, až se chuť k jídlu vrátí. U nemocí typu průjem nebo otrava jídlem je taky běžné po dobu akutní fáze hladovět, a potom opatrně začít jíst. Kapačky a umělé výživy se nasazují - u lidí i zvířat - ve chvíli, kdy hrozí dehydratace, nebo jde o vážnější nemoci, u kterých je speciální výživa na místě.

    Když tvrdíš, že si radši dáš hladovku než zkoušet diety, které někomu zabraly, můžu stejně tak tvrdit, že než se trápit hladověním, radši zkusím ověřenou dietu.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    CNV: nemam, mam jen pozitivni reakce od lidi, kteri to zkusili. Reagoval jsem tim na tvuj prispevek, ve kterem bylo tvrzeni v neprospech hladovky aniz by bylo cimkoli podlozene.
    Ano, ja chapu, ze intoleranci na nejakou potravinu nelze eleminovat hladovkou, ale proste tim, ze se problematicka potravina vysadi. Na druhou stranu, pokud clovek zadnou intoleranci nema, tak travici problemy muzou vznikat i prostym zanesenim organismu (kdyz uz tu mame diskuzi o kakani, tak muzu rict, ze i po tydnu hladoveni dokazou z cloveka vylyzt e-e veci). Potom si myslim, ze nez zkouset jakykoliv prasky nebo diety, ktery nekomu zabraly, tak si dam radsi dalsi hladovku.
    Jinak hadat je to posledni co bych tady chtel, pouze si myslim, ze to k tomuto tematu patri.

    INDIAN: mam sedavy IT zamestnani a zvladl jsem bezny pracovni tyden, vcetne celodenniho workshopu u klienta. Sedel jsem s kolegama u obeda a normalne si s nima povidal a pil vodu. Pouze jsem o tom s nikym v tom tydnu nemluvil, nemel jsem potrebu to nekomu vysvetlovat. Je to v hlave a je to o motivaci to pro sebe dokazat k vyreseni nejakeho problemu.

    GRETKA: neni to chyba, ze se to doktori neuci? Vyzkumy se delaji na kdeco, tak proc ne na hladoveni? Kdyz je nemocny zvire a prestane zrat, tak mu veterinar taky automaticky nenapichne kapacku, zatimco cloveku ano..
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    CNV: Mně by taky zajímalo čím je podloženo to co tvrdíš.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    INDIAN: Měla jsem dost podobný pocit jako ty. Prostě “jak jako přestat jist?!”. Koupila jsem si knihu o monodietě, což je něco mezi restriktivní dietou a hladovkou. Kniha je rozepsaná na roční období a během nějakých těch školních prázdnin jsem si tři dny “hladovění” dala.
    Mění to psychiku. Tím ze jsem nebyla na striktní hladovce a měla tři jídla za den to až takové psycho nebylo a hlavne mělo to přesně opačný efekt, místo únavy jsem měla spoustu energie a dokázala se soustředit líp než jindy, tehdy jsem ho našprtala strašně moc :D protože jednoduše jsem měla i víc času jak jsem méně jedla.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    RESTINPEACE: Žádný doktor ti hladovku doporučovat nebude z jednoho prostého důvodu : neučí nás to.
    Když o něčem nemáš informace těžko si budes něco cucat z prstu a říkat svým pacientům, že by měli něco takového dělat. To jsi pak za šarlatána.
    CNV
    CNV --- ---
    RESTINPEACE: A máš studie, které potvrzují blahodárnost hladovek?


    Jinak nehádat, prosím, nestojím tady o předhánění, kdo je chytřejší a kdo je víc drsnej, díky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    V daleké cizině moje blbá střeva na kdovíco zareagovala 24 hodin trvajícím devastačním průjmem, kolapsu z dehydratace jsem byla blízko. Bez signálu, bez internetů a k civilizaci dvě hodiny člunem po pralesní řece, asi aby to nebyla nuda. :-) Po zastavení akutní fáze se mi, na zbytek pobytu, vrátil chronický průjem. S tím jsem minulý týden přiletěla domů. Tady mi zas pomohla až šarlatánská křemelina rozmixovaná v domácím kefíru s nepraženým kakaem a cejlonskou skořicí. Prostě musím žrat hlínu, abych formovala. :-)
    Na žaludeční nevolnosti používají domorodci silný horký čaj z oregána s velkým množstvím citronové šťávy, to musím vyzkoušet na kocovinu. :-)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    no jo, to sem zas nekomu slap na kuri voko
    SARGO
    SARGO --- ---
    INDIAN: Kdybys třeba zkusil něco ve smyslu "nedovedu si u sebe představit, že při běžném pracovním zápřahu" atd a vynechal ty pošetilé generalizace, třeba by to byl plodnější námět k diskusi 8-)

    RESTINPEACE: Hladovka mi vyléčila urputný exém, tak k ní mám obecně pozitivní vztah :-D (Ale začala jsem tehdá bez jakékoli přípravy, prostě jsem odložila nakousnutý šáteček a na lžíci vařené mrkve došlo až skoro za tři týdny - a úplně v pohodě, žádný hlad ani potřeby, prostě to v té chvíli dokonale sedlo... :-)) Ale je to věc, které se chytilo tolik ezo potvor, že se v tom balastu kolem ní špatně přehrabuje; a člověk na ni není úplně pozitivně naladěn. ;-)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    RESTINPEACE: to je sice vsecko hezky, ale jak to praktikovat v civilnim zivote, kdyz clovek vetsinu casu pracuje a musi se soustredit na plno veci nez na to jak se ma ovladnout aby nic nesezral ... to si muze dovolit tak nakej frikulin zewlujic na socce a ne normalne pracujici clovek; v mym pripade pobezim radsi 5x denne na zachod nez abych se celou prac. dobu osival na zidli a nevyplodil nic produktivniho, protoze se proste jenom nemuzu soustredit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam