• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CNVTrávení a všechny jeho problémy - dráždivý tračník, funkční poruchy, diety, reflux a tak podobně
    Dráždivý tračník, reflux, pálení žáhy, potravinová nesnášenlivost a alergie, zánětlivé onemocnění střev a další trávicí radosti . Sdílíme zkušenosti, diety, recepty. Alternativní medicíně vstup povolen, ale prosím s rozumem, zkušenostmi a nejlépe i důkazy.
    rozbalit záhlaví
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    BEZPRIZORNI: byl jsem na Zbraslavi, jizni okraj Prahy a pristup dobrej, delali mi gasgroskopii a i kdyz to neni nic prijemnyho, dalo se to zvladnout a bez nasledku (nekteri lidi popisovali zkusenosti se sedrenym jicnem, kterej je bolel nekolik dni, me nic)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Ahoj, nemate tip na dobreho gastroenterologa v Praze? Mam uz roky problemy se zazivanim (strasne nadymani, vicemene porad prdim), nekdy pred 8 lety, kdyz jsem to na gastru resila, tak mi nic nenasli a doktorka rekla, ze to bude asi IBS a ze to přejde, az nebudu mit cas se pozorovat, pripadne ze mi muze napsat antidepresiva. Prestala jsem tam chodit, ale rada bych to vyresila. Nedavno jsem celkem dlouho drzela lehci verzi eliminacni diety kvuli kojeni (vynechala jsem na nekolik mesicu mlecne vyrobky, soju a vejce a na vic jak mesic lepek, orechy, ryby) a nijak zazracne se to nespravilo, je to lepsi jen kdyz jim suchou ryzi.
    MONROE
    MONROE --- ---
    ALEXANDRASAINT: Tak hlavne ze se to vyresilo a nemusis resit zlucnik. :)
    Ja o zlucniku nevedela, pak na utz na ktery chodim cca 2x do roka se me pan dr pta "A vpravo vas neboli?" tak rikam ze nijak extra, nesu vysledky na gastro a uz se domluvila operace s tim, ze mi teda vezmou i slepy strevo (nekolikrat podezreni).

    Pod slepym strevem jsem mela absces.
    Dostala jsem zachvat bez zlucniku. :)
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    MONROE:
    Ahoj, diky za odpoved. Nakonec muj doktor dosel k tomu, ze to bude tohle https://patient.info/signs-symptoms/chest-pain-leaflet/costochondritis z namozeni v praci, kde jsem tahala tezky krabice den predtim. Kazdopadne to za dva dny klido odeznelo. Ja mam dost zazivaci potize obecne a tak jsem to hned hazela na zlucnik :D
    MONROE
    MONROE --- ---
    ALEXANDRASAINT: Ahoj, zlucnik to podlee muze byt, ale za me spis podrazdenej.
    Protoze zachvat se neda zapomenout. :)
    Ja jsem bez nej, ale i tak nemam uplne klid.
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Cau travnikum
    Hned ze zacatku bych rada zminila, ze jsem v kotaktu pres appku s doktorem, jen cekam na odpoved a pripadne dalsi kroky.

    Od vcerejsi noci me picha na pravem boku v horni casti bricha. Je to dost podobna bolest jkao kdyz clovek blbe dycha pri behu. Obavam se, ze by to mohl byt zlucnik. Nikde ale nemuzu najit jestli zlucnik boli pri ohmatu? Kdyz si promackavam bricho tak nic neboli. Ale nemuzu stat rovne jak mi tam picha, chuze je zlo. kdyz se skrcim je to docela ok
    Neznam zadneho zlucnikare tak se ptam tady :D
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MONROE: panáček k tomu nemá laktozovou intoleranci, to by bylo bouřlivý uzdravení! samozřejmě, že se musíte šíleně ze**at, tělo se detoxifikuje a léčba působí!
    MONROE
    MONROE --- ---
    Au.

    "Pomocí acildofilního mléka jsem se dostal z kolitidy.Odpovím na vaše dotazy,poradím."
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Pro zajemce pripominam, ze tu je na LC auditko [ Low Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat ]
    Sice neni moc prubezne zive, ale kdykoli se nekdo na neco zepta tak je videt ze to lidi sleduji a odpovidaji
    CNV
    CNV --- ---
    MORGYSZ: Na stres je jóga fajn. Na různý bolesti ze ztuhlých svalů a kloubů taky. Vlastně je to hodně dobrá věc. Jediný špatný na ní jsou lidi, kteí tvrdí, že vyléčí všechno :)
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    CNV: Jako jo, pomůže mi to trochu se stresem a na ten střeva reagují docela výrazně. Ale všelék to nejni :D
    CNV
    CNV --- ---
    MORGYSZ: Jóga, lék na všechno :D
    Jako trochu to pomoct může, ale vyléčit těžko.
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    Mno, segra když zjistila, že se mi rozhodil tračník, pronesla historickou větu - dělej jógu.

    :D Jsem si to jen tak potřebovala odložit.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MORGYSZ: mně vcelku nedělají problémy věci, u kterých se tak nějak prolíná bezezbytková dieta s low fodmap, jednoduše málo snadno zkvasitelných sacharidů. že bych najížděla na nějakou normální dietu, určitě nehrozí, i když bych ráda.
    CNV
    CNV --- ---
    MORGYSZ: Mělo by to jít i bez sledování sacharidů a ketonů. Pokud nepotřebuješ hubnout, tak mrkev nebo dýni klidně můžeš. Kromě cukru, obilnin a brambor si ještě dej pozor na náhražky, jako jsou různé ořechové mouky a proteinové prášky. Než péct superzdravé brownies z kokosové mouky a xylitolu, to si radši dej čtvereček čokolády.
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    INDIAN: Jo, ještě jsem asi nedodala, že hubnout fakt nepotřebuju, jsem na úplně optimální váze. Jde mi pouze o to, vyřešit ten tračník.

    Díky! :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    MORGYSZ: u me to asi byla souhra vice faktoru, nerad bych nekoho navadel s timhle spec. rezimem k necemu co by mohlo bejt nevhodny nebo by to mohlo ublizit...
    zkus si dogooglit informace o ketogenni diete nebo low carb vseobecne... akorat ze na ceskejch strankach se to zamenuje s proteinovou dietou a je na tom postavenej nemalej business....
    ja vychazel z informaci z FR a US clanku/blogu... zakladem je se dostat na na nulu se sacharidama vseobecne - takze nejist cokoli v cem je cukr v jakykoli forme - takze vsechno kde je mouka, veskera zelenina ze zeme (mrkev, brambory, repa) a soucasne i stahnout proteiny na mozny minimum.... jist pouze tuky, samozrejme ty zdravejsi s omega3 ... takze jist vybranou zeleninu, tucny ryby, orechy, vsecko co je z kokosu, atp.
    je to zezacatku dost voser se s tim zit a nesvindlovat, je treba si merit kazdej den pritomnost ketonu v moci (daj se koupit v lekarne papirky)... protoze jakmile clovek zasvindluje jednou, obtizne se zas do stavu ketozy dostava jako na zacatku.
    Samozrejme ze cilem je zhubnout, takze clovek opravdu zhubne (me se behem pul roku podarilu shodit 15kg)... Nicmene prave u me se to mj. projevilo tim ze misto chozeni min. 3-8 denne na zachod mi stacilo jit tak 2-3 tejdne a konecne bez prujmu.

    Jeste jednou pripominam ze uvadim pouze svoji zkusenost, ona ta dieta zacvici s kazdym jinak, plno lidi si chvali i nakej narust energie, u me tomu tak nebylo. Jinde sem se docet, ze to i nekomu ublizilo mno a me to treba srovnalo do late traveni, coz sem zas treba jinde nevidel :)
    S tou dietou sem vicemene skoncil kvuli svymu blizkymu okoli ze sem je tim neskutecne sral, protoze sem nejed jako ostatni. Jinak bych si ji semtam rad strihnul znovu
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    INDIAN: popsal bys tu svou dietu konkretneji, pls? Drazdivy tracnik me trapi taky, bezezbytkova dieta na nej mi zvlasz nepomohla. Jakmile ovšem bych najela na "zdravou" stravu, cili celozrnne veci, atd, zak me streva zabiji, proste to nestravim.
    Jako na sladkem závislá asi jsem, ale sleduju, ze kdyz si pohlídam 5 jidel denne, nemusím ho.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Dekuju všem za rady. Já to přece jenom vyzkousim. Teď na jaře na to budu mít víc energie než v zimě. Budu informovat, jak to dopadlo. Třeba se to nekomu bude hodit. Ještě jednou díky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CNV: já jsem si představil, co bych na místě tazatelky dělal, tak jsem si osvěžil nabytý zkušenosti z doby piplání mimin. a našel jsem, že přední mlíko je údajně sladší a působí tyhle zelenavý průjmy, ačkoliv jsem kdysi uvěřil, že žádný přední a zadní není.
    já jako nevím, s prdíkama jsme s partnerkou bojovali a stejně prohráli, nezabíralo absolutně nic, ekzémy to samý, děti jsou atopici a mají to vrozený. takže jsme se hzky snažili, ale úplně zbytečně, jen pro náš pocit.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    WE_RUN: ja sem se sladkym nebo vseobecne cukrem bojoval taky (bily pecivo, uzeniny, slazeny zbrdoly, sladkosti vseobecne a mouka/skrob ve vsem vsude), ale prvni strasak cukrovka v jedny vetvi rodiny, dalsi ze permanentne bojuju s nadvahou a s pribyvajicicm vekem zacinajici drobny zdravotni problemy ruznyho druhu...
    pred 2 rokama sem zkusil ketogenni dietu (ne tu co se jede v CR s tema predrazenejma koktejlama s proteinem kterej tam vubec nepatri), tak sem zjistil ze bez nich muzu zit uplne v poho taky ... jako ambulantni "sladkost" fungujou dobre veskery lesni plody jako maliny/jahody/boruvky ktery sice sladce chutnaj, ale cukru tam je zanedbatelne, stejne jako treba kokos ve kterym cukr neni vubec.... Kdyz si chtel treba clovek udelat radost, tak dat si jahody se smetanou a strouhanou 99% cokoladou na tom (mega horka, ale v tyhle kombinaci vynikajici), tak vlastne vubec neprohresil a presto to bylo chutovy porno.
    Mno a vedlejsi efekt tyhle rozporuplny diety byl i ten, ze se mi srovnalo zazivani (drazdivej trakcnik, casty prujmy bez priciny) i pote co sem dietu postupne vysazoval, s tim ze jim jako driv, ale naucil sem se aspon zit bez sladkyho (tj. 1-2 za tejden si nakou sladkou prasarnu dam) a i bez toho bilyho peciva.

    (ale nejsem zadnej specialista, uz vubec ne na novorozence a kojeni, pouze neustale sedici informatik bojujici s touhle civilizacni neduhou)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam