CORNELA: Moje sestra to myslela tak, že jsou u nich prostě doktoři, kteří i v případě drobných komplikací (které by třeba jejich kolegové řešili jinak než operativně) sáhnou raději pro jistotu po sekci. Dokonce si z nich kvůli tomu dělají kolegové legraci.
Já nemám doktorům za zlé, že se pouštějí jen do toho, na co se sami cítí. Jen mi připadá dobrý uznat, že se tohle děje, a řešit to mimo jiný dovzděláváním těch doktorů, který se zjevně cejtěj nejbezpečnějc se skalpelem, místo toho, aby si o nich kolegové vyprávěli veselý historky.
Ale zase chápu i to, že s dovzděláváním je to často dost těžký. Moje kamarádka rodila KP v Německu v Řezně. V jedný tamější (vzdálenější) porodnici jí řekli, že KP dělaj, ale jen tehdy, když je ve službě XY, protože "ostatní to neumí". V bližší nemocnici jí rovnou řekli, že u nich jasně preferujou plánovanou sekci. Nakonec teda porodila navzdory tomuhle předchozímu vyjádření v tý "KP unfriendly" porodnici spontánně a bez komplikací, ale bylo to zjevně překvapením pro všechny zúčastněné :) Ale můj point: jestli je v celym městě jen pár doktorů, kteří mají např. s KP zkušenosti, je zjevný, že možnost se "dovzdělat" bude relativně nízká. I tak by bylo ale fajn na tom pracovat.