• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    1ANDY
    1ANDY --- ---
    1ANDY: ja budu mit PVP, ne porodni plan - a začít se mi na kurzu smat nejaka PA, tak ji pošlu od plic vite všichni kam :)
    1ANDY
    1ANDY --- ---
    MYJKA: takže radeji si najit nejakou externí ? i když budu rodit císařem ?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    takze si umim predstavit, jak by se tam asi tvarili na dulu napr. to s tim planem viz nize vubec nechapu, vzdyt tam preci muzou byt naprosto vecny pozadavky, na kterejch nemusi byt vubec nic blaznivyho.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: kamoska tam ted prave chodi na predporodni kurz a prej si primo na tom kurzu asistentky delaly prdel z lidi, kteri maji porodni plan. jakoze to vyznelo tak, ze porodni plan maj jenom vysinuty ezo matky v podstate na urovni poziracek placent, coz je imho fakt uz prehnanej hejt a nechapu ho.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    1ANDY: Tam nevim, jestli uplne pochodis. Tam je Parizkovo a ten se pysni tim, jak si porodni asistentky vychovavaji.
    1ANDY
    1ANDY --- ---
    Ahoj holky, potrebuji radu poradu, znáte někdo v Praze u Apolináře nějakou porodní asistentku, kterou by jste doporučili + nějaký kontakt ? Klidně i SZ, díky moc
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    LA_BETE: Ahoj, můžeš se klidně zaregistrovat v Praze a dál se v klidu rozhodovat, jestli nakonec jet někam jinam - vždy se to dá zrušit, ale už se nedá přihlásit (já jsem zvolila Bulovku, že to máme nejblíž a taky se mi zdá po všech prošlých hodnoceních nejpřijatelnější - třeba teď, když čekáme, bude-li porod koncem pánevním, tak jsem za to rozhodnutí fakt ráda, císaře nechci, ale leckde KP jinak rodit neumějí/nechtějí, bohužel).
    Radši nečti ty minusující hodnocení porodnic na mama webech, úplně v každé, i té nejlepší, někdy někdo zažil něco nepříjemného až hororového a bohužel mi to nechce z paměti ani po 7 měsících :-)
    Kdybychom měli auto/odvoz atd., určitě bych volila Neratovice nebo Rakovník - oboje do 1h od Prahy a přístup mnohem pokrokovější než kdekoliv v Praze. A tam se snad předem ani hlásit nemusíš, určitě ne tolik předem jako v Praze - můžeš si tam zavolat a poptat se.
    A souhlasím, že když na to jsou peníze (třeba dají rodiče apod.), rozhodně je moc moc dobré mít vlastní porodní asistentku (co vím, chtějí tak 8-10.000,-) nebo alespoň dulu (ty chtějí kolem 6.000,-) - průvodce, který je s tebou celou tu dobu. Ať jsou PA zaměstnané v porodnicích sebemilejší (jako že i na tobě nesympatickou můžeš narazit), je to prostě tak - končí směna a vymění se, odbíhají jinam atd. Kdybych na to měla, určitě bych si nějakou našla a pak bych se cítila dobře rodit i v Praze - takhle mám pořád trochu obavy a snažím se jich zbavit cvičením, důkladným samostudiem, návštěvami kurzu a přípravou svého muže, který tam se mnou bude - ale taky je kapánek nervózní a neví, co ho čeká a jak se zachová... :-) takže tak.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    POZITRON: Jo, to jsem zapomněla říct, platí to pro soukromý ordinace, v nemocnicích se to tuším neplatí snad nikdy.

    CAMELLA: Je prima vědět, že takoví pořád jsou ;) Bohužel jsem během svého několikatýdenního hledání (ve třech pro mě relevantních městských částech) na žádného takového nenarazila. Respektive narazila, ale ti zas nenabírali nové pacienty. A taky jsem se rozhodla, že nepůjdu k žádnýmu doktorovi, kterej pracuje v AGELu, protože od sestry doktorky vím, jak zlikvidovali na Moravě pracovní trh. Tím mi taky ty možnosti trochu ubyly.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    JANISKA: v nemocnici na homolce se taky neplati nic
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JANISKA: také mám gynekologa bez poplatku, platím jen 50,- za jednorázový zrcadla :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JANISKA: Muj prazsky gyn zadny rocni poplatek nebere. Porad takovi jsou. A je skvelej.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    JANISKA: hh nebo nadstandard prej ze je objednani na cas. jinak si muim prijit a vysedet :) tak jsem uz neprisla vubec muhehe
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MORGAN: Jenže ve chvíli, kdy zákon neupravuje, co je to nadstandard, to není postihnutelný. Pak může doktor za nadstandard vydávat prakticky cokoliv včetně tý možnosti objednat se emailem. Souhlasím ovšem samozřejmě, že v nepořádku to je. Obzvlášť v podobě, jak to zneužíval právě můj starej gynekolog-kokot, kterej schválně zapomínal pacientkám zmínit tu část o dobrovolnosti poplatku, plus právě nevystavoval potvrzení.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: za nadstandard v poradku, ale za standardni sluzby, ktere jsou hrazeny pojistovnou mi to pripada silne v neporadku
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    PISISKVOR: Jasně, že doktor z tebe nesmí tyhle "dobrovolné" poplatky vymlátit, ale pokud ti už sestra v recepci oznámí, že v této ordinaci přijímají pouze pacienty, kteří jsou s tímto poplatkem srozuměni a bez toho zaplacení tě nevyšetří, tak máš smůlu.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MORGAN: Je uzákoněný, že mají nárok to požadovat. Jako dobrovolný poplatek. A normálně to pak vykazujou - ti poctiví. Blbý je, když kvůli podstavu doktorů na určitym území nemáš jinou možnost než ten poplatek zaplatit. Protože jinak tě (pokud to není tvůj spádovej doktor) nemá povinnost vzít a většinou tě taky nevezme. Proč by to taky dělal, když mu zabereš místo pro někoho, kdo mu to vysolí.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: to teda nejak smrdi...i s tou uctenkou, natoz bez.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    JANISKA: haha, tak to je brutal! o tom slysim prvne.
    moje zkusenost - pokud by slo teda o nadstandard, tak nekomu to urcite prijde vhod, ale nastesti popisovany veci muzu resit se sestrou, ktera se operativne skoci zeptat doktora do ordinace kdyz je treba (takze vsecko bez cekani, to samy konzultace po telefonu nebo vypsani receptu opakovane; kdyz jsem kdysi kratce uzivala HA, brala jsem to primo u nich asi o 400,- levneji nez v lekarnach).
    btw prvotrimestralni screening, kterej byl driv hrazenej pojistovnou (aspon pred dvema a pul lety o tom nikdo nic nerikal), jsem taky neplatila, protoze gynekolog mi rekl at se nenecham, a kdyz budou kecy, necht to vyuctuji jeho ordinaci.
    jednorazovy zrcadlo si uctuje uz par let, ale pouze u vysetreni, ktery se netykaji preventivek a vysetreni v tehotenstvi (takze ja jsem za to neplatila vlastne nikdy), a dela to 30,-.
    to je teda dobra morda, uctovat si za tohle sest stovek nebo tacek:)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MORGAN: V naprosté většině pražských ordinací je to termín, kterým se označuje dobrovolný poplatek za nadstandardní péči. Reálně přitom lékaři leckdy zapomenou zmínit právě tu dobrovolnost, někde se musíš dost domáhat i vysvětlení toho, co je oním nadstandardem (u mého gynekologa to je například možnost nechat si poslat recept emailem a po emailu taky konzultovat, použití jednorázových zrcadel při vyšetření). Někde je ten poplatek odstupňovaný (třeba za 600 dostaneš vlastně "standard", za 1000 "nadstandard" a za 1500 to víceméně vypadá, že můžeš svému doktorovi volat na osobní číslo ve dvě ráno ;)). Tebe ještě tato věc nepotkala? Já jsem bohužel ve druhém těhotenství zjistila, že pokud nechci chodit ke svému kokotovi obvoďákovi, tak se ročnímu poplatku nevyhnu, protože mě bez jeho zaplacení žádnej nespádovej doktor nevezme. Ale můj současnej doktor je tak báječnej, že mu ten poplatek platím ráda a skutečně dobrovolně. A on mi teda taky nikdy účtenku neopomněl vystavit.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: co to je rocni poplatek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam