• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MARASAN: chci jet vedle auta 30 abych se citil bezpecne.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: Pro mne to ovsem neplati - ja bych treba i s 25 km/h mel cestu do prace kratsi, protoze jezdim do silenyho kopce. Cestu z prace bych nemel pomalejsi, protoze z kopce jedu stejne rychle a to vic nez 25 km/h.

IMO uz tom, ze treba diky predjizdeni front aut, pouzivani cyklotras/stezek bez aut a narozdil od mhd i primejsi/kratsi trasy, se cesta do prace stane mnohem vic casove predikovatelna. Proste narozdil od auta/mhd pojedu kazdej den prakticky stejne dlouho a ve vysledku casto rychleji. Tohle plati obecne pro dojizdeni na kole. Takze autem sice jedes prumerne 30, ale pojedes na kole s limitem 25 delsi dobu nebo ne?
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    PSYSBEE: tohle je přesně ten point.
    Pokud chceš ekolo používat jako efektivní přiblizovadlo po mestě/v okolí 20km od tvýho bydliště a ne jako volnočasovou aktivitu tak je prostě 25km/h málo a argument “můžeš šlapat” je na úrovni “můžu jet autem” protože e kolo pro mě neni sportovní nástroj, ale dopravní prostředek.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MARASAN: šikovný auto :)
    .. já to beru tak, ze na trochu rychlejším elektrokole se po vedlejších komunikacích dostanu do práce prakticky stejně rychle jako s autem přes ranní špičku v našem městě.. tj. to rozhodování, jestli sednu do auta a začnu žřát a zasírat planetu anebo na zero emission ebike, kde navíc dělám něco pro sebe, je tak mnohem jednodušší..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PSYSBEE: moje auto umi skoro 200 a pokud ma byt full nahrada za kchar tak ... ? IMO to jednoduse full nahrada za kchar byt nemuze.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    HAKUBJOZAK: pro mě je to právě taky hlavně přepravní nástroj a náhrada auta pro cestu home->office a zpět.. a pokud má být full nahrada za kchar, tak 32 kph je za mne rozumný minimum pořád v bezpečných mantinelech..
    HAKUBJOZAK
    HAKUBJOZAK --- ---
    Ja se tu do toho nechci moc poustet, jen z povzdali sleduju. Elektrokolo pouzivam po Praze jako dopravni prostredek. Umoznuje mi si nevybirat mezi 'bezpecnou a snadnou' trasou, ale vzdycky volit tu bezpecnou, coz jak vime, je v Praze velkej orisek. To pro kontext.

Dobry argument pro zvyseni omezeni na ~30-32km/h je podle me to, ze zpomaleni mestskeho provozu v obytnych ctvrtich smeruje ke 30km/h. Z vlastni zkusenosti vim, jak je neprijmne, kdyz jedu do kopce 25 a za mnou netrpelive ceka auto, ktere proste potrebuje alespon tech 30.

A ano, 30 na kole mi prijde jeste bezpecna a dobre ovladatelna rychlost pro zkuseneho cyklistu.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    GANBOY: uvádí tam přesný opak, že elektrokola to dost rapidně zvyšují nad 20 .) a to je vlastně pointa toho všeho proč by neměly mít limit větší
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: to je studie co ukazuje že na stezkách je průměrná rychlost 20no…
    Schválně si tam dohledám jak velkej počet je tam právě to 25km/h elektro co to snižuje těm ostatním na průměr 20 ;)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: tzn 32 můžeš jet, ale jenom když si před prací dáš sprchu… to je ta turbokokotina co tu furt řeším😀
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: a nějakej faktickej argument než “je to muj pocit, nebo- v evropě se tak někdo před 75ti lety dohodnul že to bude takhle” by tam nebyl?

Mě třeba pocitově přijde mnohem lepší ta rychlost 33km/h.

Takže řešíme jen myšlenkové zamrznutí několika zdejších autistů na téma “je to nastavený na 25” což je argument který je evidentně naprosto neměnný.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    PSYSBEE: zajímalo mě jak je to ve světě, tak jsem lehce hledal

Evropa, Austrálie, Čína - 25km//h
    Amerika, Kanada, Brazílie - 32 km/h

Vzhledem k tomu, že se bavíme o rychlosti dopomoci motoru, který umožňuje "komukoliv a téměř okamžitě" jet touto maximální rychlosti (když si zapne turbo) tak tam prostor na zvýšení moc nevidím :-) Navíc v souvislosti kdy studie ukazují, že průměrná rychlost na cyklostezkách je pod 20km/ho

to o čem mluvíš ty, kdy je "32km/ho ještě celkem dobře ovladatelná rychlost", stím by se dalo souhlasit a mohla by to být třeba ta maximální povolená rychlost na cyklostezce, ale ne ta dopomoc :-)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    PSYSBEE: plus na cokoliv silějšího pohled jako na velký koloběžky- ručení, řidičák AM/B a helma.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Za me sjednotit EU limit s US a byl by klid. A zadny Bikemagaddon by imho nenastal - 32kph je za me pro cyklistu porad jeste dobre ovladatelna rychlost a hlavně vic jak 60-70 procent speedtunerů by se na to čipování vy.ralo..
    ADAM
    ADAM --- ---
    Me se zda zbytečně sem psát, jaké zákony platí teď. To všichni víme.

Ale debata by přeci měla být o tom jak by se tz pravidla měly vylepšit.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: proc se navazis do nekoho ~ WEWERKA, kdo neni zakonodarny organ a ani nepise, ze na cyklostezce se nesmi jezdit vic nez 25 nebo 50 km/h nebo kolik vlastne, pokud neni rychlost omezena nejakym jinym predpisem/znackou? To nejsou nazory, jen pise, jak to je uzakoneny. #sorryjako

Jen bych k tomu doplnil, ze eBajk rychlejsi nez 25 km/h anebo dopomoci vic nez 250 W bez zakonnych nalezitosti nemuze nejen na cyklostezku, ale ani na verejnou komunikaci.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    WEWERKA: tzn problém je rychlost samotná, nikoliv rychlost jediného typu vozidla.
    U jednoho druhu vozidla co se po trase pohybuje zastáváš názor že je to jenom na něm jak rychle pojede, zatímco druhý jako potencionálně nebezpečný podle tebe nemůže jet rychleji než 25km/h…
    Super logika 😃
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: nepletes si cyklostezku a cyklotrasu?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    GANBOY: Mas problem s pochopenim textu? Na kola na cyklostezce neplati zadne specialni omezeni rychlosti. Plati tam pouze rychlost v obci ci mimo obec, tedy to same omezeni jako pro ostatni ucastniky provozu (auta). Takze i kdyz jede nekdo 50 km/h, tak to neodporuje zakonu.
    Kde prosimte pisu, ze to neboli? Ono je uz pozde vecer, co?

V Holandsku treba bezi zkusebni program, kde ve 2 mestech (Houten a Amsterdam) je povolena max rychlost kol 20 km/h. U nas nic takoveho nemame. Jestli tam muzou i skutry, to opravdu netusim :D Ale pri rychlosti 20 km/h to asi nebude problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam