• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    PSYSBEE: plus na cokoliv silějšího pohled jako na velký koloběžky- ručení, řidičák AM/B a helma.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Za me sjednotit EU limit s US a byl by klid. A zadny Bikemagaddon by imho nenastal - 32kph je za me pro cyklistu porad jeste dobre ovladatelna rychlost a hlavně vic jak 60-70 procent speedtunerů by se na to čipování vy.ralo..
    ADAM
    ADAM --- ---
    Me se zda zbytečně sem psát, jaké zákony platí teď. To všichni víme.

Ale debata by přeci měla být o tom jak by se tz pravidla měly vylepšit.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: proc se navazis do nekoho ~ WEWERKA, kdo neni zakonodarny organ a ani nepise, ze na cyklostezce se nesmi jezdit vic nez 25 nebo 50 km/h nebo kolik vlastne, pokud neni rychlost omezena nejakym jinym predpisem/znackou? To nejsou nazory, jen pise, jak to je uzakoneny. #sorryjako

Jen bych k tomu doplnil, ze eBajk rychlejsi nez 25 km/h anebo dopomoci vic nez 250 W bez zakonnych nalezitosti nemuze nejen na cyklostezku, ale ani na verejnou komunikaci.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    WEWERKA: tzn problém je rychlost samotná, nikoliv rychlost jediného typu vozidla.
    U jednoho druhu vozidla co se po trase pohybuje zastáváš názor že je to jenom na něm jak rychle pojede, zatímco druhý jako potencionálně nebezpečný podle tebe nemůže jet rychleji než 25km/h…
    Super logika 😃
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: nepletes si cyklostezku a cyklotrasu?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    GANBOY: Mas problem s pochopenim textu? Na kola na cyklostezce neplati zadne specialni omezeni rychlosti. Plati tam pouze rychlost v obci ci mimo obec, tedy to same omezeni jako pro ostatni ucastniky provozu (auta). Takze i kdyz jede nekdo 50 km/h, tak to neodporuje zakonu.
    Kde prosimte pisu, ze to neboli? Ono je uz pozde vecer, co?

V Holandsku treba bezi zkusebni program, kde ve 2 mestech (Houten a Amsterdam) je povolena max rychlost kol 20 km/h. U nas nic takoveho nemame. Jestli tam muzou i skutry, to opravdu netusim :D Ale pri rychlosti 20 km/h to asi nebude problem.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    WEWERKA: prosimtě přestaň tady mektat něco o rychlosti mimo obec… v troji je stezka klasika v obci a kola bez motoru s jezdcem v kondomu tam jezdí i 50km/h… a pak mi tu vysvětluj žr když to so tebe napere takový torpédo že to nebolí… 😃

Btw v holandsku můžou max 125kw skútry na cyklostezku prosím proč? ;)

Vysvětli mi proč to ve specifických holanských podmínkách jde, ale tady by to byl armagedon?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    EXCITE: Ja nic neobhajuju, jen jsem konstatovala co rika zakon. Jestli mas "kolo" s pohonem vic jak 250W a dopomoci vetsi nez 25km/h, tak to neni kolo a nemas na cyklostezce co delat. Bez motoru jsi kolo a muzes jet maximalni povolenou rychlosti v obci a pokud je cyklostezka mimo obec, tak muzes jet maximalni povolenou rychlosti mimo obci.
    Z Reze do Prahy jsou nekde silnice a nekde jen cyklostezky pro chodce a cyklisty. Na silnici s tim svym mopedem muzes, na ty smisene stezky uz ne.

Za me osobne teda tezky rozjety moped udela vetsi skodu nez lehke silnicni kolo. Oboje muze zabit, ale moped je takovy SUV, kdezto silnicka se spis sroluje a diky posedu vepredu na beranech na tom bude nejhur silnickar. Takze na silnicce si davam pozor a jeste jsem na ni nemela zadnou havarku.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    WEWERKA: Sám si moped.
    1) 3/4 té "cyklostezky" jsou silnice, kde jezdí auta.
    2) to je právě to. Dementní regulace z jedný strany, a totální riziko z druhý strany, který obhajuješ. Jezdíš na silničce?
    Cyklista srazil bruslařku a z místa ujel, žena skončila v nemocnici - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/praha/zpravy/cyklista-bruslarka-srazka-policie-patrani-zraneni-vltavska.A220527_104804_praha-zpravy_baky
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    EXCITE: Podle zakona patri, stale tam plati rychlost v obci. Co tam nepatri, tak je tvuj moped.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MARASAN: Ok:)
    Mám Mate X 750W a nkde se nechlubím, že to umí jet skoro 40km/h. (Ani jsem tak nejel) . Ale tohle byla spíše vyjímka , na cyklostezky, zvlášt tahle magistrála, tak na nich nejezdím. Ale jak jsem se hned při první jízde přesvědčil, takový kolo je jak červenej hadr pro některý mouly.
    Jo a abych jel, tak musím šlapat :)

Za mne tedy nepatří na smíšenou cyklostezku silničkáři zalehnutý za říditkama.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: jen se ptam, kdyzs nestihl anketku. Nicmene v pondeli jsem na cyklostezce nikde nejel, takze pochybuju. Zbytku popravde nerozumim.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAESTRO_007: Ne, to byla jedna jízda zpátky z Prahy. Druhej den, včera, jsem jel zpátky sám a jak bylo pod mrakem pak i lehce zachcalo, skoro nikdo tam nebyl..

MARASAN: A o tom přesně se tady bavíme kolego Mlho.
    Že tys byl ten starej dědek, kterýho jsem v pondělí ráno asi v 15km/h velmi opatrně přejíždel,že mi stačil mezitim vykladát o 25/m/h a 500W ? :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: a mas teda ktery?

• umi vic nez 25 km/h a radsi se tim nechlubim
    • umi vic nez 25 km/h a mam na to komplet papiry a pojistky a vsechno v cajku

Jedno je ale jasné, ani jeden z nich na cyklostezku nepatří :-)
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    EXCITE: cestovní rychlost byla 28-32km/h" a za 2 dny cestování Vás předjelo 10 lidí. To je dost málo a evidentně jste patřili k těm jednoznačně nejrychlejším, to zní jako by těch 25km/h byl dostačující limit pro běžnou populaci a zachování bezpečí v provozu na cyklostezce .)

PSYSBEE: nerad bych zabrušoval do diskuze kdo je horší, jestli nastreleny silničář ohrožující chodce nebo borec na elektrokole s maximalkou 40km/h co jede za ním .) ještě by se v protisměru mohl objevit "moto koloběžkář" jedoucí podobnou rychlosti v komplet výzbroji motorkářské, protože sám tuší že samotná jízda na takovém stroji je o život. Jedno je ale jasné, ani jeden z nich na cyklostezku nepatří :-)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Tak nastřelený silnicari na cyklostezce plný bruslařů a rodinek s dětma s jejich stylem "hlavne nezpomalit, páč jim spadnou tepy voe.." je kapitola sama o sobě..
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Já se přidám , sic krapet pozdě, ale. Mám za sebou 2 dny cestování na kole z Řeže do Karlína. Cestou zpátky jsem jel kolegou, který má normálního bika. Cestovní rychlost byla 28-32km/h potkali jsme cca 10 dalších, který jeli +- pododně 28-30km/h.a to nás předjelo tak 10-15 silniček cestou. Mohli jet tak 38-40km/h. Jeden idiot nás přejížděl v zatáčce, samozřejmě,proti zrovna šli lidi.
    Kdybych neměl e-kolo,co má 750W s maximálkou kolem 38kmh, tak bych s ním vůbec nemohl jet.
    Rno jsem jel sám a dojel jsem 2 silnice, co jeli napohodu nahoru cca 28km/h.
    Takže podle mne 25kmh je totalní hovadina vhodná tak pro důchodce,co už mají od doktora zákaz jezdění autem. Za mne jsou daleko nebezpečnější tyhle zalehnutý silničky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: pres 80 % jezdi legalnich 25 km/h, o dost vice, nez tipovana polovina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam