• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    Klub na výměnu zkušeností či (konstruktivních) názorů o tomhle čím dál rychleji se rozvíjejícícm odvětví cykloprůmyslu.

VZHLEDEM K SITUACI VEDLE V KLUBU SLUŠNÉ HEJTY POVOLENY, CO BUDE ZA ČAROU SMÁZNU
    rozbalit záhlaví
    IV0
    IV0 --- ---
    DAKRLS: Zatím prevažují samá milé překvapení. Je to hodně lehké (asi jako levné horské kolo) a agilní (krátké, podobně jako silnička). Kolo je příjemně tuhé. Jemně to dávkuje pohon a přechod přes 25 km/h je neznatelný. V pohodě se s tím dá jet 40 km/h anebo bez baterky (což byl hlavní požadavek). Posez je spíše trekový než městský (185 cm, velikost L). Má to power meter, který se přes ant spáruje s Garminem, což jsem nečekal. Není nijak zvlášť přesný a končí na 500 W, ale je to fajn. Díky malé baterce ve spodní rámové trubce a motoru vzadu je to při nošení a také při jízdě ze sedla trošku těžké na zadek, ale nic hrozného, spíš, že to jde poznat. 10 rychlostní Deore, kazeta 11-36, vepředu 42, to byl taky (minimální) požadavek. Má to millón úchytů na blatníky,
    nosiče, brašny, světla atd., což nepotřebuju.
    DAKRLS
    DAKRLS --- ---
    IV0: zkus pak prosím sepsat nějaký zkušenosti s tim kolem. Koukal jsem, že se dá sehnat nový, výrazně zlevněný, za 25kKč . Přijde mi to strašně málo, tak by mě zajímalo co za to dostaneš.
    IV0
    IV0 --- ---
    IV0: Tak nakoupeno. Giant Momentum Voya E+3, rok staré kolo, 190 km najeto. S odpruženou sedlovkou za 17 tisíc. Jdu dneska vyzkoušet dojezd.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: a když sme se teda shodli že na cyklostezce 20 pro všechny.

Proč v dopravě s autama nemůže e kolo jet stejně rychle jako auta ve městě- tj těch 30-33km/h ?
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    EXCITE: fakta jsem tady zmiňoval několikrát. Jak osobní zkušenosti, tak studie odborné.

Kolik jezdíš ty na bio kole po rovině? Nějaká dlouhodobě udržitelná rychlost z pohledu "fyzičky"? Dcera teda 20, kolik má roku?
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: jistě. Ať se ba cyklostezkách zavede 20- PRO VŠECHNY!!!
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: ja praveze ne.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MARASAN: Nečtu to, kde to čteš ty?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    EXCITE: kde ctes, ze nikdo na legalnim ekole nejezdi vic nez 25 km/h?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAESTRO_007: Já tedy vidím,že ta legislativa byla přebraná z kol s čelistovými brzdami doplněných spalovacím motorem,kdy ještě nikdo nic nevěděl o e-bicích. Btw 20km/h jezdí moje 9letá dcera. To už není ani vtipný ani k věci. Sundej si ty fundamentalistichý klapky z očí a vnímej fakta, kolego :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Cyklistovi v Plzni vybuchla za jízdy v batohu baterie do elektrokola. Je těžce zraněný - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-cyklistovi-v-plzni-vybuchla-za-jizdy-v-batohu-baterie-do-elektrokola-je-tezce-zraneny-40592613
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    EXCITE: no vidíš, v roce 1992 ještě byly cyklostezky poloprázdné a auta po městě měly limit 60. Teďka mají auta 30, takže bych těm elektrokolum dal spíš 20. A kdo chce rychleji tak má ten pedelec .)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAESTRO_007: Máš v tý úvaze chybu, ta legislativa tu byla dávno dávno před Gangboyovým kolem, cca v tý době,kdy se rušily ty praporky :)
    Omezení rychlosti elektrokol na 25 km/h v Evropské unii platí od roku 1992. Původně tento limit zavedla směrnice EHS pro motorizovaná kola (kategorie MoFa), a když se objevila moderní elektrokola (označovaná jako EPAC nebo Pedelec), unijní legislativa tento parametr převzala.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    GANBOY: pošli foto prosím :-)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    GANBOY: co je zkusit přesvědčit, ze do 32 kph je pumpa ok? :-)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    EXCITE: a do toho tady máš skupinu lidí co bezpečně ví že v rychlosti nad 25km/h ti srdce přestává pumpovat krev do tělního oběhu ;)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    MAESTRO_007: ten můj stavěný peklostroj vzbuzuje pozitivní reakce a spoustu úsměvů.
    Nikoliv nevěřícný údiv.

Moje druhé kolo- s 500w motorem, zase vzbuzuje závistivé pohledy, nikoliv nevěřícné.

Nezáviď;)
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    EXCITE: vtipné a vlastně pravdivé přirovnání. Když si představím Gangboye na tom future mopedu co má, tak na cyklostezce by před ním fakt měl běhat týpek s červeným praporkem, protože bože! jede to rychle a je to moc velké,co kdyby se někomu něco stalo. Je to opravdové zjevení v místní cyklodopravě a sám popisoval jak nevěřícně lidí kroutí hlavou když ho vidí :-)

Akorát s tím rozdílem, že klasické elektrokola tady jezdí 20 let a všichni jsou na ně zvykli a mají tady své místo s rychlostním limitem. Tak jako ty auta .)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MARASAN: & GANBOY: Mě tahle legislativa připomíná jak ,když začaly automobily,tak musel před každým musel běhat týpek s červeným praporkem, protože bože! jede to rychle a je to moc velké,co kdyby se někomu něco stalo..
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    IV0: v tom případě doporučuju podobné kolo jako je v inzerátech půjčit a zkusit ho, jestli to bude stále splňovat vaše představy a požadavky. Jsou to běžné modely a neměl by to být problém v nějaké prodejně.

Je tam dost podstatný rozdíl na co jsou ty kola a motor konstruovaný. Ten Canyon přesně počítá s tím, že se na něm pojede i bez dopomoci a proto váží o 10kg míň než ty co posíláš a motor je na to taktéž konstruovany, nižší výkon, hmotnost, spotřeba a třeba i ten odpor výsledný. Neříkám, že ty Crussis a Sava nebudou na toto vhodné, ale ten pocit z jízdy bude diametrálně odlišný než to co jste zkoušeli a ty kola jsou primárně určeny na jízdu s permanentní dopomocí
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    IV0: ad 2. - nemusi byt mereno, staci jednoduchy nekolikakrokovy mechanicky na klikach, kde mas s nejakym stoupajicim odporem treba 4-5 kroku "vykonu" - tlaku do pedalu. Da se vyzkouset na zabrzdenym kole, kdy citis ty jednotlivy kroky tlakem na pedaly. Treba starsi stredova Yamaha to ma presne takhle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam