• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJJAKAltcoiny / ICO investice
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    MIKULAS: a tenbtzv. upgrade je realnej? zvladneho ten tym kolem Solany? driv nez zizi v propadlisti dejin? jsou nejaky predikce? vime?
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    A taky me zajima jak akupujete/odprodavate. Jestli jste spis typ realizace postupne nebo vseho naraz a hned treba reinvestice
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    Mate nejake sve pravidlo kdy alty prodavate ? Ja je drzim na uroceni ale zrovna ta SOLana pujde asi z kola ven. Drzim ji od 34usd. Diky ni mam defacto zaplacene portfolio
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    CHEWBACCA: ja jsem se ji zbavil chvili pred prvnim crashem a navzdory vsem hypum a vysokemu zhodnoceni uz bych do toho nesel - je tam fundamentalni problem v tech zpravach, co se posilaji uvnitr site a zhalcuji ji - bez vaznejsiho upgrade to bude stale na vode. No cim vice se bude pouzivat vzhledem k popularite, tim vice hrozi dalsi problemy.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    CHEWBACCA: chapu ze konec roku, btc "dole" ale k tomu jeste ty neustaly problemy. jen se ptam zde lidi znalejsich nez jsem ja ;-)
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    BIMBAS: opet probehl nejspis ddos utok kdy byla 5 hodin off a na cene to je znat asi historicky nejvic, jestli ji lidi jeste veri nebo aspon zacnou verit? taky ji mam, bohuzel znovu koupena nedavno :)
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    CHEWBACCA: co je to za zvolani ? :) ja ji porad mam a ne malo. Ma nejaky problemy ?
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    veri tu jeste nekdo Solane?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    SHEFIK: Nevim konkrétně co je sUSD ani se mi to teď nechce zkoumat, ale obecně, buď je to stablecoin krytej nějakýma dolarama někde, a ty dolary tam buď jsou nebo nejsou a když se přijde na to že tam nejsou, tak je průšvih. Nebo je to algoritmickej stablecoin, a pak je riziko selhání toho pegovacího algoritmu což může bejt z mnoha důvodů podle toho jak je to konkrétně udělaný. Nevim asi to neni nějak výrazný riziko, ale nějaký tam přece jen je tak to zmiňuju
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TYCHOVRAHE: myslel sem, ze je to fix na rok, ne plovouci sazba. ale ok, uz chapu vic, diky za vycerpavajici odpoved

    jaky jsou rizika stablecoinu krom regulatory? prosel jsem https://www.linklaters.com/en/insights/blogs/fintechlinks/2019/october/g7-outlines-key-risks-to-be-addressed-by-stablecoin-developers-and-regulators a nic co by stalo za trapeni tam nevidim :)
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    SHEFIK: tebe ne?
    - crypto.com defi wallet je jen agregátor různých defi protokolů na ethereu, lepší je jít přímo ke zdroji a použít metamask + hw wallet, ale ok, to je o osobní preferenci řekněme
    - tohle konkrétní APY je generováno skrz Yearn.finance a ten to dále posílá na AAVE.v1 takže neseš riziko těhle dvou DeFi protokolů. DeFi se rádi hackujou, nicméně tyhle dva jsou relativně velký a stabilní
    - pak neseš riziko stablecoinu, nevim co přesně je zač sUSD, zní mi to poněkud exoticky
    - tyhle APY odráží aktuální situaci na trhu, takže místo portfolia budeš sledovat aktuální APY
    - jedná se o ledning s velmi malou likviditou, stačít tam nacpat pár stovek tisíc sUSD, a APY jde na zlomek (případně aby někdo trochu z tý borrow pozice vrátil). Celková likvidita poolu je nějakých 300k sUSD, takže tohle apy tam vydrží pár dní bych tipnul. Dost možná výnos za tu dobu nezaplatí ani feečka na ethereu za vklad a výběr. Považoval bych za hodně divný kdyby to tam vydrželo dýl a pokud tam dáš třeba pár desítek tísíc USD, tak už jen tím to APY srazíš dolu.

    Zde přímo přímo na lending pool, je tam i historie APY, pro představu jak dlouho to asi vydrží:
    Aave - Open Source Liquidity Protocol
    https://app-v1.aave.com/reserve-overview/SUSD?pool=Aave
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    sUSD staking za 48% apy (crypto.com wallet) To uz mi prijde vic nez lakavy a nez se kazdej den morit se sledovanim portfolia. Napadaj vas nejaky rizika?
    SPATZIER
    SPATZIER --- ---
    CHOZZE89: jj, ten sem mel mimo jine na mysli...
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    CHOZZE89: Deposity v Anchoru jsou 5B UST. Market cap UST je 10B. Plus ta navazana likvidita a Mirror. Ano existujou dalsi minoritni use casy, ale s anchorem se to vubec neda srovnavat a na pointe to nic nemeni. Treba se to casem zlepsi, ale ted je situace proste takhle
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    TYCHOVRAHE: Neni pravda, ze UST se pouziva jen na Terra, je aktivni IBC, takze mas treba pooly na Osmosis (Keplr), v Mongolsku a Korei mas Chai/Meme Pay coz je ekvivalent Visa/MC, v ramci projektu Alice budes mit pak regulerni kartu v ramci ekosystemu. Je to cely docela pekne vymysleny a v planu je toho vic, zrovna dnes byl spusten klon Uniswapu - Astro port.
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    VONTRIX: Uz jedou crowdloan pro aukci na vlastni polka-chain
    Polkadot/Substrate Portal
    https://polkadot.js.org/apps/?rpc=wss%3A%2F%2Frpc.polkadot.io#/parachains/crowdloan
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    TYCHOVRAHE: Vzhledem k tomu, jak se v Tere řídí peg, tak tam bych se dlouhodobych výkyvů nebál, pokud nepadne Luna samotná.
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KAJJAK: Teoreticky jo. Ale řekl bych že s nižší pravděpodobností než když budeš třeba držet BTC nebo AAPL, kde ke znehodnocení v takovým případě dochází vždy. Taky to znehodnocení může být dočasné a hodnota UST se může vrátit na $1, aniž bys potřeboval nový vklady do Anchoru.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    TYCHOVRAHE:
    zjednodusme to:
    pokud nebudou nove prichozi kupci, a dojde k odlivu majority tech co to drzi jinam, muze to stavajicim drzitelum vyrazne znehodnotit vlozeny fiat?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KAJJAK: Njn, to jsou dvě různý věci.

    Jedna věc je Anchor, kterýmu je tohle celkem fuk, přesuny kapítálu ovlivňují akorát generování výnosu (víc depositů - potřebuju vygenerovat víc abych mohl dávat těch 20%, tudíž potřebuju víc borrowerů)

    Pak je UST, což je stablecoin který se v Anchoru používá. Ten je krytej likviditou LUNy. Tudíž pokud se bude hodně lidí chtít zbavit UST najednou, a LUNA nebude dostatečně likvidní, tak se cena UST může dostat pod dolar.

    Pokud by výnosy Anchoru prudce klesly, je docela nasnadě předpokládat, že značná část kapitálu se přesune jinam. UST nemá moc jinýho využití (polovina je v depositech v Anchoru, plus jsou tu navázaný věci jako kombinovaný anchor-mirror strategie, poskytování likvidity ANC-UST, ANC-MIR který bez Anchoru nedávaj moc smysl) takže lidi budou hromadně prodávat UST za jinej stablecoin, což je situace náročná pro udržení pegu.

    Jestli tomu chceš říkat pyramida, tak prosím, ale obecně si pod tímhle pojmem představuju něco jinýho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam