E2E4: No já si právě pamatuji všechny ty tvrzení na co všechno se to bude používat atd. Tak si checkuji, jak jsme na tom po deseti letech.
Přijde mi, že to dává smysl jenom u lidí, kteří mají problém s nějakým státem nebo karetní společností. Mě to v kontextu ČR a mnoha dalších zemí nepřijde moc užitečné. Až na jednu měnu jsem to všechno se ziskem prodal. Asi to půjde ještě nahoru, dolů, nahoru atd. docela dlouho a mohl bych to prodat za víc, ale mě ta vnitřní hodnota nedává smysl.
Minulý rok jsem zkoušel zaplatit jedno předplatné přes ETH, protože jsem ho měl zrovna nakoupené a byl to strašný oser... vysoké poplatky, kvůli kterému jsem neposlal tu částku přesně... takže jsem posílal na dvakrát a samozřejmě s dalším poplatkem, trvá to dlouho, na ETH musím vybrat správnou síť u odesílání a přijímání jinak smolík... nesmím splést adresu jinak smolík... nesmím to mít na burze nebo jí někdo může hacknout, ale hacknout mi můžou i PC a smolík... nebo mi vir vymění adresu ve schránce než jí vložím a smolík... a samotné posílání taky trvalo celkem dlouho. Jasně, řeknete, že se to mám naučit a vybrat si tohle nebo tamto... asi bych se to naučil, ale co zbytek zeměkoule bez technických dovedností... :-D
U karty je to ale okamžité a poplatky jsou často menší. Banky už umí okamžité převody a tam je to v rámci sekund... nově lze použít i mobilní číslo místo číslo účtu. V zahraničí už jedou okamžité SEPA platby v rámci EU atd.
Taky můžete říct, že to není na placení, ale je to digitální zlato (ikdyž spousta altocoinů se snaží tvářit, že mají nějaký účel). Ale stejně tak si lidi za nosič nějaké hodnoty můžou zvolit cokoliv jiného např. HarryPotterObamaSonic10Inu měnu, protože prostě proč ne? :-D
https://coinmarketcap.com/currencies/harrypotterobamasonic10inu-eth/