• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJJAKAltcoiny / ICO investice
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: V Severní Koreji se to používá na úrovni vlády. Z toho co vím je to celkem oblíbené v Turecku protože jejich měnová politika je marná. Potom to ještě frčí v Nigérii. Ale jakým způsobem to používají to nevím. Jestli to je spíše investice nebo ne. Zajímalo by mě, jak to zpětně hodnotí obyvatelé Salvádoru.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: kde v Africe ?

    jinak v Africe ma skoro 200 mil lidi CFA frank s fixnim kurzem k (dnes) euru, takže tam to na růžovou budoucnost stabecoinu moc nevypadá.

    k použití na černém trhu v totalitě, no nevím. na černém trhu muzes platit cimkoliv.. a když máš totalitu, můžeš kontrolovat internet a jít po těch co to používají, pokud to je pro tebe jako pro vládce problém. a rubber hose cryptanalysis funguje pořád dobře.. na export do zahraničí, ok.. pořád tam ale máš velké výkyvy hodnoty.

    a na světě je spousta totalit, kde se bitcoin apod stejně moc nepoužívá. Severní Korea? Kuba? Bělorusko?
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    E2E4: V zemích 3 světa není běžný mít bankovní účet, kartu a jejich měny jsou inflační shit, za to každý má smartfoun. Slyšel jsem vzkazky že např. v Africe frčí hodně Tron-USD.

    Krypto na západě bude mít smysl ve chvíli kdyby se to tady zvrhlo do nějaký totality, pak Bitcoin jako když najdeš. Perzekuovat to můžou, ale stejně ti to nezabrání na černém trhu sním zaplatit za (příklad) propašování do jiné bezpečnější země. O tomhle je Cypherpunk.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MATT: nerozumim use case.

    Nejakej paraguayec si vymeni Guaraní za Tethery? Jak přesně, na Paraguayský kryptoburze? Pak si pořidí peneženku a do ní si dá tethery.. A co s tema tetherama pak bude dělat dál, co teď dělat nemůže nebo v čem mu to pomůže mít zrovna tethery, když je to jen práce navíc a víc rizik ?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MATT: Neřeší tohle Wise a Revolut? S Wise jsem dokonce byl schopný založit si lokální účet v USA na dálku, takže lze posílat vnitrostátní převody. U Wise pak zkonvertovat za nízký poplatek do jiné měny a poslat to dál do jiné země.
    MATT
    MATT --- ---
    E2E4: ne kazdy ma pristup k dolerovejm uctum, pripadne podlahaji vysokym poplatkum. ale nemluvim o evrope.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: a necenzurovatelnost kým, státem? stát může kdykoliv kryptomeny kriminalizovat / zvýšit regulatorní požadavky (napr. povinné prokázat zdroj, deanonymizovat atd), pokud budou problémy s nimi příliš velké.

    naopak je tu velký prostor a precedenty pro špatné chování provozovatelů. je pěkně že blockchain má byzantine tolerance pro ověřování transakcí, ale provozovatel může měnit pravidla jak chce, viz eth hard fork po dao eventu, v kontrastu s tím žádný fork u dalších smart contract zranitelností..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: a globální settlement znamená teda místo jedné kryptomeny a aplikace mít dvě. to adopci neurychluje..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: no já jsem to myslel tak, že nevím proč by někdo měl používat dolarové stablecoiny místo dolarů. nic mu to neprinese, jen rizika a složitost:

    bude muset kromě regulované banky navíc věřit i nějaké offhshore, neregulované firmě, která tvrdí že má 100% rezervy (které prokazatelně v minulosti neměla), která je podezřelá z emise stablecoinu za účelem manipulace trhem, což není jak ověřit a která má konflikt zájmů protože má společné vlastníky s kryptoburzou.. zdroj https://en.wikipedia.org/wiki/Tether_(cryptocurrency)

    pointa je, že to není konkrétně tether, ale potenciálně jakýkoliv stablecoin.

    a k tomu navíc nějaká další aplikace a zadne odvolání a rollback transakcí v pripade hacku apod.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JARDABEREZA: filecoin nemyslím, nemám ho v oblibě i když marketcap i zhodnocení mají fakt dobrý, ale jsou i jiný projekty, např. Sia. o tom se občas zmíním už od 2018, ale vydělat na něm se mi nepovedlo :-) tam můžeš konkrétním kryptem platit za data k uložení, případně inkasovat z provozu cloudu. služba funguje, no nějaký kritický hlasy o chybovosti by se asi našly.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PALEONTOLOG: K doplnění průzkumu... platil jsi kryptem minulý rok za něco?

    Mimochodem Filecoin je obviněn z pyramidového schématu: https://coingape.com/chinese-court-charges-filecoin-fraud-scheme/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já si stále myslím, že budoucnost krypta částečně leží ve file-coinech coby cloudech a na převody je hromada chainů, co mají tx na L1 za hubičku.
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    E2E4: Přínos je ve srozumitelnosti a stabilní hodnotě. Nikdo nebude používat Bitcoin dokud jeho cena může kolísat o desítky procent. Stablecoiny by mohly být přechodovou fází než se cena BTC stabilizuje... jestli se to někdy stane :-D

    E2E4: Globální settlement pro rollupy, uživatelé by s L1 ani neinteragovali. Interagují jen s appkou která má vlastní L2/L3 "blockchain".

    JARDABEREZA: Jen jsem zaznamenal, že se o to zajímají. Tak třeba chtějí vybudovat univerzální platební systém nepodléhající sankcím... a nebo se jen vezli na vlně :-D

    Jen naznačuju nějaké myšlenkové směry vývoje co jsem zaznamenal, jejich užitečnost / neužitečnost otestuje až čas... Hlavní hodnota kryptoměn vždy byla a bude necenzurovatelnost, takže až opadne bullmarket a memecoiny, tak se zase vrátíme k základům a uvidíme co se uchytilo.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JARDABEREZA: zaplatil jsem truhlari
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: Jsou tu obvinění že s pomocí USDT se obcházejí sankce. https://www.theblock.co/post/285408/us-and-uk-investigate-20-billion-worth-of-tether-entering-sanctioned-russian-exchange-bloomberg A Visa i Mastercard jsou těžce do AML a těch kontrol tam mají hodně a zlepšovali je po desetiletí.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: a nevidím žádný přínos stablecoinu. provozovatel stablecoin platformy je něco jako banka, která tvrdí, že má 100% rezervy, ale není nijak regulována, prostě ji musíš věřit. stablecoiny také neřeší problém frivolní tvorby peněz z ničeho..

    tldr mi prijde, že kryptomeny řeší zajímavý problém, který ale nikdo nemá, přičemž umožňují různé druhy kriminální činnosti (ransomware by bez btc skoro neexistoval, protože follow the money..)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: to ČSOB jsou spíš nějaké bonusové body, fungující jen v rámci ČSOB resp KBC, na coz teda nevím proč potrebuji kryptomenu.

    globální settlement layer mi nedává moc smyslu jako řešení, jako příčinu vidím že je to pro uživatele složité, drahé na poplatky, kolísající kurzy a plné rizik. a hlavně, když se něco stane, nejde to zvrátit.

    respektive to zvracení je hardfork tj nějaká strana která jsi věřil najednou změní pravila, ale jen v některých případech. (viz eth dao event a následný hard fork, ovšem v pripade jiných Smart contract zranitelnosti eth neforkli). to je horší než banky, které jsou vázané právním systémem..
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    RUDY_CZ: Proč by Visa dělala něco s kryptoměnami? V čem je benefit oproti současnému stavu?
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    JARDABEREZA: Bohužel Bitcoin jako p2p cash selhal na celé čáře a není v kapacitě sítě ani otevřít dostatek Lightning kanálů za rozumné peníze, tak aby se dalo mluvit o self-custodial řešení pro masy.

    Díku tomuto selhání to vypadá, že se rýsuje nový směr a to je je jakási globální databáze, která bude sloužit jako settlement layer pro různé více či méně centralizované a specializované rollupy - například pro gaming, DeFi, mikroplatby atp... Například Cosmos je na tohle navržený už od začátku, Ethereum tam také směřuje. Na druhé straně spektra je Solana a je to teď velká diskuse - Monolithic vs Modular.

    Jak naznačil E2E4, tak cesta k adopci asi spíše leží v stable-coinech. Umím si představit že třeba Visa bude provozovat vlastní rollup, ale v USD. Věřím že Binance nebo Coinbase přesně něco takového plánují se svými chainy.

    Uvidíme, zatím je top stále vše v plenkách.
    DUHOS
    DUHOS --- ---
    E2E4: Ano, má. Kamarád to loni zkoušel a v pohodě. Od té doby to nosím v hlavě..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam