• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPnábytek - legendární klasický design
    Všichni známe klasické, legendární kusy nábytku které se vepsaly do historie designu. Některé jsou notoricky známé, jiné jsou nám povědomé hlavně díky nespočetným kopiím které svým vzhledem inspirovaly. Účelem tohoto fóra je nejenom postování fotografií, odkazů na autory, plány resp. historii vzniku jednotlivých kusů, ale i případných zdrojů kde se daji koupit a za kolik. Posty by v ideálním případě měly obsahovat fotografii, jméno nábytku, jméno autora, jméno výrobce a jeho případné webové stránky, a pokud je známa i aktualni cena. Smyslem fóra je na jednom mistě shromáždit použitelné informace pro každého, kdo podobný nábytek hledá, nebo se chce pro své zařizovací projekty inspirovat.
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: Meme s tematem ikonickeho designu nabytku mnoho neni, a protoze jeho publikace v klubu "co vas potesilo" zpusobila u nekterych ID vasnive reakce vedouci az ke smazani cele diskuse, dam jej alespon sem :-) At jiz je to s tim ukradenym detstvim jakkoli, alespon se konalo v kultivovanem interieru ;-)

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Lounge Chair od Charlese a Ray Eamesovych splnuje bez pochyb oznaceni ikonickeho kusu. Navrh vznikl roku 1956 . Udajne je k navrhu inspiroval jejich blizky pritel reziser Billy Wilder – pro toho mimo jine navrhovali i jeho dum - ktery chtel mit pri nataceni k dispozici pohodlne kreslo ve kterem by se dalo i spat. Vysledny navrh sestava z kresla a ve stejnem stylu navrzene podnozky (ottoman).

    Konstrukcne se jedna o skorepiny z ohybane preklizky spojene kovovou konstrukci, na kterych jsou pripevneny kozene polstare. Puvodne se jednalo o preklizky s kryci vrstvou z palisandru, dnes je mozne objednat i tresen nebo orech.
    Kreslo ktere vypada velmi pohodlne ma z meho pohledu v tomto smeru jednu slabinu – totiz ze se jedna o nepolohovatelnou pevnou konstrukci, umoznujici pouze jednu polohu tela. Nicmene, to je kritika na velmi vysoke urovni, jak je z fotografii i z me osobni zkusenosti patrne, nepohodlny kus to urcite neni.

    Ikonicnost nejlepe dokumentuje cetne pouziti v mnoha filmech i privatnich interierech znamych osobnosti, nekolik obrazku tohoto druhu jsem po webu pomerne lehce nasbiral. Krome zmineneho Wildera je kreslo videt treba v interieru Iron Mana, nebo ve vile z filmu Ghost writer od Polanskeho. Sedeli v nem Sinatra, Jane Fonda, Muhammad Ali, Francoise Hardy, H.R. Giger, Steve Jobs, Adam Sander, Bill Gates a bezpocet jinych :-)

    Kreslo se dodnes vyrabi – v USA firmou Herman Miller, v Evrope jej dela Vitra.
    Jde o pomerne drahy kus – ceny se pohybuje radove mezi 6000 a 7000 CHF. Ale jak uz to tak byva, daji se dnes najit i vyrazne levnejsi kopie ruzne kvality.





























    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MAIMONIDES: Doporucuju pred pripadnou koupi v ni chvili sedet. My to parkrat pouzili v ruznejch interierech a zpetne musim konstatovat ze se v ni dobre necejtim.



    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    STARDAY: Super, díky moc.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MAIMONIDES: Tuhle konkrétně ne, ale Wiesner Hager dělá ve spolupráci s mminterier něco podobného v rámci řady Element.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Ahoj, poznáváte někdo prosím tuhle pohovku? Kdo to vyrábí?

    DIVA
    DIVA --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Tak nejak, nic pod nohy nebudes potrebovat, kreslo te polkne. Sedis v nem daleko od stolu pred sebou, takze k popijeni ocenis ten bocni stolek. Rekne si v mistnosti o dost prostoru.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: sedet se v tom da, ale klasicky sofa to neni. Vetsinou se v tom clovek uvelebi jako kocka s nohama pod sebou :-) Urcite bych to nepouzil jako soucast klasicky sedaci soupravy, spis jako zajimavej soliter v situaci kde by klasicka anglicka "club chair" pusobila prilis mohutne. Ja to mam mimo jiny ulozeny v mozku jako kresilko ktery mely nektery moje lasky ve svych divcich pokojicich :-)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    BLOWUP: dá se v tom sedět? neřeže to zespodu do stehen? Jde z toho vstát? Lze kombinovat s něčím pod nohy?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Nedavno jsem u nekoho na navsteve zahledl kresilko, ktery se bez nadsazky da oznacit za ikonu sve doby. Jedna se o "Butterfly Chair" - jednu z nejlehcich konstrukci na sezeni ktere kdy byly navrzeny.

    Vetsina z nas jej zna jako produkt prodavany firmou Knoll "uz odjakziva" a jenom malo lidi tusi, ze za jeho navrhem stoji trojice argentinskych navrharu Antonio Bonet, Juan Kurchan a Jorge Ferrari. Vsichni tri byli kratce zamestnani u Le Corbusiera, a navrh pochazi z roku 1939. Knoll jej ma v nabidce od roku 1947.

    Jeho charakteristicky tvar znaji snad vsichni, byva casto pouzit na fotografiich interieru a existuje i mnoho ruznych napodobenin. Puvodni navrh byla kovova konstrukce potazena hovezi kuzi, ale videl jsem uz i plachtovinu nebo hovezi kozesinu jako potahovinu a ratan jako konstrukci :-) Puvodni verze (kov s kuzi barvy cognac) je vystavena v muzeu moderniho umeni v New Yorku.

    Kresilko se da dodnes koupit za pomerne vyhodnou cenu kolem 200 az 700 Euro, podle provedeni a vyrobce.

    Kdyz jsem se po webu dival po ilustracnich fotografiich, uzrala ve me nutnost si jedno jit koupit. Tjo, tak to nekdy chodi :-)











    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: Jo, jeste jsem zapomnel dodat, ze ten plastikovej se da koupit uz asi za 70 Euro :-)

    https://www.ambientedirect.com/...id=EAIaIQobChMIsdfp5eLI2QIVZirTCh3yMwMHEAQYAiABEgJQ4_D_BwE&aff=gmc

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Charles a Ray Eames patri k nejznamejsim prukopnikum designu z ohybanych preklizek. Inspirovali mnoho jinych vyznamnych navrharu - mimo jine treba nize zmineneho Arne Jacobsena.
    Z jejich preklizkovych (existuji i jine koncepty, nemene ikonicke) navrhu mi prijdou nejikonictejsi tri: je predevsim notoricky znama lounge chair a lounge otoman, dale zidle ze serie "Plywood Group" DCW a take o neco mene znamy preklizkovy slon pro deti.

    Sedatko ve forme slona navrhli Eamesovi v roce 1945. Sice zpocatku neslo do seriove vyroby a skoncilo v muzeu, ale po pokusne limitovane serii nyni Vitra slona vyrabi jak v puvodni verzi z preklizky, tak i plastoveho v mnoha barvach. Stoji kolem 1200,- Euro ;-)

    Dnes existuji i jine vyrobky ktere se slonem a jeho estetikou inspirovaly, ale ten puvodni z preklizky je proste nedostizny :-) Zajimavy pro me je pouze fakt, ze ma hlavu udelanou ze samostatneho kusu, i kdyz by bylo mozne celeho slona poskladat z jedineho kusu preklizky.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Uz tu byla rec o lehatku LC-4 vznikleho spolupraci Le Corbusiera, Pierre Jeannereta a Charlotte Perriand. Bylo by chybou nezminit jejich prinejmensim stejne slavnou serii sedaciho nabytku LC-2 a LC-3. Jednu dobu jsem delal pruzkum kdy jsem ruzne zname nechal "bez premysleni" nakreslit pohovku, a prakticky pokazde se vysledek podobal trojsedadlove LC-2. Jeji klasicky vzhled ve chromovane konstrukci s cernymi kozenymi potahy je presne tim, co chapeme pod pojmem ikona designu. Od doby jejiho vzniku je firmou Cassina produkovana v mnoha barvach jak potahu, tak ocelove konstrukce, existuje dokonce "outdoor verze" sedacky LC-3 a pri mych resersich jsem videl dokonce na stejnem principu vzniklou chaise longue a jine podivnosti, ale ta cerna s chromem zustava kategorii sama pro sebe.

    Puvodni serie LC-2 obsahovala krychlove kresilko, dvojsedacku a trojsedacku. Nejspis proto, ze krychlove kresilko je pomerne uzke a pro objemnejsi zakazniky nepohodlne - to plati i pro kulatou zidli od le Corbusiera - vznikla pozdeji o neco sirsi sedacka LC-3. Ja osobne ji davam prednost - nejen kvuli pohodli, ale i kvuli proporcim, lezaty format mi prijde jaksi velkorysejsi. Nejsem ve svem pocitu sam, LC-3 se dockalo milionoveho publika mimo jine pri prezentacich novych Apple produktu Steva Jobse.

    Serii vyrabi a prodava dodnes firma Cassina, po dobehnuti patentu se ovsem objevilo hodne dalsich, casto o mnoho levnejsich vyrobcu. V tehle souvislosti by bylo zajimave se podivat na to jak ktery produkt starne: ja jsem v realnem kontaktu zazil pouze "originaly" od Cassiny a mam pocit, ze i kdyz casem nemaji onen "matematicky" dokonaly kubicky tvar, preci jenom si formu i pres denni uzivani drzi. Daji se najit ale i obrazky kde se puvodni tvar dost zbedovane "roztekl" a bylo by jiste zajimave zjistit, zda slo o napodobeninu, nebo original.

    Pro mne zustava serie LC-2 a LC-3 jednim z nejlakavejsich zarizovacich pocinu, pres svoji vysokou cenu a fakt ze je pomerne casto k videni. Trojsedadlova LC-3 pohovka ve chromu a cerne anilinove kuzi stoji 11'500 svycarskych franku, mala jednosedacka "krychle" LC-2 prijde stale jeste na 3'800,- CHF. Produkty jinych vyrobcu jsou jiste levnejsi, z vyse zminenych duvodu bych ale doporucoval jistou opatrnost.













    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    V minulem prispevku byla rec o pohovce vyrabene firmou de Sede. Ta ma ve svem programu celou radu ikonickych kusu, a nektere pochazeji i z jejich vlastniho navrharskeho studia. To se tyka i modelu DS-47 o kterem je dneska rec.

    DS-47 prisel na trh 1970 a alespon v mem pripade mne na prvni pohled nadchl. Diky nakladnemu konceptu zpracovani potahove kuze - jedna se o "neck" buvoli kuzi tlustou 5mm ktera se nestriha, ale podle tvaru nabytku sklada z jednoho kusu do zahybu - pusobi nabytek dojmem nejake zmenseniny, nabytku pro panenky. Opak je ale pravdou, DS-47 je impozantnim kusem nabytku pusobicim v interieru jako monoliticky kus skaly.
    U pohovek je mozne sedaci plochu povytahnout a udelat ji hlubsi, jak je z fotografii patrne.

    Mel jsem moznost jeden kus u znamych po nekolik desetileti sledovat, a fascinovalo mne jak malo se na nem kazdodenni pouzivani projevilo. To je ostatne znat i na fotografiich ktere prikladam - jsou castecne z ebay a ukazuji asi dvacetilety kus. Kuze samozrejme ziskala patinu, ale celek pusobi spis "dobre zajety".

    DS - 47 se da dodnes koupit novy, podle velikosti a kvality kuze prijde zhruba na 7'500 Euro. Pouzity by mel stat zhruba polovinu.

    DE SEDE Sofa DS-47/02 Leder Neck cigarro
    https://wohnambiente.de/de-sede-sofa-ds-47-02-leder-neck-cigarro.html
    DS-47 | de Sede - Ledermöbel Manufaktur Schweiz
    https://www.desede.ch/de/DS-47















    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    V souvislosti s novym bytem pritelkyne jsem stravil nejaky cas rekapitulaci ruznych navrhu sedaciho nabytku. Je s podivem, ze i kdyz sedaci nabytek je soucasti prakticky kazdeho obydli, mivam alespon ja pokazde problem najit neco vhodneho.

    Par kusu z te rekapitulace sem postupne odlozim. Dnes pujde o pohovku RH-306 od Roberta Haussmanna.
    Robert Haussmann, zak zakladatele me byvale kancelare Johannese Ittena a zakladatele hnuti de Stijl Gerrita Rietvelda z Bauhausu, udelal v prubehu nekolika desetileti spolu se svoji manzelkou Trix nekolik ikonickych navrhu sedaciho nabytku. Vetsinu z nich vyrobila (a nadale vyrabi) manufaktura de Sede, ktera je doporucenihodnou adresou i co se tyce navrhu jinych designeru.

    Pohovka RH-306 vznikla roku 1963 jako pokus o nove interpretovani klasickeho historickeho designu chesterfieldske pohovky. Haussmann jej oprostil od historizujicich volut a ponechal pouze cistou kubickou formu s prosivanim. Take ji postavil na chromovane nohy, cimz ji rafinovane opticky odlehcil. Presto se - predevsim u trisedadlove varianty - jedna o kus ktery vyzaduje spis velkoryse velky prostor. Tvar RH-306 nejspis temer kazdemu bude pripadat povedomy - v nejake podobe jej maji v programu temer vsichni vyrobci nabytku vcetne velkych retezcu.

    Vyrobcem jak bylo zmineno je manufaktura de Sede, jejiz kvalita je legendarni. Neni proto zpravidla velkym rizikem kupovat jejich vyrobky i jako nekolik desetileti uzivane kusy. Cena noveho kusu se pohybuje kolem 8000,- Euro.

    RH-306 | de Sede - Ledermöbel Manufaktur Schweiz
    https://www.desede.ch/de/RH-306

    DE SEDE Sofa RH-306
    https://wohnambiente.de/de-sede-sofa-rh-306.html









    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TARL_CABOT: urcite :-)

    Kdyztak mi posli do posty fotky vseho co mas
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Jak uz jsem zminil, smyslem tohoto fora by melo byt publikovani ikonickych kusu nabytkoveho designu ktere se pokud mozno bud jeste vyrabeji, nebo se alespon daji koupit jako starozitnost.
    Nasledujici prispevek vyjimecne tuhle podminku moc nesplnuje - a navic se nejedna o jeden kus, ale o celou serii. Jde o nabytek umelce a designera Allena Jonese. Jeho Pop- Artem inspirovane kusy jsou v podstate originaly ktere nikdy nebyly produkovany seriove. Krome toho jsou natolik skandalni, ze by si ve dnesnich dobach prorostlych rakovinou politicke korektnosti nikdo nedovolil s nimi jit na trh :-)

    Jones byl fascinovan fetisch- a BDSM casopisy padesatych let, ktere “sbiral jako silenec” jak se sam vyjadril. V roce 1969 vytvoril nekolik kusu nabytku inspirovaneho prave ilustracemi zminenych casopisu. Jde o figury spore odenych zen, ktere slouzi jako sedacka, stojan na klobouky nebo stolek.

    Jeho nabytek byl skandalni uz v dobe sveho vzniku v “roaring sixties”, feministky byly jiz tehdy znacne “not amused”. Nicmene, od sameho pocatku fascinoval. Znamy playboy Günter Sachs, byvaly manzel Brigitte Bardot, jeho kusy nakoupil do sve vehlasne sbirky umeni. Sachs je mel jako soucast zarizeni sveho znacne psychedelickeho apartma v Hotelu Palace v St. Moritz, ve kterem po leta bydlel. Kdyz pred sedmi lety zemrel a sbirka byla vydrazena, vynesly Jonesovy originaly mezi 1,1 a 1,5 miliony svycarskych franku – za kus.
    Take znamy reziser Stanley Kubrick byl jeho pracemi fascinovan. Pozadal Jonese, zda by nevytvoril zarizeni znameho “mlecneho baru Korova” z filmu “Clockwork Orange”. Jones tehdy odmitl – udajne mel zarizeni navrhnout bez honorare – a Kubrick si zarizeni inspirovane jeho navrhy udelal sam.

    V dobe vzniku staly jednotlive Jonesovy kusy humannich 1500,- liber. I kdyz cena dosazena na aukci Günthera Sachse ma urcite co do cineni i s jeho osobou (co kdyz na nich sedela naha Bardotka? ;-), sance ze je nekde za rozumnou cenu sezenete je spis jenom teoreticka.

    https://www.blick.ch/...ngt-54-6-millionen-ein-ueberraschung-bei-gunter-sachs-auktion-id1894447.html

    Priste dame opet neco trochu civilnejsiho :-)



























    TARL_CABOT
    TARL_CABOT --- ---
    Zdravím ve spolek, není tu nějakej fanda bruselského stylu?
    Proč se ptám - vyklízím barák po babi, mám tam třeba spodník skříňku ze série U450, vršek U452, nějaké lustry a tak.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Tak v rámci odkládání důležité práce na jindy...
    Thonet č. 14
    Podle mě nejikoničtější židle na světě. Kdo na ní nikdy neseděl, jako by nebyl. Existuje (alespoň v Česku, teda) vůbec někdo takový?
    Původně navržena r. 1859 Michaelem Thonetem. Měla sloužit jako levná kavárenská židle.
    Vyráběna tradiční metodou ohýbání dřeva, kterou Thonet vypiloval k dokonalosti. Jeho heslo bylo "ohnout nebo zlomit".
    Byl to pravděpodobně první z ikonických kusů nábytku vůbec. Relativně levný, extrémně praktický a v podstatě nezničitelný. Odhady hovoří o 80 milionech vyrobených kusů. Asi polovinu z nich měla v kůlně moje babička.
    Původně byla židle vyráběna ze šesti kusů dřeva, deseti vrutů a dvou šroubů. V rámci evoluce byly přidány dva kusy dřeva, spojující sedák a opěradlo. Od té doby je fakt nerozbitná.
    Vzhledem k původnímu určení do kaváren byla nejčastěji vyráběnou variantou ta s ratanovým výpletem sedáku, aby rozlité nápoje protekly a usnadňovaly čištění. Dnes se vyrábí asi v milionu kombinací barev, materiálů sedáků atd. Stále stejnou technologií.
    Židle byla a je oblíbená nejen mezi laickou veřejností, ale i odborníky. Le Corbusier o ní prohlásil: "Never was a better and more elegant design and a more precisely crafted and practical item created."
    Dnes ji vyrábí Thonet, Ton a měl by snad ještě někdo, historicky vyráběna v továrnách Thonetu u nás, v Německu, Maďarsku a v Rusku.
    Od Tonu stojí 1 ks od 3780,-; Thonet od 15000,-.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: OK :-)
    S tou diskusi to asi nebude az tak aktualni, jak jsi si mozna vsiml, ja tomuhle foru nikde nedelam reklamu - zajimalo me jestli si toho vubec nekdo vsimne ze existuje ,-)

    Jak jsem psal, je to otevreny pro kazdyho. Ja sem obcas neco odlozim, pricemz mam sklon davat sem krome tech notoricky znamejch kusu i trochu pozapomenuty ale presto ikonicky veci. Az na velky vyjimky (jedna mi trochu strasi v hlave :-) bych sem ale rad daval veci ktery porad jeste jdou koupit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam